Kipróbáltuk: NeatImage 2.0 teszt

0

A folyamat

A folyamat négy lépésből áll. Első lépés a kép megnyitása. Ha a kép rendelkezik EXIF fejléccel, a program megjelenít néhány fontos információt: géptípus, érzékenység, fényerő-kompenzáció és fehéregyensúly. A második lépésben kell a zajszűréshez használt profilt beállítani. Ehhez a képen ki kell jelölnünk minimum egy olyan területet, ami homogén, vagyis szinte csak a zaj látható rajta. Ehhez minimum 100×100 pixeles terület kell, de minél nagyobb homogén területet ki tudunk jelölni, annál jobb, ugyanis az alacsony frekvenciás zajok analizálásához nagyobb területet kell kijelölnünk. Ha a képen több homogén terület is található, célszerű ezek mindegyikét kijelölni a minél pontosabb profil kialakítása érdekében.

Második lépés

Zajtszűrő profil felépítése

A harmadik lépésben ellenőrizhetjük, hogy a beállított profillal történő zajszűrés milyen hatású, mennyire tünteti el a zajt, illetve milyen mértékben csökkenti a kép részletgazdagságát. Itt módosíthatjuk a zajra való érzékenységet (Noise level), a zajcsökkentés mértékét, ezeket külön frekvencia sávonként (alacsony-, közép- és nagyfrekvencia), valamint a zajcsökkentés utáni élesítés fokát. Ha megfelelőnek tartjuk az eredményt, átléphetünk a negyedik lépésre.

Harmadik lépés

Zajszűrés paramétereink beállítása és gyorsnézet


A negyedik lépésben az egész képre nézve érvényesíthetjük a zajszűrést, illetve itt menthetjük el a kész képet. A Demo változatban csak JPEG tömörítés használható, a teljes változatban TIFF és BMP is rendelkezésünkre áll.
A NeatImage nem csak egyenként, de kötegelve is képes a képeket zajtalanítani. Ehhez a negyedik lépésnél a Queue gombra kell kattintani, majd az új ablakban megadhatjuk a zajtalanítandó fileokat, illetve a zajtalanítás profilját is be kell töltenünk. A Demo változatban csak két képet helyezhetünk el a sorba.