Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix S602 Zoom teszt

0

Mért értékek

A mért értékek alapján a következőket lehet kijelenteni: A bekapcsolás után a többi digitális fényképezőgép átlagához viszonyítva szokásos idő telik el. A mért 4,3 mp közepes értéknek felel meg. Ennél jelentősen jobb időket csak abban az esetben érhetnénk el, ha az optikát nem kellene előre mozdítani. Az autofókusz kellően gyors, bár sok esetben nem találja a megfelelő fókuszt. Ilyen esetekben vagy a zoom beállításán kell módosítani, vagy más nézőpontot kell keresni, esetleg más pontra próbáljuk meg a fókusz beállítását. Az expozíció késleltetés némely esetben zavaróan nagy lehet, de általános esetekben megfelelő értéknek mondható ez is. Két felvétel között azonban túl sok idő telik el. Ez egyrészt a sokáig tartó mentési művelet, másrészt a nagy késleltetésnek köszönhető, mely a gép feléledéséhez kell a mentés után.
Késleltetések
  Lexar 8x 16 MB-os CF kártya 512 MB-os MicroDrive Eredeti 16 MB-os SmartMedia kártya
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges idő 4,3 mp 4,3 mp 4,3 mp
Bekapcsolástól az élőkép megjelenéséig eltelt idő felvétel esetén 3,5 mp 4,3 mp 3,3 mp
Bekapcsolástól a kép megjelenéséig eltelt idő lejátszás esetén 1,7 mp 3,1 mp 1,9 mp
Nagylátószögből teljes tele módba történő zoomhoz szükséges idő 2,2 mp
  nagylátószög tele makró
fókuszálás ideje 0,8 mp 1,3 mp 1,6 mp
Expozíció késleltetés 0,3 mp
Két felvétel között szükséges idő 3,2 mp
Vaku feltöltéséhez szükséges idő 2,1 mp


Az áramfelvétel nem túl nagy, vaku töltésekor is 1 Amper alatt marad. Ehhez a gép is nagymértékben hozzájárul, hiszen vaku töltéskor a kijelzőket kikapcsolja. Érdekes azonban, hogy ez nem közvetlenül az előző kép elmentése után történik, hanem azt követően körülbelül 1 mp-el később. Ez néha zavaró lehet, de ha nem kell gyorsan egymás után fényképezni, akkor nem jelent túl nagy problémát. Ami viszont meglepő, hogy az elektronikus kereső használata nem eredményez jelentős fogyasztáscsökkenést.

A mért értékek mellett a tapasztalat sajnos negatív elemeket is tartalmaz. A használat során egy GP 1700 mAh akkucsomag, és egy másik fajta 1600 mAh-s akkukészlet esetén is azt tapasztaltam, hogy a gép igen hirtelen kapcsol le akkulemerülés esetén. A kijelzőn mintegy fél másodpercig látható a vörös elem-szimbólum, melyet követően a gép kikapcsol. Ez olyan gyorsan történik, hogy még az optikát is elfelejti visszahúzni. Sajnos ezt nem lehet elnézni a gépnek, hiszen bosszantó amiatt újból bekapcsolni a gépet, hogy hajlandó legyen visszahúzni az optikát. A hirtelen lemerülés nem csak felvétel módban jelentkezik, hanem lejátszás esetén is. Ilyenkor szerencsére nem feltétlenül van az optika előre tolt állapotban.Áramfelvételek
  LCD EVF
Optika előre tolása bekapcsolás esetén 600 mA
Optika visszahúzása kikapcsoláskor 420 mA
Felvétel mód, alapállapot 560 mA 520 mA
Felvétel mód, fókuszálás 850 mA 810 mA
Felvétel mód, zoom használata 850 mA 810 mA
Felvétel mód, AE-L, vagy félig lenyomott exponáló gomb 610 mA 570 mA
Mozgókép rögzítés 690 mA  
Állókép mentése 630 mA  
Vaku töltése, kikapcsolt megjelenítők 900 mA
Lejátszás mód, alapállapot 300 mA 275 mA
Lejátszás mód, menü vagy válasz kérés 350 mA 325 mA
Lejátszás mód, fileművelet 420 mA