Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix S602 Zoom teszt

0

Optika I.

Az S602 Fujinon Super EBC optikája gyári adatok szerint 35 mm és 210 mm közötti fókusztávolságokra állítható be. 35 mm-es nagylátószög esetén a fényerő F2,8, míg 210 mm-es tele esetén F3,1. Ez jónak mondható, figyelembe véve a 6x-os zoomtartományt. A gép használata során azonban a kijelzőn F3,1-es érték nem jelenik meg.
Az optika kromatikus és szférikus aberrációja sajnos jelentős. Mint ahogy a lenti példák illusztálják, a kékes elszíneződés akár 4 pixel szélességben is jelentkezhetnek a 3 Mpixeles felbontás esetén. Ami viszont még meglepőbb, a rózsaszirmok aberrációja, hiszen ez esetben nincs jelentős fényerőkülönbség a szirmok és a háttér között.


Kromatikus és szférikus aberrációk


A teljes optikai zoomon túl lehetőségünk van több lépcsőben digitális zoom használatára is. Sajnos képkivágásra nincs lehetőségünk, így mindenképpen gyengébb minőséget kapunk digitális zoom használatakor, mintha csak optikai zoomot használtunk volna. Ez esetben célszerű a digitális zoom használatának mellőzése, majd a kép utólagos kivágása szoftveres úton.


Mérések alapján elmondható, hogy a nagylátószögű és a tele módok között 5,6x-es zoom mérhető. Ez 93%-os eredmény a megadott 6x-oshoz képest.

Optikai és digitális zoom

f=35 mm*
1x

f=210 mm*
6x zoom

1,4x-es digitális zoom
~290 mm-nek felel meg
~8,5x zoom


A relatív nagy méretű CCD-nek köszönhetően a mélységélesség a digitális fényképezőgépek körében jónak mondható. Természetesen a mélységélesség nem éri el a professzionális digitális fényképezőgépeknél, illetve a filmes gépeknél jelentkező alacsony mélységélességet, de ez az érték is sok esetben elegendő akár porté, akár jó minőségű makró készítéséhez. A kategóriájában szokatlan kicsi blende, az F11 alkalmazása esetén pedig kellően nagy mélységélesség érhető el.

Legyen szó akár tájkép, akár nagy mélységélességű makró készítéséről, az F11-es rekesz biztosan kellően nagy mélységélességet biztosít.


Mélységélesség


Legkisebb mélységélesség
F2,8


Legnagyobb mélységélesség
F11

A felvételek elkészítéséhez 88 mm-es fókusztávolságot használtam. Az első cérnaspulni az optikától 15 cm-re, az utolsó spulni 30 cm-re helyezkedett el.