Kipróbáltuk: Gitzo GT2530 és GT3540 teszt

0

Gitzo G1178M

A három kapott fej közül a Gitzo G1178M volt a legkisebb. Nem mondhatnám, hogy ideális párost alkot az imént bemutatott háromlábú állványok bármelyikével, mivel csak az 1. szériába tartozik, maximális teherbírása pedig mindössze 4 kilogramm, ami a GT2530 és GT3540 12 és 18 kg-os teherbírását tekintve „vékonyka”. Kisebb DSLR fényképezőgépekhez és teleobjektívekhez (70-200mm), illetve természet megfigyelő monokulárhoz ajánlott, kisebb három-, vagy egylábú állvánnyal.

Egy gömbfejjel van dolgunk, amit főleg könnyű magnéziumból és alumíniumból készítettek. A felhasznált alumínium persze a cikk elején már említett gravitációs eljárással készül, így szinte légzárvány-mentes, sokkal erősebb és könnyebb a hagyományos alumíniumnál. Tömege ennek megfelelően elég kicsi, csupán 0,4 kg. Magassága 9,5 cm, tehát a tesztelt állványainkkal, 170,5 cm-es magasságot ad.

A fejcsatlakozó rész különleges műanyag, szintén a Safe Lock technológia minden előnyével felvértezve. A Safe Lock erősebb és stabilabb záródást ad, a kisebb mozgások, vibrációk kiküszöbölése mellett.

A gömbcsukló egy oldalsó karral oldható és rögzíthető. A rögzítés nagyon erős. A kart nem kell erőnek erejével megfeszítenünk, hogy nagyon stabil fogást kapjunk. A kényelmesebb használathoz a kar kihúzható és átfordítható. A felső bármely irányban, kb. 45 fokban dönthető és teljesen körbefordítható. A fej fordítása nem igazán megoldott, mivel az alsó rész szorul, így a fényképezőgépet a kioldott gömbcsukló körbefordításával forgathatjuk. A „testen” lévő vájatnak köszönhetően a talp egy irányban 90 fokban is bedönthető. A G1178M gömbfej felső talpán egy szintező buborékot helyeztek el, amellyel viszonylag egyszerűen egyenesbe állítható a fényképezőgép, bár ez a gömbfejeknél nem pofonegyszerű..

A G1178M-en gyorscseretalpat találunk, amit előre felszerelhetünk fényképezőgépünk, vagy állványtartós teleobjektívünk aljára. Az eddigiekből már talán nyilvánvaló, hogy itt sem a megszokott anyagokkal találkozunk. A cseretalp úgynevezett Safe Grip szolgáltatása egy különleges csúszásgátló réteggel rögzül a fényképezőgép aljához, jobban gátolva annak csúszását. Laikusként nekem ez az Safe Grip egyszerű gumitalpnak tűnt, de jól tartott az kétségtelen. A gyorstalp dupla biztonsági rendszerrel csatlakozik a fejhez. Egy oldalt benyomható kis gombbal oldható és mozgatható ki a neki készült sínen, egy elfordítható karral pedig a behelyezés után szoríthatunk rajta. A kar hasonló a gömbcsukló kioldójához. Kihúzva átfordítható a kényelmesebb használathoz.

A Gitzo G1178M fej bruttó kiskereskedelmi ára 29 744 Ft.

Gitzo G1178M központi gömbfej
Magasság 9,5 cm
Tömeg 0,4 kg
Terhelhetőség 4 kg
Kiegészítõk gyorscsere talp
Extrák Kettõs cseretalp zár, könnyített alu és
magnézium kivitel, átfordítható zárókar,
vízszintezõ, Safe Grip csúszásmentes felsõ
talp, Safe Lock alsó talp