Kipróbáltuk: Manfrotto 055PROB teszt

0

Manfrotto 808RC4

Manfrotto 808RC4

Tesztünk nehézsúlyú versenyzője a 808RC4 szintén új termék a Manfrotto kínálatban. A 804-hez hasonlóan 3D fejről van szó, több szolgáltatással, masszívabb kivitelben. A masszivitást elsősorban a dupla akkora tömeggel kell megfizetnünk, na meg a nagyjából dupla árral. A 808RC4 1,42 kilót nyom önmagában, ami a Manfrotto 055PRO állvánnyal együtt közel 4 kg-ot jelent.

A fejhez az RC4-es cseretalpat kapjuk. Mit cseretalpat?! Csereplatót! Kimondottan nagy teleobjektívek csatlakoztatására ajánlott ez a kiegészítő, és persze a fej is. A talp 1/4”-os és 3/8”-os menettel is rendelkezik és közvetlenül felcsavarható ugyanezekre a szabványmenetekre is, tehát akár fej nélkül az állvány fejtalpára. A cseretalpon előre-hátra tolható a csatlakozócsavar, így könnyen a nagyobb teleobjektívek állványgyűrűjéhez igazítható a gép helyzete, de kisebb objektívek esetén a nodális pont beállítását is megkísérelhetik vele a panorámafotózás kedvelői. A fényképezőgép, vagy objektív felhelyezése a cseretalpra kissé körülményesebb, mint az első két fej esetében, mivel itt az állványcsavar alja nem kézzel, hanem csak csavarhúzóval, vagy egy 10 forintossal húzható meg. A talp csatlakoztatása az állványra viszont ugyanolyan gyors és biztos, mint a kisebb állványoknál. A kioldókar itt is egy biztonsági gombbal védett a véletlen kicsatolástól. Erre csak a fémkaron elhelyezett ezüst színű gomb lenyomása után lehetőségünk.

A 808-as a előbb említett kisebb 3D fejhez hasonlóan 3 kar kioldása után állítható be, három tengely mentén. Az alsó kar itt is a 360 fokos körbefordítást jelenti. A középső nagy karral előre 90 fokban, vagy hátra 30 fokban dönthető a fej. Az oldalsó karral ugyanilyen elmozdulás állítható be jobbra (30 fok) és balra (90 fok). A két nagy karhoz egy-egy ellensúly (counter-balance) kapcsoló is jár. Ez a rugós megoldás csillapítja a fej hirtelen kilengéseit, amire nagyobb súlyú teleobjektíveknél szükségünk is lesz. A fejet elmozdítva majd a kapcsolót elforgatva három ellensúly állást választhatunk, 0 és +/-20 fokoknál. A két kapcsolón kívül egyébként szinte minden más fémből készült az állványon. A fej pontos beállítását három vízszintjelző segíti, előre/hátra és jobbra/balra irányoknál, valamint 90 fokban megdöntve.

A dupla ár és dupla súly kétszeres terhelhetőséget is jelent a 804-hoz képest. A 808RC4 esetében ez 8 kiló, ami nagyobb SLR fényképezőgépek és nagytele objektívek használatát is lehetővé teszi, viszont a 055PRO állvány 7 kilós terhelhetőségét – figyelembe véve a fej közel 1,5 kilós tömegét – már kissé meghaladja. A 808RC4 15,6 cm-rel teszi magasabbá az állványt. Ez a fej olyan fotósoknak ajánlható, akik nagyobb teleobjektívet használnak és hobbijuk a testépítés, vagy az erőemelés. Egy portrémarkolatos Canon EOS 10D-t és egy kategóriájában könnyűnek mondható EF 70-200mm F4 objektívet rápakolva, állványostul már elég komoly súlyzót kapunk, ami rövidtávon is elveheti a kedvünket a fotózástól.

Manfrotto 808RC4 3D fej
Magasság 15,6 cm
Tömeg 1,42 kg
Névleges teherbírás 8 kg
Gyorscsatlakozó RC4
Anyaga fém
Állíthatóság 360 fok körbe
90/30 fok előre/hátra
90/30 fok jobbra/balra
Extrák

-pozicionálható gyorscsatlakozó
-1/4″ és 3/8″ menet
-kioldás biztosító gomb
-fokbeosztás minden tengelyhez
-ellensúly az előre/hátra és jobbra/balra döntésnél
-ellensúly rögzítő gombok
-3 db vízmérték