Kipróbáltuk: Gitzo GT2530 és GT3540 teszt

0

Gitzo G1277M

Két gömbfejet kaptunk kipróbálásra, melyek közül a nagyobb G1277M típusnévre hallgatott. Egy kinézetre is masszívabb darabbal van dolgunk, ami jó pár szolgáltatásban eltér kisebb társától. Annyiban kevesebb annál, hogy nincs vízszintező buborék. Panorámafotósok számára tehát nem igazán ajánlott, de a gömbfejek általában nem ezen a területen teljesítenek jól. Előnyük inkább a gyors – ha nem is pontos – pozicionálhatóság. A G1277M-hez nem jár gyorscsere talp. A gömbcsuklót kilazítva a felső talp elforgatásával csavarhatjuk a fényképezőgép állványmenetébe. A talp kör alakú, széle recézett, így a művelet viszonylag gyorsan elvégezhető. Ezen a felső- és az alsó talpon is találkozhatunk a nagyobb stabilitást adó és az apró vibrációt kiküszöbölő Safe Lock technológiával, valamint a biztos tartást nyújtó Safe Grip talppal.

A Gitzo G1277M gömbfej a gyártó 2. szériáját képviseli. Teherbírása 6 kilogramm, ami már nagyobb teleobjektívekhez és fényképezőgépekhez is alkalmassá teszi. Anyaga a G1178M-ből megismert magnézium és könnyített, nagy szilárdságú alumínium. Tömege a könnyű fémek használatának köszönhetően 0,5 kg pedig elég masszív darabról van szó. Teljes magassága 11,5 cm, így a bemutatott két állványunkkal 172,5 cm-es teljes magasságot ad.

Kezelése végtelenül egyszerű, hasonlóan a gömbfejek többségéhez. Az oldalán található karral ezúttal nem a gömbcsuklót, hanem az alsó csatlakozótalpat lazíthatjuk ki, így a G1178M-től eltérően ez a gömbfej könnyedén el is fordítható a talpán. A kar hasonló méretű és anyagú, mint az említett kistestvérben. Kihúzva és elfordítva könnyedén kényelmes helyzetbe pozicionálhatjuk.

A Gitzo G1277M másik oldalán egy elfordítható gomb szolgál a gömbcsukló megszorítására, vagy kioldására. A szorítóerőt a gomb oldalán +/- jelekkel és egyre sűrűsödő rovátkákkal jelölték. A gumiborítás nagyon kényelmes használatot nyújt, elfordítása pedig finom, jól csillapított. Már kis erőkifejtéssel rendkívül nagy fogóerőt biztosíthatunk a gömbcsukló számára. Itt sem kerülhetjük el az extra anyagokat, hiszen a teflon bevonatú gömbcsuklót egy speciális PFTE anyag szorítja, a rögzítőkar elforgatásakor. Ez egy súrlódást csökkentő, ultrafinom felületű teflonanyag. Amellett, hogy finom és precíz mozgást nyújt a csukló számára, rendkívül erős fogást is biztosít. Sok területen alkalmazzák, az olvadó jéghez hasonló súrlódási ellenállása miatt.

A Gitzo G1277M bruttó fogyasztói ára 34 760 Ft.

Gitzo G1277M központi gömbfej
Magasság 11,5 cm
Tömeg 0,5 kg
Terhelhetőség 6 kg
Kiegészítõk nincs
Extrák könnyített alu és magnézium kivitel, 360
fokos talp, átfordítható zárókar, Safe
Lock alsó és felsõ talp