Kipróbáltuk: Kodak EasyShare LS443 teszt

0

Felépítés

A fényképezőgép nem mondható túlminiatürizáltnak, de nem is nagy, így akár egy kézzel is kényelmesen tartható. A vázat elöl és hátul fém burkolat védi a külső behatásoktól. Az exponáló gomb jól kézre esik, talán egy kicsit lehetett volna beljebb helyezni. A zoom vezérlő gombok nagyon jó kialakításúak, kezelésük kényelmes, kár, hogy csak néhány zoomállás állítható be a géppel.


Felvétel és lejátszás képernyője

a témaautomatika lényege megjelenik
a képernyőn

az elkészült képek legfontosabb
paraméterei

Expozíciós információk

az automatikustól eltérő beállítások

Az átnézeti kereső szokás szerint elég kis szög alatt látszó képet nyújt, ennek mértéke 13,5 fok (ez megfelel annak, ha egy 55 cm-es TV képernyőjét 175 cm-ről nézzük). Mivel a kereső nem az optikai tengely felett helyezkedik el, így kisebb tárgytávolságok esetén vízszintesen és függőlegesen is számítanunk kell parallaxis torzításra. A hátsó LCD 1,8″ méretű, a Kodak szerint napsütésben is remekül látható. Ez igaz is abban az esetben, ha éppen nem tükröződik az LCD-t védő plexilapon semmi. A kijelzőn csak a legfontosabb információk jelennek meg, úgymint dátumozás, önkioldó, sorozat-mód, vaku-mód, képminőség, hátralévő képek száma és az alkalmazott memória ikonja. Az i gomb megnyomása után kis ikonok jelzik az automatikától eltérően beállított változásokat. A fókuszálás sikerességét a fókuszkeret vörös színű megjelenése jelzi.


Elől és hátul

programtárcsa az LCD bal oldalán

AF segédfény a kereső mellett


Az optikához közel egy AF segédfényforrás található, amely akár 3 méteres tárgytávolság esetén is jól használható. Kevés fény esetén tehát nem kell tartanunk attól, hogy nem tud a fényképezőgép fókuszálni, legalábbis ha nincs túl távol a téma.

A beépített vaku a jobb kezünknél található, néha egy-egy ügyetlenebb megfogás esetén előfordulhat, hogy a vakut eltakarjuk az ujjunkkal. Erre célszerű figyelni. A hatótávolsága a már-már megszokott 3 méter, vagyis ezt jobbára csak közeli portrékhoz használhatjuk. A vörösszem-effektus csökkentésére egy elővillanást alkalmaz a gép.

A csatlakozókat a gép bal oldalára helyezték, egy gumilap mögé rejtve. Itt található az USB-, az audió- és videó kimenet, valamint az 5V-os adapter bemenet is.


Csatlakozók a gépen és a dokkoló állomáson

csatlakozók a gép bal oldalán

USB kimenet és DC bemenet a dokkoló állomáson

A csatlakozók nagy része nem csak a gépen található meg, a dokkoló állomás is megkapta az USB kimenetet, illetve a DC bemenetet. Sajnos az A/V kimenet nincs kivezetve a dokkoló állomásra, bár ez csak ritka esetekben okozhat kellemetlenséget, hiszen a tápegység csatlakozója közvetlenül a fényképezőgépbe is bedugható, így használható lemerült akkumulátorral is.

A kártyafoglalat – szokás szerint – a gép jobb oldalán található. Az ajtó kissé furcsán nyílik, de néhány nap használat után már nem meglepő, így jól használható. A foglalatba mind SecureDigital, mind MultiMedia kártyát behelyezhetünk. A géphez gyárilag nem kapunk kártyát, csak a belső integrált 16 MB-ot használhatjuk.


Kártyafoglalat és állványmenet

opcionális memóriakártya foglalata

az állványcsavar helye és a dokkoló csatlakozója

Az állvány foglalatát úgy helyezték el, hogy a gép állványra helyezése után az akkumulátorok cserélhetőek maradjanak. Némely állványnál azonban előfordulhat, hogy az akkufedél kis mértékű belógása már megakadályozza az akku cseréjét. Az optikai tengely – sajnos – nem pontosan az állványcsavar felett található, bár nem esik tőle túlságosan messze, kb. 1 cm az eltérés. Ez még lehetővé teszi a pontos panorámaképek készítését is, bár ezt alapesetben a gép nem segíti elő. Érdekes, hogy a dokkoló állomás alján is találhatunk egy állvány-menetet. Igazság szerint nem igen sikerült rájönnöm, hogy ennek mikor van haszna, hiszen az akkumulátortöltésen kívül más funkciója nincs a dokkoló állomásnak, amit a gép egyébként ne tudna, tehát nem értem, miért kellene a dokkoló állomást állványra szerelni. Az akkuk töltése egyébként is csak a gép kikapcsolt állapotában történhet. Mindenesetre elég absztrakt, amikor az állványon egy instabil dokkoló állomás tetején csücsül a közel 200e Ft-os gépünk.