Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix S602 Zoom teszt

0

Optika II.

Az optika egyik kellemetlen pontja, hogy nagylátószög esetén nagy hordótorzítással rendelkezik. Normál esetben 1% alatti torzítással oldható meg a 35 mm-es fókusztávolságnak megfelelő beállítás. A Fujifilm FinePix S602 Zoom optikáját úgy tűnik örökölte a FinePix 6900-tól. A 6900 Zoom sok hibáját kijavította a Fujifilm, de ezt sajnos meghagyta a régiben.

A nagylátószög (210 mm-nek megfelelő gyújtótávolság) esetén jelentkező párnatorzítás sem nevezhető átlag alattinak. Inkább a „még elfogadható” jelző mondható rá.


A felhasználás során ezek a torzítások olyan esetekben fordulnak elő látványos hatással, amikor függőleges, vagy vízszintes vonalak kerülnek a kép szélére. Ilyen esetekben számítani kell ezekre a torzításokra. Elkerülésükre célszerű a végállások kerülése. Erre egyébként a Fujifilm is gondolt. Sajnos nem az optikát tervezték át, mindössze a bekapcsoláskor nem 35 mm-esnek megfelelő fókusztávolságnál áll a gép, hanem 44 mm-esnek megfelelőnél. Ez általában meg is előzi a torzítások kialakulását, főleg abban az esetben, ha bekapcsolás után a zoom használata nélkül rögtön a képkészítés következik.


Torzítások a fókusztávolság függvényében

nagylátószög esetén (f=35 mm*)
hordótorzítás
~1,3%

tele esetén (f=210 mm*)
párnatorztás
~0,5%


Makró használata esetén a 6x-os zoomtartományból 2,3x-es használható ki. A mintegy 82 mm-nek megfelelő fókusztávolság igen jó hatással van a torzítások csökkentésére. A 2,3x-es zoom segítségével maximum 55 mm-es terület fogható be, mely jó makróképességekre utal. A tárgytávolság makró esetében 10 cm és 80 cm közötti lehet. A nagy torzítások elkerülése érdekében itt is célszerű a maximálisan engedélyezett, vagyis a 2,3x-es zoomot használni.

Nem ilyen jó a helyzet a SuperMacro esetén. A kézikönyv és a műszaki paraméterek alapján csábító 1 cm és 20 cm közötti tárgytávolság sajnos túl nagy torzítású képeket eredményez. Az 1 cm-es tárgytávolság egyrészt szinte csak átlátszó tárgyak fotózására alkalmas, hiszen ekkor már az optika is jelentősen takarja a fényt, másrészt ebben az üzemmódban optikai zoom nem használható, a fókusztávolság 35 mm-nek megfelelő. Ennek következtében a hordótorzítás is jelentős, mint ahogy a lenti ábrán is látható. SuperMacro esetén a legkisebb befogható szélesség mindössze 35 mm-es, amely igen szép eredmény. Azonban célszerűbb lenne egy jobb minőségű, kevésbé torzító makró-előtét forgalmazása megfizethető áron.


Makró képességek

Makró mód, tele
Legkisebb szélesség: 55 mm
<0,5% hordótorzítás
f=82 mm*

Supermacro (optikai zoom nem használható)
Legkisebb szélesség: 35 mm
2,3% hordótorzítás
f=35 mm*


A kézi fókuszálás a gép által kellően jól támogatott. A kép középső részének kinagyítása jó minőségben történik, így lehetővé teszi a jó fókuszbeállítást akár F2,8-as blendénél is. A két próba alatt ugyan nem sikerült 100%-os eredményt elérni, de a fókuszálandó spulni tulajdonképpen fókuszba került. Ezek alapján kijelenthető, hogy a kézi fókusz is jól használható, ha kellő fény áll rendelkezésre ahhoz, hogy az LCD-n vagy az EVF-ben látható kép jelenjen meg. Sajnos a fókuszálás könnyebbé tételéhez segédfényforrást nem építettek a gépbe, így maximum a magunkkal vitt elemlámpát hívhatjuk segítségül.


Kézi fókusz próbák kis mélységélesség mellett (F2,8)

fókusz a szürkéskék fonalra
kis mértékű eléfókuszálás

fókusz a világoszöld fonalra
kis mértékű túlfókuszálás