Kipróbáltuk: Manfrotto 055PROB teszt

0

Manfrotto 804RC2

Manfrotto 804RC2

A Manfrotto nemrég szüntette be a népszerű 141-es szériát, amely elsősorban árával hódított. Ha valaki 3D fejet szeretet volna vásárolni, az első lépcsőfok a 141-es volt. Ezt az űrt tölti be a jövőben a 804, amit szintén RC2 talppal kaptunk, így az imént bemutatott gömbfej cseretalpa minden további nélkül használható vele.

A 804RC2-t nem hiába hívják „alap” (Basic) 3D fejnek. Mindenből alapfunkcióból kapunk egy kicsit, csak úgy módjával. A 3D fejek előnye a gömbfejekkel szemben a pontos beállíthatóság, hátránya pedig az ott erényként szereplő gyorsaság. A beállításhoz itt három csavarható kart kapunk, amelyekkel kioldhatjuk elfordíthatjuk, majd újra rögzíthetjük a fejet a kívánt pozícióban. A három kar a három alaptengelyen teszi mozgathatóvá a fejet. Az alsó kis kar kioldásával 360 fokban körbe fordítható, az elfordulás pedig az alsó fokbeosztáson ellenőrizhető. A középső karral jobbra és balra fordítható a fej, előbbi irányban 90 fokkal, utóbbi esetben 30 fokkal. Az elmozdulás rugós megoldással enyhén lassítja a fejet, ami a felhelyezett fényképezőgép és objektív véletlen oldalra fordulásánál nem fékezi a nagyobb tömeget és megvédi a tulajt a felszerelése megbillenésétől kapott színinfarktustól is. Itt is fokbeosztáson ellenőrizhetjük a fordítás szögét. A felső-hátsó karral az előre hátra döntést oldhatjuk ki. Hátra 30, míg előre 90 fokban dőlhet a fej és a gép, bár itt nincs rugós fék, így kénytelenek vagyunk mi vigyázni rá, hogy ne bukjon orra a motyó.

A 804RC2 nagyrészt műanyagból készült, mégpedig úgynevezett technical polimerből, ami kellően masszív, strapabíró felépítést és kisebb tömeget jelent. Sajnos ez az a rideg, kemény műanyag, amitől a jóérzésű felhasználót többnyire kirázza a hideg. Az egymásnak feszülő műanyag alkatrészek miatt döntés és fordítás, még teljesen kilazítva is nehézkes. Biztos mindenki ismeri azt az érzést, amikor az összetapadó műanyag elemek kis erőltetésre hirtelen elengednek, hogy aztán újra megmakacsolják magukat. A fej igazán finom mozgatása szinte lehetetlen, kivéve a fém talapzaton elmozduló körbeforgatást, és a pontos beállítás is nehézkes. A fej beállítását a tetején elhelyezett vízszintező is segíti.

Fémből készült a cseretalpat kioldó kar, amely csak úgy használható ha a mellette lévő biztonsági kapcsolót is kioldjuk. A fejre csatolt felszerelés így biztonságban van. A gyorstalp felhelyezésével és lenyomásával a kioldó kar is automatikusan zárt állásba ugrik. A 804RC2-höz is a gömbfejnél felsorolt kiegészítő cseretalpakat használhatjuk: 200PL-38, 200PLARCH-14, 200PLARCH-38

A fej 12 cm-el növeli az állvány magasságát, tömegét pedig 0,79 kilóval. A 055PORB-re helyezve így éppen átlépik a 3 kilogrammot. A 804RC2 fej maximális terhelhetősége 4 kiló, tehát elsősorban kis-, és középformátumú SLR fényképezőgépekhez és közepes teleobjektívekhez ajánlott, elsősorban azoknak, akiknek fontos a 3D fej állíthatósága és a kisebb súly, valamint az elérhető ár. Bruttó fogyasztói ára 14 876-Ft.

Manfrotto 804RC2 3D fej
Magasság 12 cm
Tömeg 0,79 kg
Névleges teherbírás 4 kg
Gyorscsatlakozó RC2
Anyaga műanyag (technikai polymer)
Állíthatóság 360 fok körbe
90/30 fok előre/hátra
90/30 fok jobbra/balra
Extrák

-gyorscsatlakozó
-kioldás biztosító gomb
-fokbeosztás
-ellensúly az előre/hátra döntésnél
-vízmérték

Opcionális cseretalpak 200PL-38
200PLARCH-14
200PLARCH-38