Kipróbáltuk: Fujifilm X-Pro1 teszt

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Maradt a korábbi modellekben is alkalmazott kontraszt érzékelésen alapuló automata élességállító rendszer, és persze a kézi élességállítás. Ezek között a gép elején lévő kapcsolóval választhatunk, mellyel az is megszabható, hogy egyszeri (S), vagy folyamatos (C) autofókuszt szeretnénk. Mozgókép módban csak az utóbbi használható.

A gyártó ígérete szerint a rendszer ideális körülmények között akár 0,1 mp-es élességállítási időt produkál, ami a 0,05 mp-es zárkésleltetéssel együtt valóban nagyon gyors reakcióidőt jelent. Mindez azonban csak a jó fényviszonyok és kellően kontrasztos téma esetén igaz. A kontraszt-alapú rendszer kevés fénynél 2 mp fölötti időket is produkálhat, ha pedig nem talál elég kontrasztos témát képtelen élességet állítani, vagy pontatlanul áll be. Belső térben készült fotóknál sajnos mindez elég gyakori lehet, még a készülék AF segédfényével is.

Az automata élességállítást az expo gomb félig lenyomásával, vagy az AE-L/AF-L gombbal indíthatjuk. Utóbbival a beállt fókusz rögzítésére is lehetőség van. A teljes képmezőben 7 x 7 fókuszpont kijelölésére lesz lehetőségünk az AF gomb segítségével. A gép kis +-jelekkel előre kijelzi a fókuszpontok lehetséges helyét, így könnyű a viszonyítás. Nehezebb azonban a dolgunk optikai keresőnél, melynél a mutatott képkivágás (és így a fókuszpont is) eltérhet a valóban kijelölttől. Az AF beállítása után a gép mindig a korrigált képkivágást, illetve fókuszpontot mutatja, de a Fényképezés menü Korrigált AF keret opciójának engedélyezésével már előre kijelzi a fókuszpont lehetséges legtávolabbi helyzetét. OVF, vagyis optikai kereső használatakor egyébként 25 fókuszpont választható.

Az AF pont kiválasztása közben a hátsó vezérlőtárcsával 5 lépésben megadható a fókuszterület mérete, ez azonban nem befolyásolhatja a választható pontok mennyiségét. A fókuszmezők kijelölése nem csak kézi (Terület), hanem automatikus is lehet (Multi), mely üzemmódok között a menüben válthatunk.

Az X-Pro1 Macro fókusz beállítással is rendelkezik: Ennek a különböző cserélhető objektívek mellett csak annyi a jelentősége, hogy makró állásban mindig elektronikus keresőt használ a gép, így közeli fotóknál az optikai kereső durva parallaxis eltérése nem érvényesül.

Manuális fókuszra kapcsolva az objektív elektronikus gyűrűjét használhatjuk. A gyűrű beállítási irányát a menüben megváltoztathatjuk. A jó felbontású LCD és EVF mellett az élőképen alul megjelenő távolságskála is segítségünkre lesz az élességállításban. Ezen kívül a hátsó vezérlőtárcsát lenyomva kinagyíthatjuk a fókuszkeret kivágását. Statikus témáknál ez könnyű beállíthatóságot tesz lehetővé. A kézi élességállítás most is nagyon lassú. A teljes tartomány végigjárásához a gyűrűt többször körbe kell fordítanunk, mely fotózásnál hátrány, videónál viszont egész finom módosítást tesz lehetővé.

A FinePix X-Pro1 fénymérése a megszokott három beállításban használható, melyek az AE gombbal váltható. Ezek a következők:  • Multi: a fénymérés a teljes képmezőn történik.
  • Szpot: a készülék csak a kép középső, kis részét veszi figyelembe a mérésnél
  • Átlag: a teljes képmezőn mér, viszont nagyobb súllyal esik latba a kép középső része.

Az expozíciós értékeket a fotós is felülbírálhatja, +/- 2 fényérték tartományon belül, 1/3 Fé lépésközökkel. Ehhez a gép tetején lévő tárcsát használhatjuk.

A gép által meghatározott expozíciós értékek +/-5 Fé tartományon belül, 1/3 Fé lépésenként felülbírálhatók.

Sorozat fényképezés

Hiába a nagyobb felbontás, az X-Pro1 sorozat sebességén azért sikerült egy kicsit faragnia a gyártónak. Normal módban most is 3 kép/mp-et kapunk, mely mellett 6 kép/mp állítható be gyors sorozatként.

Az X100 egyik gyengéje volt, hogy kevés képet készített egyhuzamban. A csorbát valamelyest sikerül kiköszörülnie az X-Pro1-nek, bár az alábbi értékek egyáltalán nem mondhatók kimagaslónak:


Fájl

Sorozatban, eredeti sebességgel (6 fps) készíthetõ
képek száma

RAW

11

RAW + JPEG Fine L
11

JPEG Fine L

18

JPEG Normal L

18

A Sorozat módok a DRIVE gombbal előhívható menüben állíthatók be. Az előbbi két opció mellett négy automata sorozatot is kapunk. Ilyen az automatikus expozíció sorozat is, melynél három felvétel készülhet, 1/3, 2/3 vagy 1 fényérték lépésközökkel. ISO, azaz Érzékenység sorozatnál szintén a fenti lépésekben dolgozhatunk, három kép hosszan.

Választhatunk Filmszimuláció sorozatot is, mely a korábbi modellben a három alap filmmódot jelentette, itt azonban a három képhelyre külön-külön kiválaszthatunk egyet a tíz filmszimulációs mód közül. Ez a beállítás a Fényképezési menüben található.

Végül a Dinamika-tartomány sorozatot választhatjuk, melynél az érzékenységet automatikusan ISO800-ra állítja a gép. A szintén három képes sorozat a szokásos 100%, 200% és 400%-os dinamika kiterjesztéssel kerül mentésre.

A készülék önkioldó módjai a Fényképezési menüben találhatók, ahol a kikapcsolt állás mellett 2 és 10 mp-es késleltetés választható.

Videofelvétel

Az X-Pro1 két lényeges területen nyújt többet videóban az előző modellnél. Egyrészt, ahogy egy komoly géphez illik itt már a Full HD (1920 x 1080 pixel) felbontás is választható, a HD (1280 x 720 pixel) mellett. Másrészt a videósnittek hossza is megnőtt. Az X100-ban legfeljebb 10, itt azonban 29 percet vehetünk fel egyhuzamban. Egy 4 GB-os kártyára legjobb minőségben kb. 54 percnyi anyag fér.

A videók most is MOV formátumban kerülnek mentésre, H.264 tömörítést használva. A frissítési sebesség minden esetben 24 képkocka másodpercenként. A hangfelvétel sztereó, de a felvételi jelszintet most sem állíthatjuk. A menüben beállítható viszont a fehéregyensúly (kézi szabályozás nincs, de a színhőmérséklet Kelvin értékben megadható), valamint a Filmszimuláció, mellyel érdekes színhatásokat érhetünk el. A felvétel előtt beállíthatjuk a rekeszértéket és az expozíció korrekciót is, de közben erre már nem lesz mód. A nagyítás gombbal fix, 3x-os digitális képnagyítás is bekapcsolható.

A videók felvételét az exponáló gombbal indíthatjuk, és elég félig lenyomnunk a megállításukhoz. Ehhez azonban először a DRIVE menüből aktiválnunk kell a Mozgókép módot. Az üzemmód a videók képkivágásának megfelelő, 16:9-es élőképet ad az LCD-n és az EVF keresőben is. Az optikai kereső ilyenkor nem használható. Az élőképen vízszint jelzőt, segédrácsot és élő hisztogramot is kapunk.

Felvétel közben működik a fénymérés és az autofókusz, mely S állásban is folyamatos. Használhatunk kézi élességállítást is, melynél a fókuszskála és az élőkép lehet a támpontunk. A fókuszgyűrű ilyenkor a szokottnál is finomabban állítható.