Kipróbáltuk: Nikon Coolpix P900 teszt

0

Felépítés I.

Ergonómia

Már a P600-as széria sem a zsebkompaktok táborát erősítette, de a külön utakon járó P900 még náluk is nagyobb, és nehezebb lett. Széltében és magasságban egy belépő szintű DSLR vázon és kitobjektívjén is túltesz. Nézzük például a Nikon D3300-at:

Nikon Coolpix P900 Nikon D3300
Méret 139,5 x 103,5 x 137,4 124 x 98 x 75,5
Tömeg (kártyával és akkuval) 899g 460 g
655 g (18-55mm VR II)
1010g (18-300mm VR)

Mint a táblázatból látható, a P900 jóval szélesebb és magasabb. Hossza beépített optikájával együtt szintén meghaladja egy kisebb DSLR kit (váz+18-55mm-es objektív) méretét és tömegét, bár a két objektív gyújtótávolsága nem igazán vethető össze. A legkisebb Nikon DSLR egy 18-300mm-es zoomoptikával képes hosszban és tömegben túlszárnyalni a méretes kompaktot. A Coolpix P900-nak tehát méretes táskát keressünk, legalább egy belépő-közepes tükrös gépnek valót.

A nagyobb méret persze nem csak hátrány. A P900 az említett gépekhez hasonlóan kényelmes fogású. Mély, bőrhatású gumiborítással ellátott markolatot kapott, mely jól illeszkedik az ember tenyeréhez és nem csak komfortos, de stabil fogás is esik rajta. A gumiborításból a bal oldalra is jutott egy kicsi, melynek funkciója nem sok, de egy kicsit komolyabb kinézetűvé teszi a fényképezőgépet.

A váz műanyagból készült, minősége viszont nem marad el a fent említett DSLR kategóriától. Jó alátámasztást biztosít a súlyos és széles objektív is, melytől egy kicsit ugyan orrnehéz a gép, de bal kezünkkel aláfogva jól megtartható.

A zoom és a kézi élesség beállításához gyűrűket ugyan nem kapunk az optikára, az oldalán lévő tolókapcsolóhoz azonban bármelyik funkció hozzárendelhető, így hasonló élmény ezek beállítása mint egy DSLR-en – legalábbis a tartó kezünket nem muszáj levennünk alóla.

A fényképezőgép tetején egy másik programozható (Fn) gomb is helyet kapott, melyre számos szolgáltatás közül rendelhetünk egyet. Kár, hogy csak ezt az egyet kapjuk.

Jó ötlet volt a felső beállítótárcsa is. Alap feladata a rekeszérték, vagy a záridő szabályozása a hátsó vezérlőtárcsával együttműködve. Feladatuk a menüben fel is cserélhető egymással. A hátsó tárcsát, mely négyirányú funkciógombként is működik, kicsit érzékenynek találtam, úgyhogy vigyázzunk vele, véletlenül is könnyen elállítható.

Mindezeket leszámítva a P900 gombjai és kezelőszervei teljesen rendben vannak. Persze egy gyorsmenü (aktív képernyő menü) azért nem ártott volna, így elkerülve, hogy a menüben kelljen kutakodnunk a beállítások jó része után. A menü egyébként ismerős lesz mindenkinek, akik látott már Nikon fényképezőgépet, itt sem szakadtak el az ismert elrendezéstől és fekete-szürke-sárga színektől. A menünyelvek között a magyar is kiválasztható.

A módválasztó tárcsa kellően magas, kényelmesen használható. Találunk rajta egy U (user) üzemmódot is, melyre egy saját beállítás variációnkat menthetjük.

A készülék alján fém állványmenetet találunk, melyet nem az optika középtengelyével párhuzamosan, hanem egy kicsit a bal szél felé tolva helyeztek el. Ennek oka valószínűleg az, hogy az objektív szinte teljesen leér a gép aljáig, így középen már nem maradt hely a menetnek. Annyi előnye azért van az eltolásnak, hogy így állványtalpra erősítve is nyitható marad a markolat alatt nyíló akku és memóriakártya ajtó.

Képérzékelő

A Nikon ennél a modellnél is kitartott az 1/2,3″-os CMOS szenzor mellett. A CMOS lényege ennél a kategóriánál a gyorsabb sorozat és videó teljesítményben, valamint a nagyobb mozgókép felbontásban jelentkezik elsődlegesen. Az érzékelőn 16,76 millió pixel található, a valódi képalkotásban 16 megapixel vesz részt, mely maximálisan 4608 x 3456 képpontos méretet jelent. Ezen felül 8, 4, 2 és VGA méret állatható, de választhatunk 12 és 2 megapixeles 16:9 oldalarányú, valamint egy-egy 3:2 és 1:1 oldalarányú felbontást is. Bármely arányt választva a gép szoftvere vág a képből.

Képformátumként csak JPEG áll rendelkezésünkre, viszont egy ilyen (ár)kategóriájú géptől a RAW is elvárható lenne. A képminőség, vagyis a tömörítés mértéke finom vagy normál lehet bármely méret mellett.

A Coolpix P900 érzékenységét a készülék ISO100-1600 között állítja automatikusan, de P, A, S és M módokban kézi beállítására is lehetőség van. Ilyenkor ISO100 és 6400 között szabályozható egész fényértékenként. Ha a főtárcsát Effects módra tekerjük és a Magas ISO monokróm módot választjuk, az automatika ISO12800-nak megfelelő (Hi1) értéket is képes beállítani, amennyiben gyengék a fényviszonyok. A képfeldolgozáshoz a legfrissebb Expeed C2 rendszert vetette be a gyártó.

Ahogy már említettem a gép A, S és M módokat vagyis manuális expozíciós beállításokat is kínál. A rekeszérték nagylátószögnél F2,8-8,0 között szabályozható 1/3 Fé lépésekben, ami annyit jelent, hogy tíz érték közül választhatunk. Tele állásban a fényerő 1:6,5-re romlik, így a rekeszértéket F6,5-8,0 között, három lépésben állíthatjuk.

A záridőt M (kézi beállítások) módban 15 és 1/2000 mp között léptethetjük, szintén 1/3 Fé közökkel. Elérhető 1/4000 mp is, de csak F5,6-nál szűkebb rekeszértéknél. A következő táblázatban látható mely rekeszértéknél milyen záridő maximum állítható:

rekeszérték záridő (max.)
F2,8-3,2 1/2000 mp
F3,5-4,0 1/2500 mp
F4,5-5,6 1/3200 mp
F6,3-8,0 1/4000 mp

Objektív

Én már a 10-12x-es zoomok óta folyamatosan hüledezem, hogy hová képesek még tágítani a zoomátfogást a gyártók. A Nikon a jelenleg kapható legnagyobb, 83x-os zoomátfogást kínálja. Ez az esetében 24mm-nek megfelelő nagylátószöget és 2000mm-es gyújtótávolságnak megfelelő tele véget jelent. Az utóbbit legfeljebb egy távcsővel érhetjük el, tükörreflexes géppel is bajosan, vagy legfeljebb csillagászati áron. És ha már a csillagászatnál tartunk, ez tulajdonképpen egy bridge kompakt, egy távcsővel egybeépítve. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Scene menüben választható Hold témamód.

De egyelőre térjünk vissza az égből a Földre. A 4,3-357mm fizikai gyújtótávolságú optika 1:2,8-6,5 fényerejű. A 24mm-es nagylátószög kényelmes megoldás lehet épületek, belső terek, csoportképek fényképezésénél. Az objektív 16 db lencséje között 5 ED és egy Super ED tagot találunk, melyek a képminőség javításában vesznek részt. A rekesz 6 lamellás.

Kompakt viszonylatban óriási objektívet kapunk, melynek kb. 8 cm vastag, és kikapcsolt állapotban is ~9 cm-re nyúlik ki a vázból, bekapcsolva és teljes zoomnál pedig további 8 cm-t nő, így több mint 21 cm-es lesz a készülék teljes hossza.

A zoom állítása az exponáló gomb körüli gyűrűvel, vagy a már említett oldalsó tológombbal történhet. Az elfordításuk mértékének megfelelően két sebességgel végzi mindezt a gép. Alapesetben egy hozzávetőleges skála jelenik meg az LCD tetején, mely fehérrel jelzi az optikai, zölddel pedig a digitális zoom pozícióját. Digitális zoomból 4x-es vehető igénybe. A menüben zoommemória aktiválása is lehetséges, melynél egy listából kijelölhető, hogy milyen fontosabb gyújtótáv értékeknél álljon meg a folyamatos zoomolás. Így az említett gombokkal lépésenként állítható az értéke, az aktuális gyújtótávolság pedig a zoomskála alatt kerül kijelzésre.

Optikai és digitális zoom

teljes kép

kivágott képrészlet
f=24 mm ekv. (1x)

teljes kép

kivágott képrészlet
f=2000 mm ekv. (83x)

teljes kép

kivágott képrészlet
83x-os optikai és 4x-es digitális zoom

A teljes zoomtartomány végigpörgetése a dupla sebesség ellenére is elég lassú, ezért a menüben egy kezdő zoompozíció (24-135 mm) is megadható. Bekapcsolás után erről indít a gép.

A frontlencse előtt 67 mm-es szűrőmenet található, melyre a motoros állítás miatt nehezebb konvertereket nem ajánlunk, de ilyen méretű szűrők (polár, szürke, UV, stb.) adapter nélkül is felhelyezhetők és használhatók. A frontlencse védelmére kikapcsolt állapotban egy műanyag lencsevédő kupakot mellékel a Nikon.

Az objektív optikai stabilizátorral (VR) is rendelkezik, melyről a későbbiekben még lesz szó.