Kipróbáltuk: NeatImage 2.0 teszt

0

A programról

Ismert tény, hogy mind a filmes, mind a digitális fényképezőgépek esetén a nagy érzékenységgel együtt jár a „grízesedés”, vagyis a képen megjelenő zaj egyre nagyobb volumenű megjelenése. Minél nagyobb érzékenységet használunk, annál nagyobb a zaj mértéke. A zaj mennyisége ráadásul a hőmérséklettől is függ, magasabb hőmérséklet esetén több zajt kapunk, míg téli felvételek esetén kisebb a látható zaj.

A legelterjedtebb képszerkesztő programokban, mint például az Adobe PhotoShop-jában, vagy a Jasc Paint Shop Pró-jában létezik zajcsökkentő funkció. Ezek a funkciók azonban – minden elfogultságot félre téve – gyengébb képességűek, mint a NeatImage 2.0 által felkínált lehetőségek. Ezen nem kell nagyon csodálkozni, hiszen a fent említett szoftverek ún. multi-purpose, vagyis többcélú programok, míg a NeatImage egy zajtalanításra „kihegyezett” szoftver.

A program egyik igen kellemes pontja, hogy nem üzleti jellegű (vagyis magán-) felhasználás esetén a demo változat időkorlátozás nélkül használható. A demo verzióból ráadásul alig maradt ki néhány funkció, vagyis szinte a teljes verziót használhatjuk.

A program képernyője

Részletesen beállítható paraméterek