Kipróbáltuk: Nikon Coolpix P900 teszt

0

Felépítés II.

LCD és kereső

A hátsó LCD teljesen kihajtható, ami 180 fokot jelent, így akár szelfik készítése is lehetséges. Segítségképp vízszintesen is tükrözi a képet, oldalhelyes élőképet adva. Ugyanezt függőlegesen is megteszi, ha döntjük az LCD-t, melyre lefelé 90, felfelé 180 fokban van lehetőség.

A TFT LCD egy nagyon jó minőségű, átlósan 3″-os (7,5 cm) képernyő. Laposabb szögből is kiváló képet ad, színhelyes, kontrasztos, jó dinamikájú a rajta látható élőkép. Felbontása 921 ezer képpont, úgyhogy a látott kép részletességével sincs gond.

A Monitorbeállítások menüpont alatt számos opcióját megtaláljuk, így például 6 fokozatban állítható a világossága, melynek növelése leginkább napos időben indokolt. Ugyanitt 7 fokozatban állítható be a színezete, 3-3 lépésben a melegebb vagy hidegebb színvilág felé eltolva a látványt. Hasonló beállításokra van lehetőség az EVF, azaz az elektronikus kereső esetében is, de a 7 lépéses színezet mellett itt csak 3 fokozatú világosság állítást kapunk.

Az EVF kereső a P610 modellben újult meg, és lett jóval nagyobb felbontású, 0,2″ (0,5 cm, LCD) mérete mellett 921 ezer képpontos. Ugyanezt örökölte a P900 is. Felbontásával és ezzel együtt részletességével nincs is semmi probléma, mérete azonban elég kicsi. Nagyjából ugyanolyan magas, mint egy belépő DSLR optikai keresője, szélessége azonban a 4:3 oldalarány miatt, kb. 10-12%-kal szűkebbé teszi. Ráadásul a keresőkép szélén van egy fekete, kihasználatlan keret is.

Az LCD és az EVF között az utóbbitól jobbra eső kis gombbal válthatunk, de engedélyezhető szemérzékelő is, mely az elektronikus kereső betekintő nyílása alatt található. Szemünkkel vagy bármi mással leárnyékolva automatikusan az EVF-re vált a gép. A betekintő nyílás szemkagylója jól kiemelkedik a vázból, de műanyagból készült, így nem különösebben komfortos. Bal oldalán a képernyő optikai élességét beállító tárcsát találunk, mely -3 – +1 dioptria közötti tartományban működik.

Mindkét kijelzőn ugyanazok az adatok láthatók. Ezek az információk a DISP gombbal válthatók, vagy kapcsolhatók ki. Az élőképen harmadoló segédrács, élő világossági hisztogram és kéttengelyes virtuális horizont is megjeleníthető. Ezen felül bekapcsolhatjuk a kész kép néhány másodpercre megjelenő előnézetét is.

Lejátszáskor szintén a DISP gomb szolgál a részletesebb adatok megjelenítésére. Ezzel kapcsolható be a világossági hisztogram és a kiégett képterületek villogtatása is. A fotók lapozása a hátsó tárcsával, vagy annak fel/le irányával lehetséges, nagyításra pedig az elülső zoom gyűrű használható. A nagyítás 1,2× és 6,0× között 0,2× lépésekben lehetséges, fölötte már csak egész lépésekben egészen 10×-es mértékig. Az így kapott képből a Menu gombbal képkivágást készíthetünk. A kinagyított részleten jól ellenőrizhető a fotó élessége és apróbb hibái is, de sajnos a képek egymás utáni nagyított léptetése, vagy összevetése nem lehetséges. A nézetet kicsinyítve 4, 9, 16 és 72 nézőképes oldalak, illetve naptár szerinti képrendszerezés jeleníthető meg.

Vaku

A P900 beépített vakuját rejtő kiemelkedés igen hosszan nyúlik előre, így sejthető, hogy jó magasra nyíló villanót kapunk. Nyitása a bal oldalán lévő mechanikus kioldású gombbal lehetséges, és csakugyan elég magasra, az optika középtengelyéhez képest kb. 10 cm-re pattan fel, megelőzve a DSLR-ek többségét is. A magasságra persze szükség is van, hiszen ahogy írtam, az objektív nagyon messzire képes kilógni, így egy alacsonyra nyíló vakunál beárnyékolhatja a villanást. Ilyet szerencsére a P900-nál nem tapasztaltunk.

A magasra nyíló vaku jót tesz a portréalanyok vörös szemének elkerülésében is, bár erre külön elővillanási módot is kapunk a vaku menüjében. Üzemmódjai között a derítő, a hosszú záridős szinkron és a hátsó redőnyre szinkronizált villanás is megtalálható.

A beépített vaku teljesen automatikusan állítja be teljesítményét. Ezt a menüben lévő Vakuexpozíció kompenzáció segítségével bírálhatjuk felül +/-2 Fé tartományban, 1/3 Fé lépésekkel.

Bár a drágább bridge fényképezőgépekben szinte alapnak számít a külső villanókat fogadó rendszervaku papucs is, ilyet a P900-on nem találunk.

Memóriakártya, akku, csatlakozók

A csatlakozókat a markolat oldalán találjuk egy gumilap mögé bújtatva. Felül egy mikro-USB 2.0 (Hi-speed) aljzat kapott helyet, melyhez a megfelelő kábelt mellékeli a Nikon. Alatta egy HDMI kimenet (Type D) található, melyhez viszont nekünk kell beszereznünk a kábelt. A HDMI kimenet felbontása nem állítható.

Az akkumulátor szintén alaptartozék; egy EN-EL23 típusú, 1850mAh-ás (3,8V, 7,1Wh) lítium-ion áramforrást kapunk hozzá, valamint egy USB töltő adaptert hálózati csatlakozóval. Az akkumulátor tehát a gépben tölthető, ami kb. 3 óra 40 percet vesz igénybe. Teljes feltöltése után nagyjából 360 képet, vagy 1 óra 20 percnyi videót készíthetünk vele. Az akkumulátor a markolat alatt nyíló aljzatba kerül. Véletlen kicsúszását egy rugós műanyagnyelv is gátolja. Az aljzat ajtaja műanyagból készült ugyan, de fém zsanérjának köszönhetően elég strapabírónak tűnik. Persze az extrém kiképzését kerüljük!

Az akku foglalata mellett található a memóriakártyáé is. A foglalatban hagyományos SD, SDHC vagy SDXC kártyák használhatók. Eltérően a kisebb P600-as modellektől, ez a gép nem kapott belső memóriát. A készülék egy teljes felbontású, jó minőségű JPEG képe ~6,4 MB tárhelyet igényel, így egy 8 GB-os memóriakártyára nagyjából 1200 fotó fér. A legjobb minőségű videó esetében ugyanekkora kártyával kb. 30 percet számolhatunk.