Kipróbáltuk: Fujifilm X-T3 – teszt

0

Mért értékek


A Fujifilm X-T3 működési sebessége többnyire jó. A bekapcsolási idő 0,8 mp, aminél láttunk már fürgébbet, de ez sem számít idegesítően lassúnak. A lejátszás módba lépés viszont valamiért lassúcska, pedig a Lexar és a SanDisk UHS-II-es nagy sebességű kártyáit is használtuk. Az 1,7 mp sem kivárhatatlanul lassú, de itt már egy kapkodósabb helyzetben bizony mantrázzuk magunkban a „gyerünk már, gyerünk már” noszogató szókapcsolatot.

Az egyszeri kioldás módban (vagyis nem sorozatfelvételkor) a képek készítése között 0,23 mp-nek kell eltelnie, ami nagyjából 4 kép/mp „kézi sorozatot” jelent, vagyis ebből a szempontból gyors a gép.
A lejátszás módban a képek közötti lapozás is gyors, feltéve, hogy JPEG képek, vagy RAW+JPEG képek között kell lapoznunk. Ha csak RAW képeket mentünk, akkor ezek között már jóval lassabb a képváltás.

A kártyára írás sebessége is remek, a Lexar UHS-II-es, 260 MB/s elméleti írási sebességű memóriakártyájára 190 MB/s-mal kerültek fel a veszteségmentesen tömörített RAW fájlok. Érdekes viszont, hogy pont a kevesebb számítási műveletet igénylő tömörítetlen RAW fájloknál volt lassabb az írás, ott 145 MB/s-ot mértünk. Ezek alapján viszont nincs okunk tömörítetlen RAW formátumot választani, hiszen a kártyánkról is gyorsabban fogy a hely és az írás sem gyorsabb.

Mért értékek
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges idő (MF) 0,8 mp
Lejátszás módba lépés és a kép megjelenéséig szükséges idő 1,7 mp
Képek közötti lapozás lejátszás módban JPEG: 16 kép/mp
RAW: 4,8 kép/mp
Két kép készítése közötti minimális idő (MF) ~0,23 mp
veszteségmentesen tömörített RAW tömörítetlen RAW
Kártyára mentés sebessége
Lexar UHS-II 2000× Pro W:260 MB/s 32 GB SDHC
190 MiB/s 145 MiB/s