Kipróbáltuk: Fujifilm X-T10 teszt

0

AF, sorozat, videó

Fókusz rendszer

A gép 16 Mpixeles X-Trans II CMOS szenzorán fázis-különbség érzékelő pontokat is kialakítottak. A próbáink során úgy vettük észre, hogy gyenge fénynél ezek a segédpontok nem tudnak pluszt adni a rendszernek, ilyenkor a kontraszt alapú AF oda-vissza keresgélős mechanizmusa működik. A sebesség ilyenkor egy kicsit lassúcskának érződik.

Ha azonban kellő fény áll rendelkezésre (ilyen már a kültéri felhős idő is), akkor a fázis-különbség érzékelés valóban tetten érhető, határozott, gyors mozgású az AF és igen fürge!

Fókuszmezőből összesen 49 áll rendelkezésünkre 7×7-es mátrixban elrendezve. A fókuszterület 5 lépésben állítható egész kis méretűtől kezdve, így a pontos élességállítást nem gátolja a túl széles terület (mint a Canon MILC-eknél). A fókuszterületet mező módra is állíthatjuk, ilyenkor 3×3 fókuszpontot ölelhet fel egy-egy mező, s itt keres témát a gép. Ez a félautomata mód véleményem szerint nem sok segítséget nyújt, én jobban kedvelem a precíz AF-et.

Gyenge fényben történő fókuszálásnál a gép elején lévő, fehér fényű AF segédfény LED lép működésbe. Hatótávolsága természetesen nem óriási, de az alap objektívvel 2-3 méterig még hatásos.

Az automatikus és kézi élességállítás között a gép elején lévő kapcsolóval válthatunk, amely a folyamatos AF kiválasztását is lehetővé teszi. Ha kézi fókuszálást választunk, akkor a kép középső 25%-án digitális törőék is rendelkezésünkre áll, de általános és élkiemelő mód is kérhető, ez utóbbi két esetben mind a 49 fókuszmezőn lévő képrészlet kinagyítható.

Sorozat fényképezés

Annak ellenére, hogy a fényképezőgépben redőnyzár található, a sorozat sebessége igazán remek, maximum 8 kép/mp érhető el, 8 JPEG vagy 7 RAW képig. A puffer telítődése után a sorozat a kártya írási sebességének függvényében lassul be.

A kioldást 10 és 2 mp-es késleltetésűre is állíthatjuk, s ezt expozíció sorozattal is kombinálhatjuk (ideális megoldás kézileg összeillesztendő HDR fotózáshoz). Az expozíció sorozat 3 kép hosszú lehet.

Videó, mozgóképrögzítés

Videófelvétel során a gép hozza a ma elvárható alapot, de annál sokkal többet nem ad. A Fujifilm X-T10 FullHD (1920×1080 pixel) felbontásban maximum 60 kép/mp-re képes, emellett 30, 25 és 24 kép/mp is választható, amelyek HD felbontásban is elérhetők. Lassított (time-lapse), illetve gyorsított (slow-motion) videó a géppel (gépen belül) nem készíthető.


1920×1080 pixel, 59,94p kép/mp, AVC, 30 mp, 138MiB, ~39400 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A videók H.264 kódolással, MOV konténerben kerülnek a kártyára, egy klip maximum 14,5 perc hosszú lehet.


tesztvideó kékórában
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A mentett videókat a gépen belül nem vághatjuk meg, s képkockákat sem menthetünk ki belőlük.