Kipróbáltuk: HP Photosmart 812 teszt

0

Működés közben


Fényképezés
HP Photosmart 812
A fényképezőgéppel kapcsolatban a legnagyobb csalódás akkor ért, mikor a géphez mellékelt 16 MB-os SecureDigital (SD) kártya helyett a SanDisk gyártmányú 32 MB-os MultiMedia (MD) kártyámat szerettem volna használni. Ezzel a kártyával a fényképezőgép teljesen kiszámíthatatlanul viselkedett. Legtöbb esetben nem lehetett bekapcsolni, de volt mikor bekapcsolt, villant egyet a vakuja, majd ismét kikapcsolt. Néhány alkalommal sikerült egy-két kép erejéig bekapcsolva tartani, de ez elég ritka volt. A jelenség főleg azért érdekes, mert a használati útmutató nem említi, hogy a használni kívánt kártyának teljesítenie kellene bizonyos feltételeket. A géphez mellékelt szintén SanDisk gyártmányú SD kártyával kifogástalanul és viszonylag gyorsan üzemelt.

A fényképezőgép használata egyébként rendkívül egyszerű. Bekapcsolás után néhány pillanattal már fotózhatunk is. Az elkészült képet az OK gomb megnyomásával lehet a képernyőre csalogatni. Persze az exponálás után a felvétel néhány pillanatra automatikusan is megjelenik az LCD-n, így ha kellően gyorsak vagyunk akkor a kép olyankor is ellenőrizhető.

Mint már említettem az LCD monitoron bekapcsoláskor nem jelenik meg a kép azonnal, ezért ha azon szeretnénk a felvételt megkomponálni, akkor a képernyőt külön be kell kapcsolni. Ez kicsit idegesítő. Igazán megjegyezhetné a gép, hogy az utolsó kikapcsoláskor milyen állásban volt a monitor.

Az LCD-n három alap információ látható folyamatosan: a képminőség (csillagok számával jelölve), a még kártyára férő képek száma és az elemek/akkumulátorok töltöttsége. A képernyő közepén lévő keretet szimbolizáló zárójelek az élességállítási területet jelzik. A vaku alapesetben automatikus állásban van. Ha kikapcsoljuk, vörösszem hatás csökkentő állásba vagy derítésre kapcsoljuk, akkor a megfelelő ikon megjelenik a képernyőn. Ehhez hasonlóan a makró módot jelölő virág ikon is megjelenik a képernyőn a makró mód bekapcsolásakor. Makró módban nagylátószögnél 14 cm-ről, más gyújtótávolságnál pedig 40 cm-ről lehet fotózni.

HP Photosmart 812
A zoom beállítása egyértelmű, de furcsa, hogy a legrövidebb lenyomásra is nagyon sokat mozog. A zoomtartomány két szélső állása közt összesen 6 lépésben állítható a gyújtótávolság. Ez szerintem egy kicsit kicsi. Az éppen a szerkesztőségben vendégeskedő FinePix F601-es gépnél is 9 lépésben állítható (pedig az sem sok). Az adatlapon jelölt 7x digitális zoom egy kicsit furcsa, de nem rossz. A digitális zoomnál a fényképezőgép nem nagyítja a képet, hanem a felvétel közepéből a megfelelő méretű részt menti csak el. A kivágást az LCD monitoron jól lehet látni, mivel digitális zoomnál egy piros keret jelöli a fájlba kerülő témát. Az exponáló gomb, mint szinte mindig, két lépésben nyomható le. A félig lenyomott állapotban a fényképezőgép beállítja az élességet és fényt mér. A gomb teljes lenyomásakor elkészül a kép. Az elkészült felvételt az LCD monitoron ellenőrizhetjük. A kép akkor is megjelenik egy pillanatra, ha az LCD nem volt bekapcsolva. Ez kicsit idegesítő lehet, ha az ember nem használja a képernyőt, hogy takarékoskodjon az energiával.

Nagyon zavaró volt, hogy a képminőség beállításához minden alkalommal be kell lépni a menübe, onnan a beállítások almenübe (ami persze a menü utolsó pontja) és csak ott lehet beállítani a felbontást. Ez egyébként négy lépésben állítható. A 3 és 4 csillagos minőségnél a gép 4 megapixeles képet készít közepes és kevés tömörítéssel. Az 1 illetve 2 csillagos képek 1 megapixelesek lesznek.

A főmenü

A Setup menü
A menü megnyomásakor megjelenő egyszerű menü a legfontosabbnak ítélt műveletekkel, beállításokkal. A Setup (Beállítás) menü. A felbontás már sajnos csak itt fért el. A lista csak két oldalra fért el.
Az Instant Share funkció menüje: saját gombot kapott
A visszajátszáskor
Az Instant Share funkció segítségével a képek könnyen feltölthetők a képek a HP által kínált viruális fotóalbumba, illetve könnyen elküldhetők az előre beállíott e-mail címekre. A visszajátszáskor a képek látványosan és gyorsan lapozhatók. A vetítés végén megjelenik egy összegző képernyő a kártyán lévő és a kártyára még elférő képek számával.

Visszajátszás
A visszajátszás mód az OK gomb megnyomásával kapcsolható be, de az elmentett képek a jobbra illetve a balra gomb lenyomásakor és a menübe való belépéskor is megjelennek. A fényképezőgépben lévő kártyára mentett képek között nagyon gyorsan lehet lapozni. A lapozás során a képek nem csak símán váltják egymást, hanem jobbról balra úszva jelennek meg és tűnnek el. A diavetítéshez hasonló élmény.

A képeket visszajátszáskor ki lehet nagyítani, a nagyítás azonban csak egy lépésben lehetséges. Ilyenkor a képet négyszeresére nagyítva lehet szemügyre venni. A gép LCD-je nagyon jó minőségű, így ilyen nagyításnál már jól észrevehetők a hibák (bemozdulás, életlen kép, stb.). A képeket el is lehet forgatni. Igaz csak egy irányba, de maximum három forgatással minden kép a megfelelő állásba kerülhet. A forgatásnál természetesen nem romlik a kép minősége.

A harmadik fontos funkció a visszajátszásnál a törlés. A képeket egyesével vagy mindet egyben is le lehet törölni, illetve lehetőség van a kártya formatálására is. Ez a folyamat a 16 MB-os kártyánál egy pillanat műve volt.

Nincs a gépen indexképes megjelenítés, ahol egyszerre több kép is látható. Kicsi kapacitású kártyánál, illetve a gyors lapozás ismeretében ez nem akkora gond, de egy 256 megás kártyára már nagyon sok kép fér. Ezeknek a lapozása egyesével már igencsak időrabló.

Dícséretre méltó, hogy a fényképezőgép expozíció prioritásos, tehát az exponáló gomb lenyomásakor mindig azonnal visszaáll felvétel módba és elkészíti a képet.

Instant Share
Így hívja a HP azokat a funkciókat, amik leegyszerűsítik a felvételek eljuttatását, bemutatását családtagokhoz, ismerősökhöz. Több szolgáltatásról van szó. Az első és legfontosabb a nyomtatás. A fényképezőgépen nyomtatásra beállított képek számítógép nélkül, a HP tintasugaras nyomtatóin egy USB kábel közbeiktatásával kinyomtathatók. Az eljárás egyszerű és gyors, bár a korrekciókra nincs lehetőség.

A kiválasztott képek a HP online fotóalbumaiban is elhelyezhetők. Ilyenkor a letöltött képek közül a bejeltölt képeket a letöltő szoftver felteszi a megfelelő szerverre a beállított albumba. A művelet előzetes regisztrációt (természetesen ingyenes) és jó internet kapcsolatot igényel. A képek feltöltése ugyanis nem kis adatmozgatást igényel.

A megosztáshoz hasonló művelet az e-mail-es elküldés. Ez abban különbözik a fotóalbumos elhelyezéstől, hogy a címzett a képek elhelyezéséről e-mail-ben értesítést kap. Egész kellemes dolog. Sajnos a magyar ékezetes karakterek konverziójával meggyűlt a baja, ezért az ő és az ű betűk használatát érdemes elkerülni.

Ez még mindig nem a vége! Lapozzon a következő oldalra!