Kipróbáltuk: Fujifilm X-T3 – teszt

0

Különlegességek

Elektronikus zár

Bár egy MILC gépnél az elektronikus zár ma már nem számít különlegesnek, mégis ide kell soroljuk az X-T3 elektronikus zárát, ugyanis az átlagoshoz képest itt már gyorsabb a szenzor kiolvasás, amely kisebb mértékű Jello effektust eredményez.

Íme két fotó, mindkettő 1/1000 mp-es zársebességgel, egyikük mechanikus zárral, másikuk elektronikus zárral készült. Jól látható, hogy az elektronikus zár használatakor jelentkezik a Jello effektus, viszont a mértéke egészen visszafogott (érdemes megnézni a nagyobb és lassabb kiolvasású EOS R képeit is ITT (oldal közepe)).

Mechanikus és elektronikus zárral készült fotók

Slow-motion videofelvétel

Nem kifejezetten ritkaság a nagy képfrissítési sebességű videózás, illetve az ebből elérhető lassított (slow-motion) felvételek készítése sem, de azért nem mindegy, hogy ez hogyan áll rendelkezésre. Néha ugyanis ennek felbontása csak HD, vagy WVGA lehet, illetve a felvétel időtartalma is limitált (néhány mp-ig). Itt a gyors szenzornak és képfeldolgozó processzornak köszönhetően a felbontás 1920×1080 pixel (Full HD) lehet, a felvételkészítés időtartama pedig akár 1,5 perc.

A képfrissítés 100 vagy 120 kép/mp, amely lejátszás során 24, 25, 30, 50 vagy 60 kép/mp lehet, így a lassítás mértéke 2×-es, 4×-es vagy 5×-ös lehet.

Panoráma készítés

A kioldási mód tárcsa egyik állása a korábbról már jól ismert „mozgó” panoráma mód. Ilyenkor a fényképezőgép megadott irányba mozgatásával automata sorozat készül, amelynek felvételeit automatikusan egy széles panorámaképpé fűzi össze a gép.

Az iránygombokkal kétféle szélességet, 120 és 180 fokos látószöget választhatunk, a pásztázás iránya négyféle lehet: fel, le, jobbra, balra. A szélesség és irány szerint négyféle méretet kapunk: 6400×1440 px (120 fok, jobb-bal irány), 6400×2160 px (120 fok, fel-le irány), 9600×1440 px (180 fok, jobb-bal irány), 9600×2160 px (180 fok, fel-le irány).

Ez alapján könnyen kijelenthetjük, hogy leginkább függőleges (portré) orientációjú fényképezőgéppel érdemes panorámát készíteni, hiszen ilyenkor kapjuk a legnagyobb felbontást és a legnagyobb függőleges látószöget is.

A pásztázás közben egyébként nem kell nyomva tartanunk az exponáló gombot, elegendő csupán a gépet lassan, a beállított irányba mozgatnunk. A képernyő alján megjelenő sávon folyamatosan figyelemmel kísérhető a kívánt látószögön belüli aktuális helyzetünk. Ha elkészültek a képek, már csak néhány másodperc és a gép automatikusan elkészíti a panorámát. Az illesztések azonban nem mindig tökéletesek, így ez a szolgáltatás inkább csak emlékképekhez lehet elegendő.

120 fokos panorámakép fekvő orientációjú géppel készítve
120 fokos panorámakép álló orientációjú géppel készítve
180 fokos panorámakép fekvő orientációjú géppel készítve
180 fokos panorámakép álló orientációjú géppel készítve

Időzített B mód (Timed mód)

A B módnál az exponáló gomb nyomva tartása idejére lehet hosszú expozíciónk, de kapunk T módot is, ahol előre megadjuk a hosszú expozíció hosszát. Ennek során akár 15 perces expozíció is elérhető. Az 1 perc és 15 perc záridő között 1 Fé lépésekben válthatunk (1, 2, 4, 8, 15).

Ha használjuk a Bluetooth-os távkioldó lehetőséget, akkor B módban akár több órás expozíció is elérhető. Ilyenkor a hátsó LCD-n a gép jelzi az eltelt expozíciós időt.

Optikai hibák szoftveres korrekciója

Bár nem lehet minden objektívnél használni (az XF modelleknél igen), ráadásul nem tudjuk külön-külön aktiválni a peremsötétedés, színhiba, vagy éppen geometriai torzítás korrekcióját, azért érdemes megemlíteni, hogy van ilyen lehetőség is az X-T3-ban. Az objektív moduláció optimalizálás persze csak JPEG képekre lesz hatással.

Jó ha tudjuk egyébként, hogy bizonyos objektíveknél mindenképpen történik geometriai torzítás csökkentés (lásd 15-45mm), de a RAW fájlokba nem kerül beágyazásra torzításprofil, így pl. Lightroomból konvertálva kissé torzultabb képet kapunk. A torzítás korrekció videofelvételkor is működik, igaz, a powerzoomos 15-45mm-es objektívnél a zoomolás közben nem, így aztán igen érdekes „ugráló” képsarkokat kapunk (lásd korábbi tesztvideónk).

Villódzás mentesített felvételkészítés (Anti-flicker shooting)

A gyors feldolgozási sebességnek köszönhetően arra is van lehetőségünk, hogy villódzó megvilágításnál (pl. fénycső, higanygőz lámpa, vagy LED) a fényképezőgép igazodjon a megvilágítás periódusosságához és akkor exponáljon, amikor az maximális teljesítményű.

E funkció nélkül egy-egy kép (akár a sorozatfelvétel épp legjobb pillanata) nem a legideálisabb fények mellett készülhetne, ami adott esetben meg is nehezítené a jó kép készítését. Bekapcsolt villódzás mentesítésnél viszont a gép igyekszik olyan időpillanatokban exponálni, amikor a megvilágítás a maximális.

Tesztünket kb. 100 Hz-en villódzó LED-es fényforrásokon végeztük, amelynél villódzás mentesítés nélkül kézzel elég nehéz elkapni azt a pillanatot, amikor a legvilágosabb a megvilágítás és jó kép születhet, s ebben a gyors, 11 kép/mp-es sorozat is csak részleges segítséget ad.
Ezen segít a villódzás mentesített felvételkészítés funkció (magyar menüben ez remegéscsökkentés címszó alatt szerepel), amelynek során az összes kép teljesen jól használható, azonos megvilágítású, így egy villódzó megvilágítású teremben a sportfotózás során sem kapnánk eltérő expozíciókat akkor sem, ha manuális módban fotóznánk. Könnyű rájönni, hogy utómunka során milyen bosszantó lenne, ha minden képnél más és más expozíció eltolást kellene beállítanunk, ahelyett, hogy egyetlen kép beállításait másolnánk át a többi képre.

A villódzás mentesítés során a gyors sorozatok sebessége kissé lelassul, ez az ára helyesen exponált képeknek. Az alábbi képek közül az első sorozat a normál fotózási módban, villódzás mentesítés nélkül, a második sorozat aktív villódzás mentesítő funkcióval, szintén gyors sorozatban készültek.

Villódzás mentesítés nélkül:

Villódzás mentesítéssel:

Multiexpozíció

A Fujifilm gépeken sűrűn találkozunk a többszörös expozíció lehetőségével, amely az X-T3 esetében maximum két kép egymásra fotózását jelenti. Utólag nem készíthetünk a gépen belül multiexpós képet (mint a Nikon DSLR-eknél), pedig ha RAW formátumból dolgoznánk, ugyanazt a hatást érhetnénk el, mint ha felvételezéskor készítenénk többszörös expozíciót. Szintén korlátozás, hogy a két felvételt keverő hatásokat, erősségi beállításokat nem kapunk, valamint az is, hogy a két expozíció között nem kapcsolhatjuk ki a gépet.

A Fujifilm X-T10-zel készült multiexpozíciós kép:

DR – azaz dinamika tartomány

Nem ritkaság a Fujifilm gépeiben a DR sem, amely a dinamika tartomány kiterjesztésére hivatott (az árnyékos részeket nem világosítja ki, de a csúcsfényekre remekül képes ügyelni). Persze csodákra nem kell számítani, a funkció csak JPEG képeknél hatékony, ráadásul DR200-nál minimum ISO320, DR400-nál minimum ISO640 az érzékenység legkisebb választható értéke, amely eleve egy kis kompromisszumot kíván a képminőség terén. A DR csak fotózás előtt állítható be, utólag nem kérhető.

Az mindenesetre tény, hogy a csúcsfényeket ügyesen korrigálja az algoritmus, bár ez RAW formátumból is elvégezhető utófeldolgozás során, akkor is, ha alap ISO160 érzékenységgel dolgozunk. Aki viszont nem kíván, vagy nem tud a RAW fájlokkal pepecselni, annak egy nagyobb dinamikájú témánál jól jöhet ez a szolgáltatás.

DR (Dynamic Range)DR 100%


DR 200%, min. ISO320


DR 400%, min. ISO640

Időzített automatikus sorozat

A szolgáltás segítségével 1 mp és 24 óra közötti időközönként (beállítás óra, perc, másodperc pontossággal) készíttethetünk képeket a géppel. A készítendő képek maximális száma 999 lehet.
Az időzített sorozattal lőtt fotók time-lapse videóvá fűzéséhez külön szoftvert kell használnunk, time-lapse videót az X-T3 nem készít.