Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix S1000fd teszt

0

Optika II.

Geometriai torzítás

Az optika torzítása csak nagylátószögnél számottevő, tele állásban az ultrazoomok többi tagjához hasonlóan szinte nincs is torzítás.

A nagylátószög közel 1%-os hordótorzítású, amely szemmel már jól érzékelhető. Nagyobb gyújtótávolságoknál azonban a torzítás megszűnik. Természetesen itt is él az, amit a Fujifilm FinePix S100FS-nél írtunk, vagyis a torzítást is korrigálja a belső képfeldolgozás (erre utaló jeleket találtunk a mostani tesztképeink között).

Torzítások a gyújtótávolság függvényében

nagylátószögnél (f=33 mm ekv.)
hordótorzítás: ~1%

tele állásban (f=396 mm ekv.)
nincs torzítás

Közelfényképezés, makró

Az ultrazoom gépek makrója általában csak nagylátószögnél hoz jó képességeket. Nincs ez másként a FinePix S1000fd-nél sem.
Nagylátószögnél 3 cm-es legkisebb munkatávolság áll rendelkezésünkre. Ekkor a teljes képet kb. 60 mm széles képpel tölthetjük ki. Ez kissé elmarad az átlagos 50 mm-től, a jobb makróképességek pedig inkább 35-40 mm-es képszélességet szoktak eredményezni. Ráadásul ilyenkor a torzítás is elég jelentős: több, mint 2%-os.

Tele állásban a torzítás jóval enyhébb, de a lefedett terület is kissé megnőtt, itt 85 mm szélet témával tudjuk kitölteni a teljes képet. A munkatávolságunk ekkor kb. 65 cm-es (frontlencse és téma távolsága). További kellemetlenség a sarkok homályosodása.

Makró képességek

nagylátószögnél (f=33 mm ekv.)
legkisebb szélesség: 60 mm;
hordótorzítás: ~2,2%

tele állásban (f=396 mm ekv.)
legkisebb szélesség: 85 mm;
hordótorzítás: ~0,7%

szupermakró (f=33 mm ekv.)
legkisebb szélesség: 40 mm;
hordótorzítás: ~3,2%

Van a fényképezőgépnek szupermakró módja is, amelyben akár 40 mm széles témával kitölthetjük a teljes képet, a probléma azonban az, hogy ilyenkor a munkatávolságunk csupán 1cm, így sok esetben eltakarjuk a fényt a témától, már ha az ilyen közelség miatt még nem szaladt el. A nagyítás persze remek, de a képek sarka ezúttal is homályba vész. No persze a makrófotóknál nem is olyan fontos, hogy a sarkok is tökéletesen élesek legyenek, de itt már a középpontól kissé elmozdulva jelentős lágyulás látszik, ami megnehezíti majd a valóban jó élességű képek készítését.

Peremsötétedés

A vignettálás ennél a gépnél rekeszeléssel nem módosítható. Mértéke teljesen elfogadható, bőven 10% alatt van. Érdekes, de mind nagylátószögnél, mind tele állásnál, rekeszértéktől függetlenül azonos peremsötétedés tapasztalható.

Peremsötétedés


sarkok fényerőcsökkenése: 6%

sarkok fényerőcsökkenése: 6%

sarkok fényerőcsökkenése: 6%

sarkok fényerőcsökkenése: 6%