Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix S602 Zoom teszt

0

Kezelőszervek II.

Zoom használata lejátszás közben

Akár 18x-os nagyítás

A gép hátlapján jobb oldalt található az AE-L (Auto Exposure-Lock), mellyel a fénymérés egyszeri elvégzésére és értéken tartására van lehetőségünk. Sajnos ennek használhatóságát jelentősen csökkenti, hogy a fénymérés által kiszámolt érték csak addig marad változatlan, amíg a gombot nyomva tartjuk. Jobb megoldás lett volna, ha a gomb egyszeri megnyomása elvégzi a fénymérést és rögzíti azt, ismételt megnyomása feloldja a rögzítést. Ennek hiányában az AE-L hatását az exponáló gomb félig lenyomásával is elérhetjük, igaz akkor a fókuszálás is megtörténik.

Az AE-L gombtól balra helyezték el a zoom vezérlésére használható, szürke színnel kiemelt gombokat. A két gomb elhelyezése nagyon jól sikerült. Jobb kezünk hüvelykujjával kényelmesen befolyásolhatjuk a zoom mértékét. Ha az elektronikus zoom gombját fél másodpercnél tovább nyomva tartjuk, nagyobb sebességgel csökkenti, vagy növeli a fókusztávolságot a zoommotor. Ezáltal kvázi kétsebességes zoomot alakított ki a Fujifilm. A nagylátószögből teljes tele módba mindössze 2 mp alatt térhetünk át.
Igen jó megvalósítás, hogy a teljes tele mód után a nyomva tartott T gomb aktivizálja a digitális zoomot, melynek mértéke igen finoman állítható. A kijelző bal felső részén a zoom-tartományt jelző csíkon jól látható az optikai- és a digitális zoomot elválasztó vonás. Ezáltal minden esetben tudhatjuk, hogy éppen használjuk-e a digitális zoomot, vagy sem.
Lejátszás üzemmódban ugyanezeket a gombokat használhatjuk a kész képek nagyítására. Ha belenagyítunk egy képbe, a kijelző alján megjelenik az „OK Trimming” felirat, mely a kép ekkora kivágását majd elmentését jelenti. Ha a felirat fehér színű, a kivágott kép 1280×960 pixeles felbontásban, ha a felirat sárga színű, a kivágott kép 640×480 pixeles felbontásban kerül elmentésre. Ilyenkor tehát új képfile jön létre, de sajnos nem csak a képkivágás miatt csökken a felbontás, mert az előbb említett felbontásokon kívül nem használhatunk más felbontásokat. (6 Mpixeles képből készíthetünk 3 Mpixelre képkivágást, de ez már interpolált képből történik). Képkivágás esetén vigyázzunk, mert az elektronikus kereső sajnos nem a teljes képet mutatja, hanem annak körülbelül 90%-át. Képkivágáskor tehát mindig az LCD-n állítsuk be a kivágandó képet.
A lejátszás közben 3 Mpixeles méretig jól használható a nagyítás. 6 Mpixeles képek esetében viszont már jelentős lelassulás lép fel, ami a nagy képmérettel magyarázható. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a kép egy részének 1,5x-es nagyítása után már kellően felgyorsul a kép megjelenítése.

Kijelzőtartalom kézi fókusz esetén

Jól látható részletek, könnyű fókuszálás

A zoomvezérlő gombok alatt bal oldalon a kézi fókusz elősegítését lehetővé tevő gombot találjuk. Kézi fókuszálás esetén ennek a gombnak a megnyomásával kinagyíthatjuk a kép középső részét, ismételt megnyomás esetén a nagyított kép visszaáll normál megjelenítésbe. A kézi fókusz jól elvégezhető, feltéve ha van elegendő fény.

Ettől jobbra található a BACK feliratú gomb, mellyel tulajdonképpen a „Mégsem” funkciót érhetjük el. Lejátszás módban nagyított képről vissza tudunk térni normál megjelenítésbe, felvétel módban preview beállítás esetén elvethetjük a készített kép mentését.

Ezek a gombok alatt található a négy irányító nyíl és a Menu/OK gomb. Ennek használata könnyű és egyszerű.
A Menu gombbal felvétel módban a következő beállításokat végezhetjük el:


  • külső vaku (igen, nem)
  • vaku teljesítmény (-0,6; -0,3; 0; +0,3; +0,6)
  • egymásra fotózás
  • élesítés (normal, lágy, kemény)
  • automatikus expozíciósorozat lépésköze (1/3 Fé; 2/3 Fé; 1 Fé)
  • önkioldó (nem, 2 mp, 10 mp)
  • érzékenység (ISO160, ISO200, ISO400, ISO800, ISO1600 – e két utóbbi csak 1 Mpixeles felbontás esetén)
  • fehéregyensúly (automatikus, kézileg beállított 1, kézileg beállított 2, napfény, felhős, háromféle fénycsöves – Daylight, Warm White, Cool White – és izzólámpás)
  • fénymérés (Multi, Average, Spot)

Lejátszás módban a Menu gombbal tudunk képet törölni (egyenként vagy az összeset), formázni (talán ennek a Setup-ban lett volna a helye), nyomtatásra kijelölni és hangmegjegyzést a képhez fűzni.
Lejátszás esetén a jobbra, balra gombokkal lapozhatunk a képek között. Ha valamelyik irány gombját 2 mp-nél tovább nyomva tartjuk, gyorskeresés üzemmódba lépünk át. Ekkor a kijelző alsó egyharmadán jelenik meg egy sáv, ahol egymás mellett három képet láthatunk. A nyíl további nyomva tartása esetén másodpercenként hét-nyolc képpel tudunk továbblépni. Ehhez a nagy sebességű kijelzéshez valószínűleg az EXIF adatok között megtalálható mini-képet (EXIF Thumbnail-t) használja a gép.

A kijelző mellett jobbról további két gomb található.
Az EVF/LCD gombbal értelemszerűen az elektronikus kereső és a nagy hátsó LCD között állíthatjuk be a képmegjelenítést. A felvétel és a lejátszás üzemmódhoz külön értéket rendelhetünk (vagyis ha például felvétel módban az EVF-et, lejátszás módban az LCD-t használjuk, akkor ennek beállítása után a gép ezt megjegyzi, így felvétel módban visszaváltva ismét az EVF-en jelenik meg a kép. (Az EVF-en a teljes kép helyett annak 90%-a látható!)

A DISP és a Menu gomb hatása

Indexképes megjelenítés, valamint helyi menü

Az alsó DISP gombbal a kijelzőn megjelenő információk mennyiségét szabályozhatjuk. Felvétel módban vízszintes és függőleges segédvonalakat jeleníthetünk meg, vagy tüntethetjük el az összes megjelenített szöveget. Lejátszás esetén szintén eltüntethetjük a szövegeket, ismételt megnyomás esetén léphetünk át a 3×3 képet mutató indexképes megjelenítésbe.

A fényképezőgép bal oldalán felül található az Info gomb, mely mind felvétel, mind lejátszás módban a beállítások kiírását szolgálja. Felvétel módban a vezérlőtárcsa P, S, A, M állásainál a vaku teljesítmény kompenzáció, a fehéregyensúly, fénymérés módja, az érzékenység és az élesítés értékei láthatók, lejátszás esetén a felbontás, a tömörítési mód, az alkalmazott zársebesség és blende értékei, az érzékenység, a vaku módja és a hisztogram látható.

Az Info gomb alatt az automatikus és a kézi fókuszbeállítás kiválasztására szolgáló kapcsolót helyezték el. AF módban a kapcsoló közepén lévő gomb megnyomásával a fókuszterületet tudjuk elmozgatni (ha a SETUP-ban AF AREA értéket választottunk ki), kézi fókusz esetén a középső gomb az automatikus fókuszálásra szolgál. Ez igen jó ötlet, hiszen ebben az esetben a fókuszt az automatika megpróbálja beállítani, majd mi magunk ezen korrigálhatunk az optika elején lévő gyűrű segítségével. A kézi fókusz beállításakor érdemes használni a már ismertetett nagyítás gombot.

A SHIFT gombkombinációi

Ideális gyors beállításokhoz

Az objektív felé haladva a következő gomb a SHIFT. Lejátszás módban mindössze a hangerőt és a kijelző fényerejét tudjuk módosítani. Felvétel módban azonban rengeteg beállítás elvégzésére használható. Különböző gombokkal együtt nyomva tartva beállíthatjuk a felbontást és tömörítési fokot, az érzékenységet, a fényerő-kompenzációt, a fehéregyensúlyt, az önkioldót és a kijelző fényerejét. Ezek közül a legkényelmetlenebb az érzékenység beállítása lett, hiszen ekkor a SHIFT gombbal együtt a sorozatfényképezés módját beállító gombot is nyomva kell tartanunk és ezzel egy időben kell a vezérlőtárcsát forgatnunk.
Kényelmetlensége ellenére ez mégis gyorsabb beállítást tesz lehetővé, mint a menüben történő módosítás. 4-5 nap alatt könnyen megjegyezhető, hogy a SHIFT gomb mellett melyik másik gombokat kell megnyomnunk az egyes beállítások elvégzéséhez. Ha esetleg elfelejtenénk, akkor sincs probléma, mert a SHIFT gomb 2 mp-nél tovább történő nyomva tartása esetén a kijelzőn megjelennek a lehetséges gomb-kombinációk és hatásaik.

Az objektívhez legközelebb eső gomb, a makró gomb. Egyszeri megnyomása esetén makró módba kerülünk, ahol 35 mm és 110 mm közötti fókusztávolságokat használhatunk. Mivel az optika 35 mm-nél meglehetősen nagy hordótorzítással rendelkezik, célszerű a fókusztávolságot a tele felé elmozdítani. Ha a makró gombot még egyszer megnyomjuk, átkerülünk az ún. SuperMacro módba, ahol akár 1 cm-re is elhelyezhetjük a fotózás tárgyát az objektívtől. Ekkor azonban nem használható az optikai zoom, vagyis számítani kell nagy fokú torzításra.

A vaku felnyitására a bal oldalon egy kis gomb szolgál. Ennek kezelése ujjal nem egyszerű, inkább a körmünkkel tudjuk benyomni a kisméretű gombot, hogy a vaku felpattanjon.