Kipróbáltuk: Gitzo GT2530 és GT3540 teszt

0

Gitzo GT2530, GT3540

A Mountainer termékcsaládba tartozó Gitzo GT2530 egyszerű papírdobozában az állványon kívül csupán egy szűkszavú leírást, néhány csavarkulcsot és egy fekete, felül összehúzható vászontasakot kapunk az állvány tárolására. Sajnos a tasakon nincs semmilyen pánt, így nem hordhatjuk benne vállra vetve a tripodot.

Gitzo Mountainer GT2530

Gitzo Mountainer GT2530

Az állvány színvilágára a fekete, de leginkább a szürke számtalan árnyalata jellemző. Rendkívül egyszerűen kezelhető, többnyire egyértelműen működő darabbal van dolgunk, amellyel bármilyen használati utasítás nélkül is könnyű elboldogulni.

Lábai a Gitzo Carbon 6X technológiájával készülnek, azaz szénszálas műanyagból. A karbon állványok előnye, hogy acélkeménységük mellett, a műanyagok könnyedségét is magukban hordozzák, így nagy stabilitású és teherbírású, de emellett viszonylag könnyen hordozható állványokhoz jutunk. A Carbon 6X technológia még erre is rátesz egy lapáttal, mivel nagyon vékony (7 mikronos) szálakból és 6 db keresztirányú szénszálas rétegből áll. Így még a karbon eredeti szilárdságát is sikerült túlszárnyalni még kisebb tömeg mellett. A Carbon 6X állványok anyagvastagsága 1-1,5 mm közötti, szériájuknak megfelelően. A Gitzo 7-féle szériát különböztet meg: 00, 0, 1, 2, 3, 4 és 5. A GT2530 a 2. szériába tartozik. A lábak anyagvastagsága itt 1,2 mm.

Gitzo Mountainer GT2530

Gitzo Mountainer GT2530

A lábak 3 szekciósak, teleszkóposan kihúzhatók, teljesen kinyújtva az állvány 138 cm magas, összecsukva pedig 65 cm. Minden szekció kilazításáért és rögzítéséért a Gitzo új G-Lock rendszere felel. Az áttervezett menetes zárómechanizmussal másodpercek alatt nyitható és zárható a kihúzott láb, nagyobb stabilitás mellett. A G-Lock rendszernél fellép az úgynevezett „gravitációs-zár” effekt is, amely nagyobb lábterhelés esetén még jobb záródást ad. A lábakat ellátták a cég ARL (Anti Rotation Leg) technológiájával is, amely a lábszekciók elfordulását, csavarodását gátolja, szintén a nagyobb stabilitás érdekében. A lábak valóban rendkívül stabilak, bár a G-Lock, csavaros kivetelét személy szerint nem találtam gyorsabbnak a csatos megoldásnál. Mindkettő hasonlóan gyors zárást tesz lehetővé, de a G-Lock masszívabb és a biztonságosabb. A lábak végén lévő gumitüske kicsavarható és cserélhető bármely opcionálisan megvásárolható lábtartozékra, például földbe szúrható fémtüskére, vagy hó/homok „talpra”.

Gitzo Mountainer GT2530

Gitzo Mountainer GT2530

Az állvány teherbírása 12 kilogramm, ami 1,42 kg-os súlyát tekintve kitűnő teljesítmény. Összehasonlítva a Manfrotto ugyanilyen tömegű és méretű alumínium állványainak teherbírása 2,5-3 kg. A 12 kilóval megbirkózó állványok bizony már inkább 4-6 kg-ot nyomnak. Itt az előnye a karbonnak a hagyományos fémekkel szemben. Az elég komolyra hizlalt felszerelésből nem kell nélkülöznünk a nagy teherbírású állványt, mégis 3-4 kilót spórolhatunk. Egy rendszeresen repülőgéppel utazó fotós a túlsúly-díjon több ezret spórol utanként.

A Gitzo GT2530 magassága egy szintén karbon középoszlop segítségével 138 centiről 161 cm-re növelhető. A középoszlop úgynevezett „rapid” megoldású, azaz egyszerű szorítógyűrűvel rögzíthető és oldható. A gyűrű a lábak csatlakozása fölött az oszlop körül helyezkedik el. Anyaga magnézium. A középoszlop elfordulását egy vezetővájat gátolja. Alján rugós megoldású akasztóhorgot találunk, amelyre bármilyen nehezéket (pl. a fotóstáskát) illesztve tovább növelhető az állvány stabilitása. Az akasztóhorog és a körülötte lévő gyűrű ki is csavarható és húzható. Ez a gyűrű gátolja meg, hogy az középoszlop felfelé kihúzható legyen. Eltávolítva viszont kivehetjük az oszlopot és akár fordítva is visszahelyezhetjük. A fej és kamera csatlakozó talp ilyenkor lefelé néz. A kivett középoszlop nem gátolja, hogy az állvány lábait akár teljesen szétnyissuk. A hagyományos állás mellett a lábak még két szögben terpeszthetők, melyek közül az egyik 90 fokos. Így az állvány és vele a fényképezőgép földközelig (33 cm) engedhető. A lábak szétnyitásához a felső végeken található fémgombot kell kihúzni, amelynek teteje a fölötte kialakított hornyokba akad be. Mikor a cikk elején azt írtam a használatáról, hogy csak „többnyire egyértelmű”, erre gondoltam. Jó ötlet és végtelenül egyszerű, de először mindenki befelé akarja nyomni azokat a gombokat, hiszen egy gomb általában így működik. A lábzsanérok és gombok könnyű, de nagy szilárdságot adó magnéziumból készültek.

Gitzo Mountainer GT2530

Gitzo Mountainer GT2530

A középoszlop felső végé egy Safe Lock rendszerű biztonsági talp helyezkedik el, közepén 3/8”-os csavarmenettel. Ide erősíthetők a külön megvásárolt, igényeinknek megfelelő fejek. A Safe Lock rendszerű talpak műanyagból, egy speciális techno-polimerből készültek. A rácsavart fejnek nagyobb stabilitást adnak és a rezgésekből, vibrációkból adódó elmozdulásokat is kiküszöbölik.

Gitzo GT2530 háromlábú
állvány
Magasság összecsukva 65 cm
Magasság kihúzott lábakkal 138 cm
Max. magasság 161 cm
Min. magasság 33 cm
Lábak szétnyithatósága 0-90 fok
Lábszekciók 3
Tömeg 1,42 kg
Terhelhetőség 12 kg
Középoszlop rapid (kivehető)
Extrák Carbon 6X anyag, magnézium lábcsatlakozók, G-Lock
rögzítés, ARL, levehető lábtüske,
megfordítható középoszlop, horog, Safe Lock
talp

A nagyobb méretű, Gitzo Mountainer GT3540 háromlábú állvány működését és anyagait tekintve teljesen megegyezik a GT2530-cal. Ez az állvány már a Gitzo 3. szériájába tartozik, tehát vastagabb (1,3 mm anyagvastagságú) karboncsövekből készül. A lábak átmérője is nagyobb, és három helyett négy kihúzható szekcióval rendelkeznek. Ettől függetlenül a kihúzott lábakkal 132 cm magasságot érhetünk el, a középoszloppal pedig 161 cm-t, ami megegyezik a GT2530-cal. Ez az állvány viszont nagyobb teherbírású, akár 18 kilogrammig terhelhető, például egy kis-, vagy középformátumú tükörreflexes fényképezőgép és egy 400-500 mm-es teleobjektív kettősével. A négyszekciós lábaknak köszönhetően a GT3540 összecsukva 10 cm-el rövidebb, csupán 55 cm. Tömege a nagy teherbírás ellenére mindössze 1,98 kg.

Gitzo Mountainer GT3540

Gitzo Mountainer GT3540

Gitzo Mountainer GT3540

Gitzo Mountainer GT3540

Gitzo Mountainer GT3540

Gitzo Mountainer GT3540

A Gitzo Mountainer GT2530 és GT3540-re 7 év kiterjesztett gyári garancia jár. Bruttó fogyasztói áruk 134 200 Ft (GT2530) és 169 950 Ft (GT3540).

Gitzo GT3540 háromlábú
állvány
Magasság összecsukva 55 cm
Magasság kihúzott lábakkal 132 cm
Max. magasság 161 cm
Min. magasság 36 cm
Lábak szétnyithatósága 0-90 fok
Lábszekciók 4
Tömeg 1,98 kg
Terhelhetőség 18 kg
Középoszlop rapid (kivehető)
Extrák Carbon 6X anyag, magnézium lábcsatlakozók, G-Lock
rögzítés, ARL, levehető lábtüske,
megfordítható középoszlop, horog, Safe Lock
talp