Kipróbáltuk: Kodak EasyShare LS443 teszt

0

Bevezető

A Kodak több új gépet is bejelentett az idei Photokinán. Az egyik bejelentett új gép egy 4 Mpixeles hobbigép. A Kodak LS443-at részletesen megvizsgáltuk és a már szokásosnak nevezhető nyúzópróbán kellett helyt állnia.

A Kodak az LS443-ban alkalmazta először a Schneider Kreuznach új optikáját. Az optika jó kezdőfényerőt biztosít, így a legtöbb esetben kellően nagy zársebességek használhatók.


Kodak EasyShare LS443

igényes doboz
kultúrált kivitel

gyári dokkoló állomás az egyszerű akkutöltéshez és a képek áttöltéséhez


A fényképezőgépben lévő CCD 4,2 millió képpontot tartalmaz, ebből 4,0 Mpixel kerül rögzítésre. A gép minden esetben 3:2 oldalarányú képeket készít, ennek következtében monitoron nézve alul és felül vékony fekete sáv látható. A megoldás előnye azonban egyértelmű: nem kell azzal törődnünk, mint a 4:3 oldalarányú képekből történő papírkép készítése esetén, vagyis nem jelent problémát, hogy mi marad le a képről, vagy mi nem. A legnagyobb felbontásban 2448×1632 pixeles képeket kapunk, ezt a gép három csillaggal, illetve a menüben Best felirattal jelöli. Better, vagy két csillagos módban 1800×1200 pixeles, Good, vagy egy csillagos módban 1224×816 pixeles képet hoz létrea fényképezőgép. Mint látható, a tömörítés foka külön nem változtatható. Kár érte, hiszen előfordulhat, hogy nagyobb minőség elérése emiatt nem lehetséges, illetve több 4 Mpixeles kép azért nem készíthető, mert nem növelhető a JPEG tömörítés foka.

A kész képek vagy a gép belső 16 MB-os memóriájába, vagy Secure Digital/Multi Media kártyára kerülnek. A belső memória akkor is elérhető, ha a gépben már van kártya. A belső memória, illetve a kártya között a menüben válthatunk. A belső memóriát használva 12 teljes felbontású kép készíthető.

Mozgókép rögzítése esetén a gép hangot is felvesz. A felvétel elkészítése előtt beállíthatjuk a használni kívánt zoomot, majd a felvétel elindítása után sem a fókusz, sem a zoom nem változik. Ugyan a videófelvételekben hang is található, a képekhez külön hangmegjegyzés nem készíthető.


Jól kézhezálló méret

hosszúkás kivitel

se túl kicsi, se túl nagy


A gép működtetéséhez szükséges villamos energiát 3,7V-os 1050 mAh-s Lítium-ion akkumulátor szolgálja. Szerencsére ez az akkumulátor nem tartozik a több tízezer forintos akkumulátorok közé, Li-ion felépítése ellenére meglepően jó áron beszerezhető, körülbelül 8 ezer Ft az ára. A mindössze 3,9Wh egyáltalán nem nevezhető soknak, mégis a gép képes 150-200 kép elkészítésére egy akkufeltöltéssel. Az akkumulátor töltését a dokkoló állomás végzi a gépen keresztül. Kellemetlen meglepetéseket okozhat, hogy az akkumulátor fordítva is behelyezhető a gépbe, ilyenkor természetesen nem lehet bekapcsolni a fényképezőgépet (saját tapasztalat: órákat lehet eltölteni az akkumulátor „töltésével”, mire rájön az ember, hogy csak fordítva volt beillesztve a foglalatba).

Akkumulátor foglalat

Akár fordítva is behelyezhető akkumulátor