Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix S602 Zoom teszt

0

Érzékenység

A SuperCCD III pixel összevonási technikájának köszönhetően a FinePix S602 képes igen nagy érezékenységgel is dolgozni. A SuperCCD nagy méretű pixelei miatt az alapérzékenység is magas. Az ISO 160-as érzékenység esetén az átlagos felhasználáshoz kellően alacsony képzajt kapunk. ISO 200 esetén a képzaj mértéke nem növekszik meg jelentősen, így talán nem is véletlen, hogy a gép alapesetben ezt az érzékenységet használja.

ISO 400 érzékenységnél meglepően alacsony képzajjal találjuk szembe magunkat. Ha figyelmesen szemrevételezzük a tesztábrát jól látható, hogy ISO160-as érzékenységnél is több zajt találunk, mint ISO 400-nál. Ennek van jó és rossz oldala is. Jó oldala, hogy sötétedéskor is lehet vaku nélkül szép felvételeket készíteni. Rossz oldala viszont pont ebből adódik. A CCD ugyanis zajos képet produkál, csak a gép képjavító szoftvere alakítja át zajmentessé a képet. Ez sajnos a képélesség rovására megy (jól látható a csavar elmosódottsága, mely nem a helytelen fókusz miatt következett be, hiszen mindegyik felvétel azonos fókuszbeállítással és tárgytávolsággal készült).

ISO 800 és ISO 1600 érzékenységek esetén még az 1280×960 képpontos maximális felbontás ellenére is tovább romlik az élesség. Képzaj továbbra se jelentkezik, de a képélesség már nagyobb problémákat vethet fel.


A Fujifilm FinePix S602 Zoom (és valószínűleg az összes többi SuperCCD III-at felhasználó gép) tehát alacsony képzajjal dolgozik, de negy érzékenység esetén a képélesség gyenge. El kell tehát dönteni, hogy mi a fontos: magasabb képzaj mellett a jó képélesség, vagy alacsonyabb képzaj mellett a gyengébb képélesség. Legalábbis magasabb érzékenységek esetén.

Érzékenység – zajtartalom

ISO 160

ISO 200

ISO 400

ISO 800

ISO 1600


Ha a vaku használata mellett döntünk, tudnunk kell, hogy célszerű kis mértékű zoomot használni. Ez egyrészt csökkenti az optika torzítását (lásd később), másrészt egyenletesebb fényeloszlást eredményez a képen. 35 mm-nek megfelelő fókusztávolság esetén a vaku fényeloszlása a következők szerint alakul:

Vakuval készült felvétel fényeloszlása

Sarkok fényerő csökkenése: 65%


Érdemes megfigyelni a kép 1/3 és 2/3 részénél látható két világosabb csíkot. A sarkokban jól láthatóan gyengébb megvilágítás tapaszatalható. Ezt előzhetjük meg kis mértékű optikai zoom használatával.