Kipróbáltuk: Nikon 1 S2 teszt

0

Kezelőszervek

A viszonylag kevés kezelőszerv miatt a gép használhatósága csak azoknak lesz kényelmes, akik nem akarnak sok paramétert állítgatni. Akik azonban szeretnék kihasználni a gép teljes képességeit, nos, nekik elég sűrűn kell majd a menüt bújniuk.

Fent

(1) Be/kikapcsoló gomb.
(2) Exponáló gomb: állóképek, vagy képsorozatok készítésére, akár videó módban is
(3) Videó gomb: mozgókép felvétel indítására és leállítására használható.

Hátul

(1) Visszajátszás gomb: a memóriakártyán tárolt képek és videók lejátszására szolgál. Felvétel módba ezzel, vagy az exponáló gomb félig lenyomásával is visszatérhetünk.
(2) MENU gomb: felvétel és lejátszás módban a menü megjelenítése, vagy elrejtése a feladata.
(3) Vezérlőtárcsa és 4 irányú navigációs nyilak, középen az OK gombbal. A vezérlőtárcsával megváltoztathatjuk az aktuálisan kiválasztott paraméter értékét, illetve kézi élességállításnál ezzel szabályozhatjuk a fókuszt. A tárcsa négy iránya (különálló gombként) a menüben való navigációra, illetve felvétel módban előre programozott funkciókra is használhatók, melyek a következők:

– fel: az aktív státuszkijelzés bekapcsolása.
– le: vaku mód beállítása.
– jobbra: expozíció kompenzáció.
– balra: sorozat és önkioldó.
Lejátszás módban a jobbra-balra gombokkal, illetve a vezérlőtárcsával lapozhatunk a tárolt képek és videók között. Nagyított nézetre váltva a tárcsa elforgatásával nézőképes és naptár nézetet, illetve 6 lépéses részletnagyítást kapunk. A belenagyított képkivágás a navigációs irányokkal görgethető.
Az OK gomb: felvétel módban egypontos fókuszmezőnél a fókuszterület áthelyezésére szolgál, kézi fókusz (MF) módban az élességállítás indítására, a menükben a kiválasztott érték elfogadására használható.
Lejátszáskor a nagyított nézetet aktiválhatjuk vele.
(4) Törlés gomb: lejátszás módban az aktuális kép törlését kezdeményezhetjük e gombbal.

Oldalt

(1) Objektív kinyító gombja (a gép bekapcsolását is elvégzi)
(2) Vakunyitó gomb: elektronikus kioldású gomb, mellyel felnyithatjuk a vázba rejtett vakut.