Kipróbáltuk: Fujifilm X-Pro1 teszt

0

Különlegességek

Többszörös expozíció

Egy teljesen új funkció, melynek segítségével két képet exponálhatunk egy „kockára”. Nagyon egyszerű a működése. Miután aktiváltuk a menüben elkészítjük az első expozíciót, majd választhatunk, hogy továbblépünk a következőre, vagy töröljük. Ha továbblépünk, a gép félig áttetszően megjeleníti az élőképen az utolsó felvételt, és ehhez igazítva készülhet el a második. A két expozíciót azután egy képpé egyesíti az gép szoftvere.

Új filmszimulációs módok

A Fujifilm számos fényképezőgépében régóta elérhető szolgáltatás a különböző analóg filmek színezetének imitálása. Gyakorlatilag ez a funkció tölti be itt a sok helyen szokásos színeffekt beállítások szerepét. Az újabb modellekben a legismertebb Fujifilm filmmárkák (Provia, Velvia, Astia) mellett már színszűrőzött fekete-fehér opciók is választhatók. Az X-Pro1 két új beállítást is bevezet Pro Negative Hi, és Pro Negative Standard néven. Ez előbbit kültéri, az utóbbit beltéri portrékhoz ajánlják. Mindkető a profi negatív filmek színhatását szimulálja.

A Filmszimulációs beállításokat mozgóképfelvételnél is alkalmazhatjuk.

Dinamika kiterjesztés

Nem új szolgáltatás, de kétségtelenül a leghatékonyabban működő a hasonló konkurensekkel összevetve. Dinamika korrekció alatt a gyártók legtöbbször a sötét, árnyékos részek világosítását értik, mely egy viszonylag egyszerű szoftveres feladat. A Fujifilm dinamika kiterjesztése viszont a kiégés közeli csúcsfényeket tartja kordában, egész hatásosan. Az X-Pro1-ben auto fokozatot, valamint 100%, 200% és 400%-os beállítást kapunk. Az utolsó két fokozathoz legalább ISO400, illetve ISO800-as érzékenységet kell használnunk. Alábbi példáinkban az összes képet ISO800-on készítettük.

Dinamika tartomány kiterjesztés

Panoráma

Az egyszerű panoráma módot lassan minden jobb fényképezőgépben felváltja a mozgó (vagy automatikus, vagy pásztázó…ki hogy nevezi) panoráma szolgáltatás. A FinePix X-Pro1 a Fujifilm eddig bevált módszerét és beállításait használja. Gyakorlatilag ugyanazt kapjuk, mint az X100-ban, ugyanazokkal a felbontásokkal. Választhatunk normál és szélesebb panorámát, illetve négyféle pásztázási irányt. Ezeknek megfelelően négy képméretben készülhetnek a panorámák 5120 x 1440-től 7680 x 2160-as méretig.

A funkció elindításával a gép gyors sorozatot készít és az élőkép alján látható sávon mutatja a pásztázás irányát és időtartamát. A dolgunk mindössze annyi, hogy ezen belül folyamatosan oldalra svenkeljünk a géppel. Nem olyan egyszerű azonban megtalálni a megfelelő sebességet. A kész sorozatot ezután egy széles képpé egyesíti a szoftver.