Kipróbáltuk: Fujifilm XQ1 teszt

0

Különlegességek

Wi-Fi adapter

Napjainkban egyre több fényképezőgépbe kerül Wi-Fi adapter, amely sok esetben a képáttöltésen kívül a gép vezérlését is lehetővé teszi, de vannak olyan modellek, amelyeknél csak a fotók és videók továbbítására van lehetőség. Éppen ezért fontos a gép kiválasztásakor megbizonyosodni róla, hogy a Wi-Fi milyen funkciókra képes.

A Fujifilm FinePix XQ1 beépített Wi-Fi adaptere és az ingyen letölthető okostelefon alkalmazás segítségével csupán a képek és videók áttöltésére, valamint geocímkézéshez a készülék GPS koordinátáinak fényképezőgépre mentésére van lehetőségünk, távvezérlésre nem.
A Wi-Fi funkció használatához először az okostelefonon, vagy tableten kell elindítani a Fujifilm Camera App-ot, majd a fényképezőgépen aktiválni a Wi-Fi-t, amelyet lejátszás módban egyszerűen az E-Fn gomb megnyomásával tehetünk meg.

Az alkalmazásban a Receive ikonra bökve a fényképezőgépen választhatjuk ki, hogy melyik képet szeretnénk átküldeni, míg a Browse bélyegkép nézetben mutatja meg a képeket, de van lehetőség egy-egy kinagyítására is, illetve az átmásolandók kijelölésére.

Az mindenképpen tetszetős, hogy semmilyen Wi-Fi beállítást nem kell tennünk az eszközön, ezt a Camera App elvégzi helyettünk, sőt, az alkalmazásból kilépve visszalép a készülék az eredetileg használt Wi-Fi hálózatra.

Stabilizátor

A Fujifilm FinePix XQ1 fényképezőgépbe optikai stabilizátort is építettek, amely többféle stabilizáló módot kínál:

  • állandó mozgásérzékelés
  • folyamatos stabilizálás
  • mozgásérzékelés fotózásnál
  • stabilizálás csak exponálásnál

A gyártó 3 Fé előnyt mond a stabilizátor hatékonyságára, mi ezt jó szívvel el is hinnénk, de azért kipróbáltuk, mire képes a gyakorlatban a stabilizátor, mert láttunk már gyengén teljesítő darabokat.

A teszt tele állásba állított objektívvel készült, 1/3 Fé-enként különböző záridőkkel, záridőnként 10-10 képpel ki- illetve bekapcsolt (csak exponálásnál működő) stabilizátorral. A képeket monitoron 1:1 nézetben ellenőriztem. Ahol nem látszódott berázódás, azt elfogadtam használható képnek. Ez azt jelenti, hogy minimális lágyulás még belefért.
Az így kapott számokból egyfajta értékelését képezhetjük a stabilizátornak, persze ez igen szubjektív, hiszen maga a válogatás is az volt.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a stabilizátor valóban tudja a 3 Fé-et, nekünk 100% berázásmentességet kívánva 2 2/3 Fé előnyt adott a gyakorlati mérés.

berázott fotók aránya különböző zársebességeknél

Stabilizálás: 100 mm, 1/30 mp

Dinamika tartomány korrekció

A gyártók régóta próbálkoznak a nagyobb dinamikaátfogás elérésével, a Fujifilm talán a többinél is erősebben. Jelentős előrelépések ugyan nem történtek, de a XQ1-ben is elérhető néhány mód, ami igyekszik jól dolgozni. Itt a fő cél a csúcsfények megőrzése, ami sikerült is. Igaz, a jobb csúcsfényekért magasabb érzékenységet kell használnunk, DR200%-nál minimum ISO200-at, DR400%-nál minimum ISO400- at.

Dinamika tartomány előválasztás

Színtelítettség

Mostanában már nem szoktuk külön bemutatni az élesítés, kontraszt, színtelítettség paraméterek hatását, de most kivételt teszünk az utóbbival, mivel az ISO tesztképeink alapján úgy látszik, hogy visszafogott, már-már fakó képeket kapunk. Ennek korrekciójára akár a színtelítettség növelése is megoldást hozhat, ezért próbáltuk ki, mennyire erős a hatása. Nos, döntse el mindenki maga.

Színtelítettség

Tónuskiemelés

Ritkán látott paraméter a tónuskiemelés, ami így magyarul nem sokat mond, de eredeti angol nyelven azért a hozzáértőbbek számára beszédesebb, íme: „highlight tone”. Vagyis a csúcsfények tónusát lehet segítségével befolyásolni. Ennek ellentéte a „shadow tone”, amely a magyar menüben árnyékárnyalatként szerepel. A kettő együtt adja a kontrasztot, de itt külön szedve állíthatjuk be a csúcsfényerkre és az árnykos területekre. Utóbbit mindenki el tudja képzelni, előbbinél azért lehetnek kérdések, hogy vajon a kiégésekre mennyiben van hatással a funkció. A válasz a képekben megtalálható.

Tónuskiemelés (Highlight tone)

Pro fókusz mód

Az üzemmódtárcsa Adv állásában négy lehetőségünk nyílik különleges üzemmód elérésére: a Pro Focus, a Pro Low Light, a mozgó panoráma és a többszörös expozíció. A Pro Fókusz esetén a gép két képet készít eltérő fókuszponttal, majd a két különböző fókuszálási síkú fotót összeilleszti, egybe dolgozza, majd megpróbálja kitalálni, hogy a kép mely részei esnek az első fotó fókuszsíkjával egybe. Az ettől a síktól eltérő területeken található részeket pedig elmossa. Ahogy a lenti képen is észrevehető, egy kis vágást is alkalmaz az algoritmus.

Ez sokkal hatásosabb, életszerűbb megoldást ad, mint némely gyártónál a téma egyszerű körbelágyítása, amikor néha már fotózáskor egy keretbe kell foglalnunk az élesen hagyni kívánt részt.

A lenti példából jól látható, hogy ez a módszer valóban jobb eredményt ad, pedig megdolgoztattuk rendesen a szőrös kapucnival. Igaz, 1:1 nézetben az elmosás azért felismerhető, de 10×13 cm-es emlékképeknek való papírképen, vagy kis méretben ez nem lesz feltűnő.

Pro fókusz üzemmód

Pro kis fényű mód

A Pro Low Light, vagy Pro kis fényű módban is több kép készül, itt egy képhez 4 darab, amelyet a gép összeilleszt és átlagol, ügyelve a részletek megtartására.

Mint a lenti képekből látható, a Pro Low Light módban készült képek valóban kisebb képzajúak, sőt, részletből is többet tartalmaznak, mint a normál zajszűrt kép. Az üzemmód hátránya, hogy gyakorlatilag egy automatikus mód, vagyis sem az érzékenység, sem a fehéregyensúly nem állítható, s természetesen a RAW formátumnál sem használható.

Multi expozíció

Az Adv. üzemmódból elérhető szolgáltatásokat folytatva térjünk át a multi expozícióra, mely ennél a gépnél maximum 2 expozíciót jelent. A két fotót a gép áttetsző módon egymásra helyezi, mintha egy filmes géppel a film továbbtekerése nélkül exponálnánk egy másodikat. A két kép áttetszőségének erősségét nem változtathatjuk meg, de az expozíció kompenzációt átállíthatjuk a két fotó elkészítése között.

Ahogy az összes Adv. módban, úgy itt is csak automatikus érzékenységet és automatikus fehéregyensúlyt használhatunk.

dupla expozíció

Mozgó panoráma mód

A fényképezőgép negyedik lehetősége az Adv. üzemódban a pásztázott panoráma, amely a folyamatos sorozatfelvételellel az egyenként készítendő és illesztendő képek fáradtságától kíméli meg a fotóst. Csupán azt kell beállítanunk, hogy milyen irányban szeretnénk végigpásztázni a panorámát (jobbra, balra, elforgatva jobbra, elforgatva balra). Az exponáló gombot lenyomva svenkelhetünk a választott irányba, amíg a képernyőn végigfutó nyíl a kijelző egyik végéből a másikba nem ér.
Van lehetőségünk álló és fekvő gépállásnál is panorámát készíteni, megadhatjuk, hogy 120, 180 vagy 360 fokos legyen-e, illetve 360 fokos körkörös, vagy folytonos panoráma is készíthető, amely esetén a gép folyamatosan scrollozza az elkészített panoráma képet, egyébként itt 360 foknál nagyobb szöggel panorámázhatunk, de a gép pontosan 360 foknál vágja a képet.
A panorámák szélessége egyébként attól függ, hogy milyen gyorsan fordítjuk el a gépet. Érdekes ez, hiszen előzőleg beállíthatjuk az elfordulási szöget, s ennek már adott zoomállásnál deklarálnia kellene a képszélességet, de a valóság az, hogy ha túl lassúak vagyunk, akkor szűkebb panorámát kapunk. Kis gyakorlással azért könnyedén elérhetjük a kívánt képszélességet.
Egy biztos: fekvő gépállásnál 1080 pixel magas, míg álló gépnél 1624 pixel magasságú panorámát kapunk. Érdemes egyébként a gépet portré állásban tartani, mert így sokkal jobb felbontású és nagyobb (függőleges) látószögű kép lesz az eredmény.

A lenti panorámák eredeti változatai Shift+kattintással érhetők el.

120 fokos panoráma vízszintes állású géppel
3840×1080 pixel

120 fokos panoráma függőleges állású géppel
3840×1624 pixel

180 fokos panoráma vízszintes állású géppel
5760×1080 pixel

180 fokos panoráma függőleges állású géppel
5760×1624 pixel

360 fokos panoráma vízszintes állású géppel
9600×1080 pixel

360 fokos panoráma függőleges állású géppel
9600×1624 pixel

180 fokos körkörös panoráma vízszintes állású géppel
11520×1080 pixel

180 fokos körkörös panoráma függőleges állású géppel
11520×1624 pixel