Kipróbáltuk: Nikon Coolpix P900 teszt

0

Különlegességek

Wi-Fi és NFC

Külön menüt és gombot kapott a P900-on a vezeték nélküli kommunikáció, mely a kb. 10 méteren belül használható Wi-Fi, és a közvetlen/egyérintéses kapcsolatot kínáló NFC technológiát jelenti.

Kapcsolódhatunk például mobiltelefonhoz vagy tablethez is, melyek esetében a mobilra telepített Nikon Wireless Mobil Utility szoftverre is szükség lesz. A program ingyenesen érhető el Android és iOS rendszerekre.

A szoftver továbbra is elég egyszerű, ahogy a korábbi változatai is. Az aktuális frissítések jobbára az újabb Nikon modellekkel való együttműködést hozzák és nem új funkciókat. Alap funkcióként képeket tölthetünk át a fényképezőgépről a mobilra, illetve megtekinthetjük azokat és néhány alap adatuk is a képernyőre íratható. A szoftver a mobilon tárolt korábbi fotókat is képes megjeleníteni.

A legfontosabb alaptulajdonság az okos eszközről történő távvezérlés. Itt egy nézőképes ablakot, néhány alap információt (rekeszérték, záridő, hátralévő képek száma, akku töltöttsége), valamint egy exponáló gombot kapunk a felvétel indítására. A P900 esetében egy érintőképernyős zoomvezérlő is megjelenik. A zoomon kívül más beállítás nem végezhető el, a fentiek is csak tájékoztató jellegűek. Opciós menüjében az élőkép kikapcsolására, az elkészítést követően azonnali képáttöltésre, valamint önkioldó aktiválására van mód.

Vezeték nélküli kapcsolat egyébként nagyon gyorsan létesíthető, és nálam megbízhatóan működött. Menüjéből külső eszközhöz csatlakozást (külön gombbal is), közvetlen fénykép feltöltést, a kapcsolat tiltását, valamint számos opciót (SSID, hitelesítés, jelszó, csatorna beállítás, DHCP szerver cím, stb) állíthatunk be, illetve ezeket együtt jeleníthetjük meg egy információs képernyőn.

GPS

A Wi-Fi napjainkban már nem számít nagy ritkaságnak, GPS vevő azonban nem sok fényképezőgépbe kerül. A P900-ban van, de a P900s változatból ez az egy szolgáltatás kimaradt.

A GPS is külön menüt kapott, ahol bekapcsolhatjuk, frissíthetjük az A-GPS fájlt, szinkronizálhatjuk a gép óráját a műholddal, illetve törölhetjük az adatokat. Engedélyezhető POI (látnivalók) szöveges megjelenítése a képernyőn, illetve naplózás is aktiválható.

A helymeghatározás kicsit lassan indult az aktiválása után pár perc elteltével, amikor egy helyen fél percre lecövekeltem. Az előtte lévő néhány képhez nem mentett helyadatokat a gép. Az élőkép bal szélén egy kis műhold ikon jelzi, hogy milyen stabil a kapcsolat (három fokozatban). Ha az ikon pirosra vált, akkor a vevő nem észlel műholdat.

Lassú feléledése után a GPS tökéletesen, megbízhatóan és pontosan működött. Az összes helyadat néhány méteren belüli pontosságú volt.

Egyszerű panoráma mód

Az egyszerű panoráma mód Nikon nyelven az automatikusan összefűzött pásztázott panorámát jelenti, melynél nincs más dolgunk, mint kiválasztani milyen széleset szeretnénk (180 vagy 360 fok), és a gépet bárhogy tartva, bármerre pásztázva már el is kezdhetjük a rögzítést. A készülék érzékeli a mozgást, és a képernyő tetején megjelenő sávon kijelzi hol tartunk éppen a panorámában.

normál (180 fokos) panoráma

Az összefűzés ezután csak néhány másodpercet vesz igénybe, de persze a felbontás sem túl nagy. 180 fokos módban 4800 x 1536, teljes kört leírva 9600 x 1536 pixeles panorámafotó a végeredmény.

széles (360 fokos) panoráma

Optikai stabilizátor

A 83x-os zoomhoz kötelező az optikai stabilizátor, ami persze nem is maradt ki a Coolpix P900-ból, sőt a gyártó ígérete szerint ez már egy friss fejlesztésű, Dual Detect Optical VR rendszer, mely ideális esetben akár 5 fényértéknyi előnyhöz is juttatja használóját. Kisfilmes értéken 2000mm-es gyújtótávnál erre szükség is lesz, hiszen ha csak a jól bevált reciprok „szabályt” vesszük alapul, ilyenkor kézből 1/2000 mp-re lenne szükség a remegésmentes képhez. Ilyen záridőt a gép tele állásban legtágabb rekeszértékével (F6,5) szikrázó nyári napsütésben, vagy szintén napsütötte havas tájon lehet exponálni.

A lencsemozgatásos stabilizátor Normál és Aktív módra állítható a menüben, illetve ki is kapcsolható. Az Aktív módot mozgó járműből való fotózáskor ajánlják. Videó módban az optikai remegésgátló rendszer mellé elektronikus stabilizátor is engedélyezhető.

A stabilizációt a hatékonyabb, folyamatosan működő Normál módban próbáltuk ki 600mm-nek megfelelő gyújtótávolság mellett, melyhez elvileg 1/640 mp-es záridő illene kézből. Remegéscsillapítás nélkül néhány fotó már bemozdult, a rendszert bekapcsolva azonban 1/30 mp-ig merészkedhettünk, ami ugyan nem 5 fényérték, de több mint 4, és így is kiváló, stabil rendszert jelent. A záridő növelésével a hatékonyság is csökkent valamelyest, a 3-4 fényértéknyi rásegítést viszont bármikor képes volt hozni a gép. Ezek az értékek persze szubjektív adatok, hiszen a gépet tartó fotóstól is függnek.

600mm kikapcsolt VR (kézből)
bemozdult képek aránya
bekapcsolt VR (kézből)
bemozdult képek aránya
1/640 mp
10%
1/500 mp
20%
1/400 mp
30%
1/320 mp
40%
1/250 mp
40%
1/200 mp
40%
1/160 mp
45%
1/125 mp
65%
1/100 mp
70%
1/80 mp
85%
1/60 mp
90%
1/50 mp
90%
1/40 mp
100%
1/30 mp
100%
10%
1/25 mp
100%
25%
1/20 mp
100%
30%
1/15 mp
100%
30%
1/13 mp
100%
40%
1/10 mp
100%
40%
1/8 mp
100%
60%
1/6 mp
100%
75%
1/5 mp
100%
80%
1/4 mp
100%
95%
1/3 mp
100%
100%

Madárles és Holdfotó mód

Madárles módban készült sorozat egyik képe

Automatikus témaprogramok, melyeknek jobbára a kezdők örülnek majd ha ki szeretnék használni a gép madár és égitest fotós képességeit. Madárles módban teljesen automatikus beállításokat kapunk (nyitott rekesz), egyképes vagy gyors sorozatra állított géppel, mellyel könnyen elkapható a madár legszebb mozdulata. Sajnos ez csupán 7 képet jelent egyhuzamban, úgyhogy a teljes sorozat 1 mp-ig tart. A zoom szabadon állítható, de egy gombnyomással (OK gomb) 800mm-nek megfelelő gyújtótávolság állásba húzza a készülék

Holdfotó módban szintén automatikus expozíció állítást kapunk nyitott rekesszel, a zoom a tele tartomány végére (2000mm-re) állítható egyetlen gombnyomással, a fókusz pedig végtelenre áll.

Érdemes stabil állványt használnunk a feladathoz, melyhez 2 mp-es önkioldót is kapunk. Az élőkép szélén egy színskála jelenik meg öt színszűrővel (semleges, szürke, piros, sárga, kék), melyekkel kiemelhető, kontrasztosabbá tehető a Hold.

Többszörös expozíció

A fényképezés menüben elérhető móddal két felvételt montírozhatunk egy „kockára”. Beállításai között automatikus erősítést aktiválhatunk, illetve magát a multiexpót tilthatjuk le, vagy engedélyezhetjük. Bekapcsolása után addig marad érvényben a többszörös expozíció, amíg le nem tiltjuk, vagyis két kép után automatikusan nem vált vissza normál expozícióra, mint más modelleknél.

Az első fotó elkészülte után félig áttetszően az élőképen marad, így a következőt a kívánt helyre illeszthetjük. A végső kép mellett a két külön készült felvételt is egyenként kártyára menti a készülék.

Időzített videó

A manapság divatos time-lapse mód is helyet kapott a gépben, mégpedig a témaprogramok (Scene) között, bár túl sok beállítási lehetőségünk nincs. Ötféle témát választhatunk ki (Városi látkép, Tájkép, Naplemente, Éjszakai égbolt, Csillagnyomvonal), és a gép ez alapján határozza meg, hogy a sorozat milyen hosszú legyen, illetve a képek milyen időközönként készüljenek. A fix beállítások a következők:

Városi látkép: 10 perc, 2 mp-es képek közötti késleltetéssel
Tájkép: 25 perc, 5 mp-es képek közötti késleltetéssel
Naplemente: 50 perc, 10 mp-es képek közötti késleltetéssel
Éjszakai égbolt: 150 perc, 30 mp-es képek közötti késleltetéssel
Csillagnyomvonal: 150 perc, 60 mp-es képek közötti késleltetéssel

A sorozat az OK gombbal előbb is leállítható. Bármely témát választva beállíthatjuk, hogy a készülék az első kép fénymérése alapján fixen tartsa az expozíciós beállításokat (AE-L), vagy sem.

Az összes sorozat 16:9 oldalarányban és 2 megapixeles képekkel készül, melyeket azután Full HD videóvá fűz össze a gép.