Kipróbáltuk: Fujifilm X-Pro1 teszt

0

Kezelőszervek

Az X100 retro kezelőszervei kompromisszumra késztették használóját, hiszen az elmúlt évtizedeket idéző tárcsákkal és gyűrűkkel csak elnagyolt expozíciós értékek voltak beállításhatók. Az X-Pro1 ugyanezt a kezelhetőséget hozza, de megpróbáltak kicsit javítani a dolgon. A rekeszállítás tekintetében sikerült is, hiszen az új objektíveken már nem csak egész, de 1/3 rekeszértékeket lépkedhetünk. Más kérdés, hogy a gyűrű – hiába racsnis megoldású – a köztes fokozatokban elég lágyan jár. Könnyű elállítani, vagy a mozis kasszafúró jelenetekhez hasonlóan vigyázva fülelni, hogy akkor most mennyit is kattant?

A záridő beállításunk megmaradt a tárcsánál, ami szép, jól átlátható, és a közepén lévő újonnan bevezetett gombnak köszönhetően fixen rögzül A-állásban. Sajnos a kialakításából adódóan ismét csak egész lépésközök fértek rá, így a hozzávetőleges záridő beállítása után, a hátsó gombok és az LCD-n kijelzett érték segítségével finomíthatunk rajta, mindkét irányban kétszer 1/3 fényértéknyit.

Az expozíció korrekció tárcsát viszont csak dicsérni lehet. Bár a beállítható tartományunk most sem nagyobb +/-2 Fé-nél, ez a megoldás nagyon kényelmes, gyors, és beállításunk jól nyomon követhető.

Aki hozzászokott a DSLR-es kezeléshez, annak szokatlan lehet a felvételi módok kiválasztása, mely hasonló az X100-ban megismerthez. Az első homlokráncolás után azonban hamar rájövünk, hogy mennyire ésszerű ez a fajta kezelési mód:

A rekeszgyűrűn és a záridő tárcsán is találunk egy A-állást. Mindkettőt A-ra állítva programautomatika (P) módban dolgozhatunk. Csak a rekeszgyűrűt A-állásban hagyva, és a felső záridő tárcsát állítva záridő-előválasztást (S) használunk. Fordítva, vagyis az expozíciós idő tárcsáját A-ra állítva, majd a blendegyűrűt elforgatva rekesz-előválasztás (A) módba kerülünk. Ha pedig mindkét kezelőt bármely más értékre tekerjük manuális (M) módot használ a gép.

Fent

(1) Vakupapucs: középpontos, vagy TTL rendszervakuk csatlakoztatására

(2) Záridő állító tárcsa: mely A állásban automatikusan rögzített állapotba kerül, és csak a tetején lévő gombbal oldható ki. Elfordításával 1/4000-1 mp között szabályozható a záridő, 1 Fé lépésekben, mely azután +/-2/3 tartományban a jobb és bal nyílgombbal finomhangolható. A tárcsán következő üzemmódok is megtalálhatók:
T (time): 2-30 mp között, 1/3 lépésközökkel állítható záridő.
B (bulb): max. 60 perces záridő az expo gomb nyomva tartásának idejére
A: program-automatika, vagy rekesz előválasztás.
(3) Bekapcsoló gyűrű a gép ki-, és bekapcsolásához

(4) Exponáló gomb: az álló és mozgóképek (videó módban) elkészítéséhez
Félig lenyomva a fénymérés és/vagy az automata élességállítás aktiválódik
A gomb belsejében fém menet található a hagyományos (bowdenes) működésű kábeles távkioldó csatlakoztatásához.
(5) Fn gomb: programozható funkciógomb, a következő lehetőségekkel: Többszörös exponálás, Mélységélesség előnézet, ISO érték, Önkioldó, Képméret, Képminőség, Dinamikus tartomány, Film szimuláció, Fehéregyensúly, AF mód, Egyéni beállítás változtatása, Mozgókép, RAW.

(6) Expozíció korrekció tárcsa, mellyel +/-2 Fé tartományon belül, 1/3 Fé lépésközökkel korrigálhatók a gép expozíciós értékei.

Hátul

(1) DRIVE/nagyítás: a különböző meghajtási (egyképes/sorozat/videó/stb.) módok beállítására szolgál.

Lejátszáskor a felvételek 20 lépéses nagyítására használható.
(2)AE/kicsinyítés: felvételkor a fénymérési módok menüjét kapcsolhatjuk be vele.
Lejátszásnál az aktuálisan kinagyított kép nézetének kicsinyítésére, valamint 4,5,9 és 100 nézőképes oldalak közti váltásra szolgál.
(3) AF/törlés: felvételi módban lenyomva megjelennek a beállítható AF mezők (szürke +-jelek), valamint az aktív AF pont (zöld keret). A navigációs gombokkal ezután átállítható az AF pont pozíciója.
Visszajátszáskor, az éppen megjelenített kép törlését engedélyezhetjük vele.
(4) View mode gomb: a kereső és az LCD, valamint a szemérzékelős átkapcsolás között válthatunk a segítségével.
(5) Hátsó vezérlőtárcsa és gomb: Autofókusznál a kiválasztott fókuszmező 5 fokozatú nagyítására használhatjuk.
Kézi élességállításnál a gomb lenyomásával nagyíthatunk a képnézeten.
Visszajátszásnál elforgatva a tárolt képek és videók között lapozhatunk vele. Nagyított képnézetben is alkalmas lapozásra, megtartva a nagyítás mértékét, melynek köszönhetően összehasonlítható az egymás utáni felvételek élessége.
Visszajátszáskor lenyomva a különböző lejátszási nézetek közötti váltásra is alkalmas.

(6) AE-L/AF-L: elsődleges feladata az expozíciós értékek és/vagy az autófókusz rögzítése, de állókép módban aktiválható vele az automatikus élességállítás is.
(7) Q-gomb: a gyorsmenü behívására szolgáló kezelőszerv, melyben a készülék legfontosabb beállításait érhetjük el egy képernyőn.
(8) Lejátszás gomb: a képek és videók visszajátszásának be- és kikapcsolására használható. Expo gomb félig lenyomásával is kiléphetünk lejátszás módból.

(9) Navigációs és vezérlő gombok: Manuális és T módban a záridő finom szabályozására szolgál (1/3 értékenként, a jobb-bal gombokkal). Valamely beállító gombbal együtt használva a megjelenített értékek közti váltásra használhatjuk.
Menüben a menüpontok közti navigációra szolgál.
Felvételi módban a fel iránygombbal a Normál és Makró AF módok között válthatunk.
Lejátszáskor a tárolt képek és videók közti lapozás a feladata, mely a tárcsa jobb és bal irányával is elérhető. Ugyanebben a módban a fel és le irányokkal jeleníthetők meg a képernyőn a fotó részletes felvételi adatai.
(10) MENU/OK: A menük be- és kikapcsolására használható gomb.
Segítségével véglegesíthető egy beállított érték.
(11) DISP/BACK: Felvétel és lejátszás módban az OVF/EVF-en és LCD-n megjelenő adatok között válthatunk vele.
Menüben használva visszaléptet az előző oldalra.

Elöl

(1) OVF/EVF kapcsoló: az optikai és az elektronikus kereső közötti váltásra szolgál.

(2) AF-segédfény, valamint az önkioldó működését jelző lámpa.
(3) Objektív kioldó gomb: nyomva tartva és az objektívet jobbra elfordítva leoldhatjuk azt a bajonettről. Felcsatolásához nincs szükség a gomb használatára.

(4) Fókuszmód kapcsoló: a fontosabb fókusz üzemmódok közti váltásra szolgál, úgymint S (egyszeri autofókusz), C (folyamatos autofókusz), és M (kézi élességállítás).