Kipróbáltuk: Fujifilm X-T10 teszt

0

Különlegességek

Nehéz már olyan fényképezőgépet találni, amelynek szolgáltatásai között unikum megoldással találkozunk, így igazából valódi különlegesség ma már kevés van. Inkább arról van szó, hogy a gyártók és az egyes gépek különböző szolgáltatás-készlettel dolgoznak, míg az egyiknél alap szolgáltatás a multiexpozíció, máshol ez ritkaság.

A Fujifilm X-T10 különböző színmódokat kínál, ezeket filmszimuláció néven találjuk meg a gépben belül (Provia, Velvia, Astia, Classic Chrome). A színes és fekete-fehér módon kívül csak szépia választható. A különböző képi effekteket, mint a játékfényképezőgép, vagy a pop színek, a speciális szűrők között találjuk (játékfényképező, miniatűr, pop színek, high-key, low-key, dinamikus tónus, lágy fókusz, részleges szín, ). Mindkét lehetőség csak a JPEG képekre van hatással.

Multiexpozíció

A Fujifilm gépeken sűrűn találkozunk a többszörös expozíció lehetőségével, amely az X-T10 esetében maximum két kép egymásra fotózását jelenti. Utólag nem készíthetünk a gépen belül multiexpós képet (mint a Nikon DSLR-eknél), pedig ha RAW formátumból dolgoznánk, ugyanazt a hatást érhetnénk el, mint ha felvételezéskor készítenénk többszörös expozíciót. Szintén korlátozás, hogy a két felvételt keverő hatásokat, erősségi beállításokat nem kapunk, valamint az is, hogy a két expozíció között nem kapcsolhatjuk ki a gépet.

Mozgó panoráma

A kioldási mód egyik állása a korábbról már jól ismert „mozgó” panoráma mód. Ilyenkor a fényképezőgép megadott irányba mozgatásával automata sorozat készül, melynek felvételeit automatikusan egy széles panorámaképpé fűzi össze a gép.

Az iránygombokkal kétféle szélességet, 120 és 180 fokos látószöget választhatunk, a pásztázás iránya négyféle lehet. A szélesség és irány szerint négyféle méretet kapunk: 6400×1440 px (120 fok, jobb-bal irány), 6400×2160 px (120 fok, fel-le irány), 9600×1440 px (180 fok, jobb-bal irány), 9600×2160 px (180 fok, fel-le irány).

A pásztázás közben szerencsére nem kell nyomva tartanunk az exponáló gombot, elegendő csupán a gépet lassan, a beállított irányba mozgatnunk. A képernyő alján megjelenő sávon folyamatosan figyelemmel kísérhető a kívánt látószögön belüli aktuális helyzetünk. Ha elkészültek a képek, már csak néhány másodperc és a gép automatikusan elkészíti a panorámát. Az illesztések azonban nem túl szépek, így ez a szolgáltatás inkább csak emlékképekhez lehet elegendő.

120 fokos panorámakép fekvő gépállással készítve

120 fokos panorámakép portré állású géppel készítve

180 fokos panorámakép fekvő gépállással készítve

180 fokos panorámakép portré állású géppel készítve

DR – azaz dinamika tartomány

Szintén sűrűn jelenik meg a Fujifilm gépeiben a DR, amely a dinamika tartomány kiterjesztésére hivatott (az árnyékos részeket nem világosítja ki, de a csúcsfényekre remekül képes ügyelni). Persze csodákra nem kell számítani, a funkció csak JPEG képeknél hatékony, ráadásul DR200-nál minimum ISO400-as, DR400-nál minimum ISO800-as érzékenységet kell használnunk, amely eleve kompromisszumot kíván a képminőség terén. A DR csak fotózás előtt állítható be, utólag nem kérhető.
Az mindenesetre tény, hogy a csúcsfényeket ügyesen korrigálja az algoritmus, bár ez RAW formátumból is sikerülhet utófeldolgozás során. Aki viszont nem kíván, vagy nem tud a RAW fájlokkal pepecselni, annak egy nagyobb dinamikájú témánál jól jöhet ez a szolgáltatás.

DR (Dynamic Range)DR 100%


DR 200%, min. ISO400


DR 400%, min. ISO800


DR 100%


DR 200%, min. ISO400


DR 400%, min. ISO800

Időzített automatikus sorozat

A szolgáltás segítségével 1 mp-24 óra közötti időközönként (beállítás óra, perc, másodperc pontossággal) készíttethetünk képet a géppel. A készítendő képek maximális száma 999 lehet.
Az időzített sorozattal lőtt fotók time-lapse videóvá fűzéséhez külön szoftvert kell használnunk.