Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix S602 Zoom teszt

0

Felépítés


A doboz és tartalma„Varázsdoboz”Mi van a dobozban?

A gépben dolgozó 1/1,7″-os nagyméretű SuperCCD III 3,1 millió effektív pixelt tartalmaz. A Fujifilm SuperCCD-s gépeiben már megszokott módon a legnagyobb felbontás több képpontot tartalmaz, mint az érzékelő. A 6 Mpixelre felinterpolált képek 2832×2128 pixelesek. Természetesen ezen kívül használhatjuk a CCD felbontásának megfelelő 3 Mpixeles (2048×1536) képméretet is, sőt az 1280×960 és a 640×480 pixeles felbontások is rendelkezésünkre állnak.


Felülről és elölrőlKényelmes fogás, sok kezelőszerv3 cm-re előre mozduló optika

Az S602 Zoom hasonlóan jó kialakítású, mint elődje, a 6900Z. A műanyag váz nem tekinthető kicsinek, mérete leginkább a Minolta DiMAGE 7-esével egyező. A gép nagyméretű markolata kellemes fogást biztosít a mintegy 600 grammos gépnek. A markolat műbőrhöz hasonló mintázatú műanyag borítása izzadt, nedves kéz esetén is biztos fogást nyújt.
Az exponáló gomb kiváló helyre került, kézhez álló pozíciója könnyű és kényelmes kezelést biztosít. A kioldó gomb kerületén elhelyezet kapcsoló is jól használható a felvétel vagy lejátszás üzemmódok kiválasztására, illetve a gép kikapcsolására. A gépen azonban vannak furcsa és meglehetősen kényelmetlen megoldások is. A sorozatfényképezés beállítására alkalmas gomb túlzottan közel került a gép hátuljához, így ezt a gombot jobb kezünk mutatóujjával nehéz használni.

Az optika bekapcsolás után körülbelül 3 cm-rel mozdul előre. Zoom használatakor a kitolt objektív pozíciója már nem változik, csak a belső lencsetagok mozognak. A legnagyobb fényerő F2,8 (nagylátószög: 35 mm-nek felel meg), tele esetén (210 mm-nek megfelelő fókusztávolság) F3,1 mely egy 6x-os zoomátfogású optikától jó eredmény. Az optikai zoomot digitális zoom egészíti ki, mely felbontástól függően akár 4,4x-es is lehet.


Hátsó LCD és elemtartó1,8″-os jó felbontású LCDJó súlyelosztás


A gép hátulján lévő LCD 1,8″-os, 110 ezer pixel felbontású. A jó felbontású megjelenítő közepes erősségű napsütésben még elfogadható fényerejű, de tükröződésmentes bevonat hiányában közvetlen napfény esetén már nehezen látható. Ilyen esetekben érdemes használni az elektronikus keresőt, mely 180 ezer pixeles felbontásával jelentősen jobb képet eredményez, mint a 6900 Zoomnál használt EVF (EVF=Electronic Viewfinder – elektronikus kereső). Az S602-ben alkalmazott elektronikus kereső nagy felbontása kellőképpen kis pixelméreteket eredményez, de még így is észrevehetően pixeles a kép. Az EVF látószöge nagynak nevezhető, hiszen 19,6 fok alatt látszik (Minolta DiMAGE 7 elektronikus keresője 22,7 fok alatt látszik). Az elektronikus keresőt dioptria korrekcióval is ellátták.

Az elemtartót a markolatba helyezték, ezáltal jó súlyeloszlású az S602 Zoom. Az elemtartóba négy darab AA méretű alkáli elemet vagy akkumulátort helyezhetünk. Alkáli elemek helyett célszerű Nikkel-fémhidrid (NiMH) akkumulátorokat használni, hiszen ezek egyrészt akár ezerszer is tölthetőek, így kevésbé károsítják környezetünket, másrészt hosszútávon alacsonyabb költséggel jár az akkumulátorok használata. Négy darab 1800 mAh kapacitású akkumulátorral 8,64 Wh energia tárolható, mely közel 400 fotó elkészítését teszi lehetővé. A Fujifilm FinePix S602 – mint majd a mérésekből is láthatjuk – kellően alacsony fogyasztású, annak ellenére, hogy az átlagosnál nagyobb méretű CCD-t alkalmaztak. A FinePix 6900 Zoom nagy fogyasztását is sikerült tehát lecsökkenteni.


KártyafoglalatSmartMedia vagy CompactFlashvagy akár mindkettő egyszerre

A kártyafoglalat az S602 Zoom talán egyik legérdekesebb része, ugyanis a Fujifilm szakított az eddigi hagyományokkal és ezúttal nem csak SmartMedia kártyát képes kezelni, hanem a profi S2 Pro-hoz hasonlóan akár CompactFlash, sőt MicroDrive kártyákkal is megbírkózik. Ez igen szerencsés választás, hiszen a SmartMedia kártyák maximum 128 Mbyte kapacitása lassan már kevésnek bizonyul az egyre nagyobb file-méretekkel dolgozó digitális fényképezőgépek számára. Szerencsére a fényképezőgép automatikusan felismeri, hogy milyen típusú kártyát helyeztünk a foglalatba. Ha SmartMedia és CompactFlash kártyát is behelyeztünk a gépbe, akkor a Setup menüben választhatjuk ki, hogy melyik kártyára szeretnénk menteni az elkészített fotókat. Két kártya használatával összesen maximum 1,12 Gbyte kapacitást érthetünk el. Legalábbis jelenleg, hiszen az IBM MicroDrive részlegének eladásával várhatóan újabb lendületre kap az apró merevlemezek fejlesztése.


Passzív AF szenzor és vakuInfra fotodiódákA vaku felnyitott állapotban

Az optika felett az AF-t segítő infravörös tartományban dolgozó fotodiódák láthatók. A tesztelés során a következő tapasztalatok születtek: ha a diódákat letakarjuk, többnyire csak napsütésben tapasztaltható lassabb autofókusz. Ezen kívül ha kezünkkel letakarjuk, akkor érzékelik ujjaink infravörös-tartományú sugárzását, így a vaku is kisebb teljesítménnyel sül el (a gép azt hiszi, közel van a téma). Összességében tehát elsősorban olyan körülmények között gyorsítja az élességállítást, amikor az infravörös tartományú sugárzásból nagyjából fel tudja mérni a távolságot. Persze van olyan eset is, amikor ellenkező hatást tapasztalunk.

A fotodiódák felett található a vaku, melyen a szinkron-érzékelő is jól látható. Az érzékelő jó helyre került, csak igen ügyetlen helyzetben tudnánk eltakarni. A beépített, felpattanó vaku hatótávolsága 5,4 méter nagylátószög esetén, míg az optika tele állásában 5 méter. Ez a digitális fényképezőgépek körében jónak mondható. A gép felső részén találjuk a vakupapucsot, mely szinte bármilyen vaku fogadására alkalmas.


Csatlakozók és állványcsavarMinden csatlakozó a bal oldalonAz állványcsavar az optikai tengelyre esik

A csatlakozók mindegyike a gép bal oldalára került. Egy ajtó mögött találjuk az USB és az A/V csatlakozókat. Az ajtó mellett alul pedig az 5 V-ot igénylő adaptercsatlakozót.

Végre egy gép, amelyen az állványcsavar helye pontosan az optikai tengelyre esik. Ez ugyan elősegíti a pontos panorámák készítését, bár a gép ezt nem könnyíti meg az előző kép szélének megjelenítésével. Talán a jobb súlyelosztás elérése érdekében lehetett volna az objektív felé eltolni az állványcsavar helyét, bár meg kell állapítsam, így is remek pozíciót kapott.