Kipróbáltuk: Kodak EasyShare LS443 teszt

0

Optika

Az újonnan alkalmazásra került Schneider Kreuznah optikáról nagy részleteket sajnos nem ismerünk, csak néhány megadott műszaki paraméter ismert. A fókusztávolság 35 mm-es formátumra vonatkoztatva 35-105 mm közötti lehet. A zoom vezérlésekor összesen ötféle fókusztávolság állítható be:

 • 35 mm / 1x

 • 47 mm / 1,3x

 • 61 mm / 1,75x

 • 81 mm / 2,3x

 • 105 mm / 3,0x


 • A 3x-os zoomra alkalmas optika jó kezdő fényerejű, tele esetén azonban már csak közepes fényerővel dolgozhatunk. Nagylátószög esetén a fényerejő F2,8, mely tele módban ez F4,8-ig csökken. Az optika kromatikus aberrációja közepes mértékű, a lila elszíneződés általában nem túl zavaró. Nagy fényerőkülönbségek esetén azonban – főleg a kép szélein – akár 2-3 pixel szélességben is jelentkezhet.


  Optika és kromatikus aberrációja

  A 3x-os zoomtartományon felül további 3,3x-os digitális zoom használható. A teljes zoom így 10x-es lehet, bár a 3,3x-es digitális zoom már elég jelentősen rontja a képminőséget.
  A mért értékek alapján az optika hatásfoka 95%-os, az elérhető legnagyobb zoom 2,9x-es.

  Optikai- és digitális zoom

  teljes kép

  kivágott képrészlet
  f=35 mm*
  1x

  teljes kép

  kivágott képrészlet
  f=105 mm*
  3x

  teljes kép

  kivágott képrészlet
  f=345 mm-nek megfelelő*
  3x-os optikai és 3,3x-es digitális zoom

  Az optika torzítása 35 mm-nél a lélektani 1% közelében van, természetesen ekkor hordótorzítás jelentkezik. Ez azonban a zoom második állásában már jelentősen csökken. A legnagyobb tele állásban tapasztalható párnatorzítás jóval 1% alatti, értéke 0,5% közelében van. Összességében tehát mind nagylátószögnél, mind tele esetén találkozhatunk kisebb mértékű torzításokkal. Ha fontos a minimális torzítás, célszerű a zoom második állását alkalmazni ennél a fényképezőgépnél.


  Torzítások a fókusztávolság függvényében

  nagylátószög esetén (f=35 mm*)
  hordótorzítás
  ~1,0%

  tele esetén (f=280 mm*)
  párnatorzítás
  ~0,5%

  Normál esetben a legkisebb tárgytávolság 60 cm lehet, a makró bekapcsolása után 13 cm és 70 cm közötti tárgytávolságokra tud fókuszálni az automatika. Makró módban a teljes zoomtartomány használható, amire szükség is van, hiszen csak teljes tele esetén kapunk megfelelően kicsi befogható területet. Nagylátószög esetén a legkisebb befogható szélesség 145 mm, ami elég gyenge makróképességet jelentene önmagában. Ekkor 0,7%-os hordótorzítás jelentkezik. Szerencsére tele állásban a legkisebb szélesség 50 mm-re csökken, ami már átlagos makróképességet jelent, vagyis a legtöbb esetben kellően jó nagyítást ad. Ilyenkor a párnatorzítás 0,7%-os.


  Makró képességek

  Makró mód, nagylátószög
  Legkisebb szélesség: 145 mm
  ~0,7% hordótorzítás
  f=35 mm*

  Makró mód, tele
  Legkisebb szélesség: 50 mm
  ~0,7% párnatorzítás
  f=105 mm*