Kipróbáltuk: HP Photosmart B8550 teszt

0

Mérések

Sebesség, minőség, tesztek

Függetlenül attól, hogy ennek a nyomtatónak a felhasználási köre inkább a profi nyomtatás, a gyártó most is a legjobb sebességeket hangsúlyozza, melyeket a leggyengébb minőségi szintbeállítással érhetünk el:

 • 10 x 15 cm színes, szegély nélküli fotónyomtatás: 18 mp (vázlat minőségben)
 • A4 szöveges oldal: 33 oldal/perc (vázlat minőség)
 • A4 szöveges és színes ábrás oldal: 31 oldal/perc (vázlat minőség)

Aki figyelmesen olvasta előző Photosmart D és C-sorozatú tesztjeinket, felfedezhette, hogy ezek az értékek pontosan megegyeznek, vagy nagyon hasonlók az A4-es modelleknél megadottakkal. Persze csak vázlatos minőségre vonatkoznak, ami igen jó sebességet, de gyenge képminőséget jelent. Nem vagyok benne biztos, hogy aki megvásárolja ezt a készüléket és hozzá a csillagászati árú prémium minőségű A3+ fotópapírokat, az a vázlat beállítást választja. Éppen ezért végezzük el minden esetben normál fokozaton a dokumentum és a lehető legjobb beállításban a fotónyomtatást. Vezérlőszoftverként a mellékelt Photosmart Essentialst használtuk, kikapcsol képjavító szolgáltatásokkal.

Az első kör mindig az A4 méretű, fekete szöveges dokumentumé. Ha a kisebb és fürgébb gépek szemszögéből nézem, még úgy is szépnek mondható a 10 mp-es időeredmény, a tesztelt A3-as nyomtatóhármasból pedig magasan a legjobb. Az így kapott minőség „2008-as hápés”, nem sokban vagy semmiben sem különbözve a márkatársaktól. Jó fedettség és kontraszt, megfelelő feketékkel, határozott betűélek, némi alap szőrözöttséggel, enyhe elfolyással, amit szabad szemmel nem is igen veszünk észre. A színes nyomat dettó. Ugyanazt kapjuk, mintha a C5388-ból, vagy a D5460-ból bukkant volna elő a nyomat. Élénk és megközelítőleg pontos színekkel, némi szemcsésséggel, jó fedettséggel. Emellett a nyomtatási sebesség is a tesztelt A3-asok élén tartja a B8550-et, sőt a 12 másodperc az sokkal nagyobb A4-es mezőnyben is nagyon jónak számít.

Nyomtatott szöveg írásképe

Színes dokumentum részlete

Másolás és lapolvasás funkció nem lévén következett a fotónyomtatás, azon belül is a 10 x 15 cm-es, színes tesztképünké. Természetesen a beállítás maximális DPI volt, a fotópapír pedig a HP Premium Plus terméke. 2 perc 9 másodpercet mértünk, ami már nem vetekedhet a fürgébb A4-esekkel, de A3 viszonylatban még egész jónak mondható. A képminőség a legjobb, amit a HP idei készülékeitől láttam. Erős élénk színeket látunk a papíron, akár csak az A4-es társaknál, de jobb kontrasztátfogással, kevésbé eltúlzott feketékkel. Egyben a színgazdagság is ezeken a képeken volt a legjobb. A lentebb látható, 1200 dpi-vel szkennelt példákon nem jön annyira át ez a gazdagabb színvilág, de szemmel látható a különbség a B8550 javára.

kivágás az 1200 dpi-s szkenből

teljes kép

A fekete-fehér kép is ugyanilyen idővel készült el és kontrasztátfogásban jobb az A4-es márkatársaknál. A sötét területeken több a részlet és a világos képrészek is jobban elkülönülnek. A kép összességében lágyabb hatású, mint mondjuk a C5388-é, de ez nem megy a részletek rovására, inkább használ a látványnak. Az enyhe ciánkék fátyol itt is felfedezhető, hasonlóan elhanyagolható mértékben. Sajnos azonban a súrlófénynél előtűnő bronzosodás valamivel erősebben van jelen.

Az A4-es nyomtatás , számítógépről vezérelve meglehetősen lassú volt. 6 perc 15 mp-et mértem, ami nem végzetesen, de azért elég komótos eredmény.

Az utolsó kört az A3 méretű nyomat sebességének mérése adta volna, de később kiderült, hogy nem csak egy kört, de köröket, sőt egész maratont kellett futnom a géppel. Az addig tökéletesnek látszó – bár a vége felé már kényelmes sebességre váltó – számítógépes kommunikáció ugyanis teljesen megmakacsolta magát. 2 perc 30 másodperc és 1,5 cm nyomtatás után megfagyott. Miután ezt konzekvensen, négyszer is megismételte, kénytelen voltam letisztogatni az oprendszert és a meghajtóprogramot, majd újra feltelepíteni. Ez sem segített. Ezután ugyanez a tortúra egy másik, független gépen. Az eredmény ugyanaz: két és fél percnél fagyás. Kb. féltucatnyi próbálkozás és a fél délután elpocsékolása után fel kellett adnom és kártyáról próbáltam munkára bírni a nyomtatót. Teljese siker, sőt abszolút siker, mivel az A3-as fotó 5 perc 22 mp alatt lett kész, ami jobb eredmény, mint amit A4-ben számítógéppel vezérelve mértem. Emiatt megismételtem az A4 méréseket kártyáról nyomtatva. Fele annyi ideig sem tartott az egész, mint számítógépről. Automata papírválasztással 3 perc 1 mp-re, míg előzetesen megadott papír opcióval csupán 2 perc 33 mp-re volt szüksége. Ezzel összesítésben ez lett a leggyorsabb nyomtató, viszont a PC-s fiaskó egy kicsit rossz szájízt hagyott maga után.

HP Premium Plus fotópapír

A HP vásárlók két alap, minőségi fotópapír közül választhatnak többféle kivitelben. Egyikük a Premium Plus széria, amely kiváló részletességet biztosít a képe számára. Hátránya viszont, hogy az extrémebb igénybevételnek, így például a víznek, nem képes ellenállni vízbe merítve már az első pillanatokban durván elfolyik az összes szín, ahogy a mellékelt példán látható. A tökéleteshez közeli vízállósághoz Advanced papírt kell vásárolnunk, mely a fél perces áztatási idő után is megőrzi a képet. Ezt a papírt ajánljuk, ha a kész képek nagyobb igénybevételnek lesznek kitéve, például egy családi vagy baráti összejövetelen kézről-kézre járnak. A Premium Plus papírok gondos, kizárólag albumban való, vagy keretezett, üveg mögötti tárolást igényelnek.

A portréinkon esetleg előforduló vörösszem hiba javításához egy külön gombot találunk a nyomtatón, amivel aktiválható a beépített eltávolító algoritmus. Az eddig tesztelt HP nyomtatóknál ez többnyire kitűnően működött. A HP Photosmart B8550 sajnos inkább a „többnyire-tábort” erősíti. Tesztképünkön a szoftver szépen megtalálta mind a két szemen a hibát és módszeresen el is távolította a pirosságot. A hátramaradó világosabb pupillával azonban nem tudott mit kezdeni, pedig láttunk már tökéletes eredmény más HP nyomtatóktól.

korrekció nélkül (100%)

korrekcióval (100%)

Kiegészítők

A nyomtató dobozában a következőket találjuk:

 • HP Photosmart B8550 tintasugaras nyomtató
 • Nyomtatófej
 • Fekete és színes próbapatronok
 • 10 x 15 cm fotópapír mintalapok
 • Kezelési és üzembe helyezési útmutató
 • Hálózati kábel és tápegység
 • Szoftver CD

Az egyes kiegészítők jelenlegi (ajánlott, bruttó fogyasztói) ára
HP 364 CB316EE fekete patron 3.427 Ft
HP 364 CB317EE fotófekete patron 2.794 Ft
HP 364 CB318EE ciánkék patron 2.794 Ft
HP 364 CB319EE sárga patron 2.794 Ft
HP 364 CB320EE bíbor patron 2.794 Ft
HP 364 CB321EE (XL) fekete patron 9.149 Ft
HP 364 CB323EE (XL) fotófekete, ciánkék, bíbor vagy sárga patron 5.443 Ft
HP Advanced Photo Paper 10 x 15 cm, 100 db 3.571 Ft
HP Advanced Photo Paper A4, 25 db 6.586 Ft
HP Advanced Photo Paper 10 x 15 cm, 150 db + 4 db fotótinta patron (cián, sárga, bíbor, fotófekete) 11.942 Ft

Értékelés

A mamut nem is annyira mamut, kivéve az árát. Az bizony jócskán ellép a normál A4-es nyomtatókétól, jól bizonyítva, hogy az A3 kategória még mindig csak kevesek játékszere. A kommersz piacon ezek a készülékek kevésbé elterjedtek.

Akinek persze poszter méretű nyomatra van szüksége – lehetőleg egy darabban – az nem tehet mást mint a zsebébe nyúl. A pénzéért ennyi pluszt kap, mivel a HP Photosmart B85550 egyéb képességeiben nem sokkal nő túl egy középkategóriás A4-es nyomtatón. Amiben mégis az a képek színgazdagsága.

Van azért itt még érdekesség, hiszen az LCD vagy a kártyaolvasó ebbe a szegmensbe szivárog be leglassabban, de a B8550 jó példa az A3-as nyomtatók jövőjére.

A HP Photosmart B8550 ajánlott bruttó ára 115 364 Ft.

Pro és kontra
előnyök hátrányok
 • Nagyszerű nyomtatási minőség
 • Gyors fotónyomtatás kártyáról
 • Kiváló színgazdagság
 • Külön fotótálca
 • Egyszerű kezelhetőség
 • Belső vörösszem eltávolító szoftver
 • Külön cserélhető színek (köztük fotófekete)
 • Dupla méretű fekete tintatartály
 • Beépített kártyaolvasó
 • LCD kijelző
 • Opcionális Bluetooth kapcsolat
 • Bronzosodás a képeken
 • Felemás eredményű vörösszem eltávolítás

A nyomtatót a HP Magyarországtól kaptuk kölcsön tesztünk idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!