Kipróbáltuk: HP Photosmart 812 teszt

0

Méréseink szerint


Képminőség
HP Photosmart 812
Mint ahogy azt az előző HP modelleknél is láttuk az olcsó igénytelen gépek piacáról az olcsó, de jó minőségű gépek piacára kezd átlépni. A Photosmart 812-es modell jól illeszkedik ebbe a stratégiába. A fényképezőgép nem tartozik a csúcsgépek közé, így nem veheti fel a versenyt a szintén négy megapixeles Canon PowerShot G2-vel, de méretéhez, optikájához képest igen szépen dolgozik. A képek színe korrekt, az optika torzítása és színszórása abszolút elfogadható, egyedül a részletgazdagsággal van néha gond. Az érdekes az volt, hogy nem minden felvétel tűnt lágynak. Voltak olyan képek, amelyek első ránézésre akár egy kategóriával nagyobb géppel is készülhettek volna.

Mivel a színek jók és a felbontás elég nagy, a képek minősége miatt nem kell aggódni. Az átlagos képméretekhez (9×13 vagy 10×15 cm) fele ekkora pixelszám is bőven elég lenne. Így a nyomtatott képek gyönyörűek és élesek lesznek. A képernyőn a helyzet nagyon hasonló, mivel az átlag képernyő mindössze 800 ezer pixelt jelenít meg. A kisebb felbontásúra konvertált képek szintén hibátlanok lesznek.

Sebesség
A digitális fényképezőgép használata során sokszor találkozik azzal a fotós, hogy várni kell a gépre. Az esetek egy részében ennek nincs nagy jelentősége, de például a hosszú idő ami az exponáló gomb lenyomása és az exponálás közt eltelik sok fényképezőgépet kizár bizonyos felhasználási területekről. A következő táblázatban a Photosmart 812-esnél mért adatok találhatók.

Művelet Eltelt idő (mp) Megjegyzés
Bekapcsolás
Felvétel állásban 5,8 Az első kép exponálásáig
Visszajátszás állásban Az első kép megjelenéséig
Átkapcsolás felvételről visszajátszásra 0 Az első kép megjelenéséig
Átkapcsolás visszajátszásról felvételre 0 Az első kép exponálásáig
Kikapcsolás
Felvétel állásból 2,8
Visszajátszás állásból 2,8
Késés exponáláskor
Élességállítással, fényméréssel 0,9 Élességállítás
Félig lenyomott állásban 0 A gép már rögzítette az élességet és az expozíciós értékeket
Zoom mozgatás
Nagylátószögből tele állásba 1,4

Akkumulátorteszt
HP Photosmart 812
Nem hagyhattuk ki. A tapasztalatunk az, hogy két ceruzaelemmel/akkumulátorral nem sokáig húzzák a fényképezőgépek. Sajnos a statisztikán a 812-es sem javított. Az akkumulátorgyilkos teszten (LCD monitor bekapcsolva, vaku minden felvételnél, sötét szobában, minden képnél zoom állítás egyik végpontból a másikba, kb 12 képenként kikapcsolás) már 48 kép után lekapcsolta az LCD-t, azzal az indokkal, hogy az akkumulátorok lemerültek. Egy kicsi pihentetés után a gép ismét teli akkumulátort jelzett, legalábbis néhány felvételig. Többszöri pihentetés után a fényképezőgéppel az LCD-t használva még 48 képet készítettem. Érdekes, hogy ezután a gép még legalább negyed órán keresztül képes volt a képek visszajátszására. Az eredmény azonban az, hogy a két ceruzaakku nagyon kevés. Érdemes legalább 6 ilyen tartalékellemmel/akkuval járni, mert szükség lehet rájuk.

Ez még mindig nem a vége! Lapozzon a következő oldalra!