Kipróbáltuk: Manfrotto 055PROB teszt

0

Manfrotto 055PROB

Manfrotto 055PROB

Gondolom nem árulok el titkot, hogy a 055PROB megvásárlásával csak egy masszív háromlábú alsó részhez és a hozzá tartozó középoszlophoz jutunk. Komplett állványunk egy külön, céljainknak megfelelő fej beszerzése és felszerelése után lesz.

A háromlábú állvány egy 66x14x14 cm-es egyszerű kartondobozban érkezett. Ha egy nyugodt szürkére festett, minden oldalán céglogóval ellátott doboz elegáns, akkor ez is az. Ugyanez a visszafogottság jellemzi a cég összes nálunk járt termékének csomagolását. Belül egyszerű nejlontasakban pihent a fekete háromláb egy reklámcetli és egy összeszerelési útmutató unalmas társaságában. Az állvány nevének utolsó, ‘B’ betűje a színét jelöli, amely mint említettem fekete (Black), de vásárolható ezüst és terepzöld (khaki) színekben is, hogy a természetfotósok se maradjanak ki a jóból.

Az állvány 2,4 kilogrammot nyom és összecsukva 65 cm magas, visszahúzott középoszloppal és a fejrögzítő talpból kiálló 3/8”-os csavarmenettel együtt. Tömege egy hosszabb túrán már nem mondható barátinak, ezért külön vásárolható hozzá vállpánt, amit a középoszlop alján lévő fémfülbe és a háromláb csonkján lévő műanyag akasztóba fűzhetünk. Az akasztóra akár a fotóstáska, vagy egyéb súly is rögzíthető, mely lefelé húzza a lábakat, így stabilabbá téve azokat. Az állvány maximális terhelhetősége 7 kilogramm, ami nagyobb DSLR fényképezőgépek és 300-400 mm-es objektívek csatlakozását teszi lehetővé. Persze terhelhetőségbe számítsuk bele a felhelyezett fejet is, amely akár 1-2 kg is lehet.

A lábak három teleszkóposan kihúzható részből állnak. Anyaguk könnyű alumínium, 30, 25 és 20 mm-es átmérővel, kör keresztmetszettel. Kioldásukhoz egy-egy műanyag kallantyú szolgál, szerencsére nem az ujjbecsípős fajtából. Némely olcsóbb állvány tervezői ugyanis hajlamosak megfeledkezni arról, hogy terméküket emberek használják. A Manfrotto 055PROB esetében viszont érződik az odafigyelés, a kioldók biztonságosak.

Az állvány egyébként jórészt alumínium és egyéb fémöntvény és csak egy-két kioldógomb és alkatrész esetén használnak műanyagot, de abból is az erősebb fajtát. Nem kell tehát a távol-keleti bébijátékok színvonalára gondolni. Az állvány hordozhatóságát és komfortját tovább növeli, hogy két láb felső részén is fekete polyfoam takarógyűrűt helyeztek el. Ez nem csak csúszásmentes és puhább fogást biztosít, de egy hidegebb napon az alaposan átfagyott fémlábakhoz sem kell nyúlnia a fotósnak.

A lábak 0 és 90 fok között nyithatók bármilyen mértékben. Közben három állásban akadnak meg: a standard 25 fok környékén, valamint kb. 45 és 70 foknál. Ezeken a lábak tetején lévő ezüst kioldógombokkal léphetünk túl. A gombok nem mutatnak túl jól és kissé ridegen járnak, csak úgy oldanak ki, ha megakadt állásból kissé összébbcsukjuk a lábat és így oldjuk ki őket. Nem sikerült megkedvelnem őket, viszont ha jól tévedek szintén fémből készültek. Öntvény a lábak csatlakozása is a felső csonkhoz, amely szintén fémből készült és egy kis vízmérték is található rajta, amivel az állvány vízszintbe hozható. Erre elég gyakran szükség lehet, mert a lábak nyitása kissé nehézkes, így előfordul előfordult velem, hogy nem akadásig nyitottam valamelyik lábat, amitől az állvány kissé megdőlt. Egyébként az állvány „határozott”, „kimért” működése kimondottan masszív benyomást kelt róla az emberben, szóval ezt piros pontnak vettem.

A felső csonkon egy függőlegesen és egy vízszintesen átmenő nyílás található, amelynek keresztmetszete erősen emlékeztet a középoszlopéra. Nem nehéz tehát kitalálni, hogy az alapból függőlegesen behelyezett középoszlop vízszintesen is beilleszthető. Ehhez az oszlop alsó végén lévő sapkát kell meglazítani, ami kioldja a tetején található fejtalpat. Az oszlop ilyen módon akadálytalanul kihúzható és a csonk vízszintes furatába illeszthető. Néha jól jöhet, hogy a kivett középoszlop fejjel lefelé is visszacsúsztatható, így a fejtalp és az állványfej a géppel együtt lefelé néz. A levett fejtalp akár az oszlop nélkül is a csonkba illeszthető, így függőleges irányban a lábakat 90 fokban széthajtva nem zavar a középoszlop és az állvány 11 cm magasra nyitható. Kihúzott lábakkal 135 cm a tripod magassága. A középoszlopot visszahelyezve és teljesen kihúzva 175 cm a maximált magasság. Ehhez jön még a fej és a ráhelyezett fényképezőgép magassága, így a keresőnyíláshoz akár 2 méterre is nyújtózkodhatunk.

A középső csonk egy sima pillangócsavarral oldható ki és szorítható meg, ilyenkor állíthatunk a középoszlop magasságán és elfordíthatjuk a középső részt. A lábak szorítókallantyúinak erőssége is állítható, mégpedig egy mellékelt műanyag imbuszkulcs-szerűséggel. A pejoratív jelzőt azért használom, mert ez a gyenge műanyag izé, nem igazán méltó az állvány minőségéhez. Lehet, hogy barkács antitálentum vagyok, de a célnak megfelelően használni nem sikerült az alkatrészt, eltörni vagy elnyírni meg nem volt kedvem a kölcsön tartozékot.

Az állványhoz külön vásárolt fejet 3/8”-os menettel csavarhatjuk a középoszlop tetején lévő talpra. Ennek alján 3 csavart találunk, amelyek meghúzásával a fej még biztosabban rögzül. A Manfrotto 055PROB-hez három, különböző fejet kaptunk kipróbálásra. Az állvány bruttó ára egyébként 35 093-Ft.

Manfrotto 055PROB állvány
Magasság (összecsukva) 65 cm
Legkisebb magasság 11 cm
Legnagyobb magasság (kihúzott középoszloppal) 176 cm
Magasság (középoszlop nélkül) 135 cm
Tömeg 2,4 kg
Névleges teherbírás 7 kg
Lábszekciók száma 3
Szekciók vastagsága 30mm
25mm
20mm
Anyaga fém (alumínuim) műanyag kapcsolók
Állíthatóság

-függőleges, vízszintes és fordított középoszlop
-lápcsonk 360 fokos fordítása
-lábak 0-25-45-70-90 fokban nyithatók
-vízmérték