Kipróbáltuk: Gitzo GT2530 és GT3540 teszt

0

Bevezetés

Legutóbb a múlt ősszel járt nálunk egy „nagyobb” fotóállvány különítmény, a Manfrotto családból, melyeknél megjegyeztem, hogy aki igényes állványra vágyik nem szokta kihagyni a számításból a márkát. Hatványozottan igaz ez a Gitzo márkanévre, amely valóban egyenlő a profizmussal. Összes termékére a legmagasabb minőség és persze a legnagyobb számjegyű árcédula jellemző.

Apropó, Manfrotto! A közép és felső kategóriás állványok olasz képviselője és a Gitzok csomagolása között szembetűnő a hasonlóság. A Manfrotto visszafogottan elegáns (már amennyire egy kartondoboz az lehet), világosszürke dobozba csomagolja termékeit, fekete márkanévvel, míg a Gitzo hasonló kialakítású csomagolóanyagot választott fekete/ezüst színkombinációval. Az egyezés nem véletlen. Az idén 90 éves jubileumát ünneplő, francia alapítású Gitzo, 1992-től a profi fényképészeti kiegészítőket forgalmazó Vitec-csoport része, csakúgy mint a Manfrotto. Termékei szintén Olaszországban készülnek, és nem lennék meglepve, ha ugyanabban a gyárban. A Gitzo neve hosszú évtizedek alatt összefort a minőséggel. Mára a profi fotósok egyik legkedveltebb márkája. Persze nem csak jól csengő nevének köszönheti töretlen sikerét, hanem folyamatos fejlesztéseinek is. A Gitzo márkanév többnyire valamely megszokottól eltérő technológiát is takar. Állványait többrétegű szénszálas műanyagok, könnyű fémek (pl. magnézium), és egyéb, nem hétköznapi anyagok felhasználásával készíti. Ilyen például a bazalt, vagy az egyszerű halandó számára szinte science-fiction-öket idéző nevű Soulid 238, vagy PFTE anyagok. Alumíniumból készült állványai esetében sem a megszokott minőségű anyagra kell gondolnunk. A gravitációs technológiával gyártott alumíniumban lényegében nem találhatók a minőséget és a tartósságot csökkentő légzárványok. A mindössze 1,2mm vastag, 30%-al könnyebb anyag merevebb és stabilabb tartást tesz lehetővé a hagyományos alumíniumnál.

Na, de mielőtt túlzottan elkalandoznánk, térjünk vissza a kapott két háromlábú állványra, a GT2530-ra és a GT3540-re, amelyek főleg szénszálas műanyagból és magnéziumból készültek.