Kipróbáltuk: Fujifilm XQ1 teszt

0

Kezelőszervek

Elöl

(1) Elektronikus gyűrű: alap esetben a programeltolás ill. a rekeszérték/zársebesség módosítására használható, mint elülső vezérlőtárcsa, de programozható mivoltából adódóan funkcionálhat a zoom vezérlésére, sorozat, filmszimuláció, fehéregyensúly, érzékenység, expozíció korrekció beállítására is.

Fent

(1) Mechanikus vakunyitó gomb: a villanót mindig kézzel kell felnyitnunk és lezárnunk.
(2) Be- és kikapcsoló gomb.
(3) Zoom kar.
(4) Exponáló gomb: Bármely üzemmódban az állóképek (egyes, vagy sorozat) expozíciójának indításához, félig lenyomva a fénymérés és automata élességállítás aktiválásához használható.
Lejátszásnál félig lenyomva azonnal visszatérhetünk felvételi módba.

(5) Üzemmód választó tárcsa: az alap felvételi üzemmódok kiválasztására használhatjuk, melyek a következők:
AUTO: a beállítások nagy részét a fényképezőgép végzi, pl. az érzékenységnél a maximum és minimum érték választható ki, fehéregyensúly csak automatikus lehet, viszont kézi élességállítás alkalmazható.
SR+AUTO: témafelismerő automatika. A gép teljes mértékben vezérli az összes paramétert, beleértve az érzékenységet is.
P: programautomatika. Míg az első két üzemmód inkább a kezdőknek ajánlott, addig a P beállítás a kényelmesebb haladóknak. A gép minden szolgáltatását szabályozhatjuk ebben a módban, kivéve a rekeszértéket és a záridőt, amelyeket csak programeltolással módosíthatunk.
S: záridő előválasztás. A fotós szabadon állíthatja a záridőt és minden más szolgáltatást, a választott értékhez pedig a gép rendel egy megfelelő rekeszértéket. A kívánt záridő a vezérlőtárcsával állítható be1/4000 és 30 mp között.
A: rekesz-előválasztás. Az előző beállítástól eltérően itt a rekeszérték kiválasztása a fotós feladata, melyhez – a fénymérés alapján – a gép rendel egy megfelelő záridőpárt. A beállítható rekesz a gyújtótávolságtól (zoomállástól is függ). Nagylátószögnél a következő rekeszértékek választhatók a vezérlőtárcsával: F1,8; F2; F2,2; F2,5; F2,8; F3,2; F3,6; F4; F4,5; F5; F5,6; F6,4; F7,1; F8,0; F9; F10; F11. Tele állásban az értékek F4,9-től indulnak. A beállítások lépésköze 1/3 fényérték. Mind a záridő-, mind rekesz-előválasztás módban használhatunk expozíció korrekciót.
M: manuális üzemmód. A fényképezőgép összes beállítása a fotós kezében van, beleértve a rekesz, mind a záridő értékeit is. Ezek szabályozása szintén a vezérlőtárcsákkal lehetséges.
C: egyedi (Custom) üzemmód. A felvételi menü utolsó pontjánál elmenthetjük aktuális beállításainkat, melyek ebben az állásban azonnal visszahívhatók.
SP: témamód programok. Itt választhatók ki az előre programozott témamódok: portré, arcretus, tájkép, sport, éjszakai, éjszakai állványról, tűzijáték, naplemente, hó, vízpart, vízalatti, parti, virág, szöveg.
ADV.: haladó témamódok: Pro kis fényű, Pro fókusz, többszörös exponálás, valamint mozgó panoráma 120, 180 és 360 fokban. Részletesen a Különlegességek oldalon írunk róluk.
Filter: itt választható ki néhány digitális effekt, amelyekkel különleges hatású fotókat készíthetünk, úgy mint: játék fényképező (vignettált), miniatűr (tilt objektív hatása), pop színek, High-key, Low-key, dinamikus tónus (HDR effekt hatás), lágy fókusz és részleges szín.

Hátul

(1) Lejátszás gomb: Segítségével ki- és bekapcsolható a képek és videók visszajátszása. Felvételi módba az exponáló gomb félig lenyomásával is visszajuthatunk.
(2) Videó gomb: A videófelvétel közvetlen elindítására és megállítására szolgál.
(3) Négyirányú (navigációs) gomb és egyben hátsó vezérlőtárcsa. Felvétel módban a tárcsa a rekesz vagy zársebesség módosítására használható, a négy irány pedig négy fő funkció közvetlen elérését kínálja:

  • Fel: expozíció-korrekció
  • Le: önkioldó, 2 vagy 10 mp
  • Balra: makró mód
  • Jobbra: vaku üzemmódok.

Lejátszás módban a tárcsa nagyított nézetben is lehetőséget biztosít a képek közötti váltásra.
(4) MENU/OK: a menü be és kikapcsolására használható gomb, bár felvétel módba az exponáló gomb félig lenyomásával is visszatérhetünk. Egyéb esetekben a navigációs gombbal beállított értéket véglegesíthetjük vele.
(5) DISP/BACK: Felvétel és lejátszás módban a képernyőn megjelenő információk mennyiségét befolyásolhatjuk ezzel a kezelőszervvel. A menüpontok között használva visszaléphetünk a lenyomásakor.
(6) E-Fn gomb: kiterjesztett funkció gomb. Megnyomása után a lejátszás, a videófelvétel és a négyirányú navigálógombok új funkciót állítanak be. Ezek a menüben programozhatók.