Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix S1000fd teszt

0

Optika I.

Kromatikus aberráció

Bár a kromatikus aberrációt alapvetően az objektív, ritkább esetben a szenzor mikrolencséi okozzák, manapság már lehet, hogy nem ebben a fejezetben kellene tárgyalni, hiszen mint már más gépeknél láttuk, a képfeldolgozó rendszer elég erőteljesen bele tud szólni a CA javításába. Ezek alapján pedig inkább már általános képminőségnek is tekinthetnénk.

Persze mi azért maradjunk a megszokott sorrendnél, s vizsgáljuk e fejezetben az optikával közvetlen kapcsolatban álló kérdéseket.

A kromatikus aberráció nagylátószögnél nem fog komoly gondot okozni. Nyitott blendével is átlag alatti mértékű színi hibával találkozunk, amely rekeszeléssel itt igen hatékonyan csökkenthető.
Tele állásban hasonló a helyzet, nyitott fényrekesszel is elfogadható a színi hiba. Rekeszeléssel itt viszont nem csökkenthetjük a kromatikus aberrációt.
A színi hiba mértékét tekintve nagylátószögnél maximum 5-6 pixel, tele állásban 6-7 pixel.
Legrosszabb esetben 10×13 cm-es fotón közelítőleg 0,25 mm szélességű a kromatikus aberráció megjelenése, ami igazán minimális – jóllehet ebben komoly szerepe van a képfeldolgozásnak.

A tesztfotók F2,8/F5,2 és F6,6/F8 blendével készültek.

Kromatikus aberráció

Szférikus hiba

Ezt az optikai hibát eddig külön nem mutattuk be, de a FinePix S1000fs-nél most kivételt teszünk, mert jól látható problémáról van szó. Talán kicsit túl kegyetlennek is tűnhet, hogy pont egy belépőszintű gépet “húzunk” le ezzel, de ha már jól észrevehető ez a hiba, s nekem is szemet szúrt, nem lenne etikus eltitkolnom.
Ez a hiba ennél a fényképezőgénél a tele állást érinti, amelynek következtében a képek középső részéhez képest a sarkok jelentősen lágyabbak. Nagylátószögnél ily’ mértékű gond nem tapasztalható.

Szférikus hiba

Lágyság

A nagy zoomátfogású objektívek egyik problémája, hogy tele állásban nehéz jó minőséget produkálni. Valami hasonló nehézség léphetett fel a FinePix S1000fd-ben alkalmazott objektív tervezése során is, ugyanis teljes tele állásban jelentős képi lágyulás vehető észre. Mindez kisebb gyújtótávolságnál nem jelentkezik. Ez egyébként – szemben a szférikus aberrációval – nem csak a kép széleire igaz, hanem a kép középső részére is (mint ahogy a lenti képeken is látszik)
A lágyság ellenére egyébként több részlet van a teljes telés képeken, mint a kisebb zoomállásoknál, így nem értelmetlen a nagyobb gyújtótávolság.

Lágyság tele állásban

Zoom

Az Fujifilm FinePix S1000fd az átlagosnál haszjálnyival nagyobb látószögre képes, persze nem éri el az “igazi” nagylátószögnek tekintett 28 mm-nek megfelelő értéket. A 12x-es zoomátfogás tele vége még így is közel 400 mm-nek adódik. Akinek még ez sem elég, alkalmazhat 2×-es digitális zoomot is.

Optikai és digitális zoom

teljes kép

kivágott képrészlet
f=33 mm ekv.: 1×

teljes kép

kivágott képrészlet
f=396 mm ekv.: 12×

teljes kép

kivágott képrészlet
12×-os optikai és 2×-es digitális zoom