Kipróbáltuk: Gitzo GT2530 és GT3540 teszt

0

Gitzo G2270M

A Gitzo G2270M egy alacsony profilú 3D fej, igen tiszteletreméltó rögzítőtalppal. Anyaga szinte teljes egészében magnézium, így a viszonylag termetes mérete ellenére is csak 0,7 kilogrammal terheli az állványt, nem is beszélve még érzékenyebb, táskát tartó vállunkról. Az általunk bemutatott, kisebb Gitzo GT2530-al együtt alig haladják meg a 2 kilogramot. A szintén 2. szériás állvány kivitelében és stabilitásában ideális társ lenne az említett tripod mellé, egyedül teherbírásában nem méltó hozzá, hiszen mindössze 5 kg tömegű felszereléshez ajánlott. Ez kevesebb mint a fele az állványénak, tehát nem használjuk ki a képességeit. Szívesen kipróbáltam volna egy 10 kg teherbírású fejet is.

Ezt leszámítva a G2270M igen kellemes benyomást tett rám. A kissé matt hatású „kalapácsezüstre” fényezett fej precíz beállítást tesz lehetővé. Gumibevonató karjainak köszönhetően mindhárom tengely mentén könnyedén mozgatható. A talp rész 360 fokban körbefordítható, a legalsó, kis kar segítségével. A talpon, körben 5 fokonként jelölték az elmozdulást. Tetején kis vízszintező buborékot találunk, amellyel könnyedén ellenőrizhető a háromlábú állvány helyzete.

Az oldalsó karral jobbra-balra dönthető a fej kb. 90 fokban, a hátra nyúló legnagyobb karral, pedig kb. 45 fokban hátra és 90 fokban előre billenthető. A felső rögzítőtalp szélén itt is vízszintezőket helyeztek el, ráadásul mindjárt kettőt, amellyel pontosan beállítható a fej mindkét tengely mentén. A karok nagyon finoman járnak, könnyű velük stabil helyzetbe fogatni a gépet és kis erőkifejtés kell a kilazításukhoz is. Lágyabban működtek, mint az ősszel tesztelt Manfrotto 3D állványok.

A fényképezőgép, vagy az objektívtartó egy elég termetes csatlakozótalpra kerül. A nagy gumifelület biztos, csúszásmentes rögzítést nyújt. Levehető gyorscsere talpat itt sem kapunk, helyette egy nagy szorítócsavart kell kézzel betekernünk az állványmenetbe. A műanyagérzetű csavaró kellően nagy méretű ahhoz, hogy kényelmesen becsavarhassuk, bizonyos pozíciókban viszont nehezen férünk hozzá a hátralógó kar miatt. A szabványos 1/4”-os állványmenet ugyanis T-alakban pozicionálható a nagy talpon. Ez a mozgástér lehetőséget ad pl. némely objektív nodális pontjához való igazításra és így pontosabb panorámázásra. Ezenkívül meggyűlhet a bajunk a kisebb, állványtartós teleobjektívek és a nagyobb (esetleg portrémarkolatos) fényképezőgépek kombinációjával. Ehhez is jó segítség a csúsztatható menet.

A Gitzo G2270M bruttó végfelhasználói ára 53 917 Ft.

Gitzo G2270M alacsony profilú 3D fej
Magasság 10 cm
Tömeg 0,7 kg
Terhelhetőség 5 kg
Kiegészítők nincs
Extrák magnézium kivitel, 360 fokos talp, minden irányhoz külön
kar és vízszintező, Safe Lock alsó talp, nagyméretű
felső talp pozicionálható állványmenettel