Kipróbáltuk: Nikon Coolpix P900 teszt

0

AF, LiveView, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A Nikon Coolpix P900 ugyanúgy kontraszt-alapú élességállítást használ, mint elődei. Az AF rendszeren fejlesztett a gyártó, mely saját mérései szerint, jó fényviszonyok mellett, nagylátószögnél akár a 0,12 mp-es késleltetési időt is elérheti. A gép élességállítása viszonylag fürgének mondható kompakt téren, de többségében 0,3-0,4 mp-es késleltetéseket kaptam nagylátószögnél, sötétben (segédfénnyel) pedig egy egész másodperccel hosszabbat. Tele végállásban már sokkal lassabb a rendszer, itt a gyártó is csak 0,75 mp-et mért jó fényeknél.

A P900 kikapcsolható, vörös színű AF-segédfénnyel rendelkezik, mely gyenge fényviszonyok között önállóan villan fel, és néhány méteren belül segíti az élességállítás munkáját.

Az automata élességállítás helyét többféleképpen kiválaszthatjuk, vagy rábízhatjuk a gépre :
Arc-prioritás: a készülék emberi arcokat keres a képmezőben és ezekre állít élességet.
Manuális (pont): egy fókuszpont kézzel jelölhető ki egy 11 x 9 mezős mátrixon (a képernyő középső ~50%-án). A beállításhoz az iránygombok használhatók.
Manuális (normál): ugyanaz mint az előbbi, de ezúttal kissé nagyobb területű AF mező jelölhető ki.
Manuális (széles): az előbbiekkel megegyező, kézi AF pont választás, melynél egy jóval nagyobb mezőt vesz figyelembe az AF-rendszer. A kiválasztási terület valamivel nagyobb, mint a pontszerűnél, de ezen belül csak 9 x 7 mező közül választhatunk.
Témakövetés: az OK gombbal rögzíthető az élesség egy tetszőleges témán, majd a gép vagy a téma elmozdulásakor a rendszer folyamatos követi ezt a képernyőn. A rendszer a képernyőből kifutó, majd újra megtalált téma esetén is képes visszaállni a célpontra. A témakövetés befejezése szintén az OK gombbal szüntethető meg.
Célkereső AF: teljesen automatikus mód, melynél még a fókuszpontokat is a fényképezőgép határozza meg. A rendszer a képmező középső, kb. 50%-os részén választ 9 pont közül.

Az automata élességállítás működése egyszeri (AF-S), vagy állandó (AF-C) lehet. Egyszeri módban csak az expo gomb félig lenyomásakor kezd élességet állítani a gép, állandó módban viszont folyamatosan dolgozik.

A le iránygombbal háromféle AF távolság mód jelölhető ki (normál, végtelenre állt, makró), és itt találjuk a kézi élességállítást is. A kézi beállítás a felső, vagy a hátsó tárcsával történik, de hozzárendelhető az oldalsó zoom tológombhoz is.

Ilyen esetben nagyon fontos, hogy a kijelzőn és a keresőben is lássuk hová állítunk élességet. Ehhez elsődlegesen egy távolságskálát kapunk az élőkép jobb oldalán, de nem sokat segít. Sokkal hasznosabb a bal gombbal elérhető 2x vagy 4x-es nézet nagyítás, bár kibírtunk volna többet is, ahogy azt is, hogy a nagyítás ne csak interpolált, hanem tényleges legyen.

További segítség az élkijelzés, mely az élesre állított képterület éleit fehérrel erősíti ki. Nagyon jó ötlet volt a programozók részéről, hogy az élek kiemelésének erőssége a fel és le gombokkal 6 fokozatban folyamatosan szabályozható a képernyőn. Szintén ötletes segítség a jobb iránygombbal kézi beállításkor is aktiválható AF, így már legfeljebb csak finomítanunk kell a beállításon.

A fényképezőgép a szokásos három fénymérési módot adja: mátrix, középre-súlyozott, szpot. A mért értékek +/-2 Fé tartományon belül (1/3 Fé lépésekben) bírálhatók felül az expozíció kompenzáció segítségével.

Sorozat fényképezés

Sajnos a sorozatok nem kaptak külön gombot, így az egyetlen Fn gombhoz rendelve, vagy a menüből érhetők el. Pedig van belőlük szép számmal. Először is a gyors (H) és a lassú (L) sorozat mód, melyek bármely felbontásban elérhetők. Teljes felbontásban, Normál tömörítés mellett gyors sorozatnál kb. 7 kép/mp sebesség várható, a mentett képek száma azonban csak 7 db. A sorozat ezután leáll. Lassú módban 2,2 kép/mp-et mértünk, és 53 kép készült egyhuzamban. A készítésük ezután sem állt le, csak jelentősen lassult.

Az akciódús helyzetekben jól jöhet a Fényképezés előtti gyorstár, mely egy 20 képes gyors sorozatot készít és a gomb nyomása előtti néhány tized másodpercet is rögzíti. Húszból kb. az első 6 kép az expo előtti 4 tized mp-ről készül. Segítségével könnyebben elkaphatjuk a hirtelen helyzeteket. Hátulütője viszont, hogy a gyorsaság érdekében a képméretet erősen redukálja a gép, 1 megapixelre.

Kapunk két villámgyors sorozatot is, melyekkel 60 kép/mp, illetve 120 kép/mp érhető el. Az elsőnél 16:9 oldalarányú 1920 x 1080 pixeles fotók készülnek, a másodiknál 640 x 480 pixelesek.

A Nikon megtartotta a kompaktjaiban régóta alkalmazott BSS (Best Shot Selector) módot, mely egy gombnyomással 10 képes sorozatot készít, majd a fotók közül csak a legélesebbet menti el. Ezúttal nincs méretbeli megkötés.

A 16 képes sorozatnál viszont van; egyetlen 5 megapixeles fotó készül, melyre egy 16-os sorozat minden mozzanatát sorban elhelyezi a szoftver, tizenhat indexképként.

A P900 expozíció sorozatot is kínál, mely 3 felvétel hosszú lehet, ezek lépésközét pedig 0,3, 0,7, vagy 1,0 fényértékre állíthatjuk. Ez a funkció egy külön menüpont alól érhető el.

Az önkioldó módok sokkal egyszerűbben aktiválhatók. A bal iránygomb alatt találjuk őket. 10 és 2 mp-es késleltetés, ezek távvezérelt módjai, valamint normál távvezérelt kioldás érhető el, mellettük pedig mosoly érzékelős kioldás is bekapcsolható, melynél a portréalany széles mosolya aktiválja az expozíciót.

Videófelvétel

A mozgóképek 1920 x 1080 (Full HD), 1280 x 720 (HD), vagy 640 x 480 (VGA) pixel felbontásúak lehetnek. A formátum H.264/MPEG-4 AVC, MOV kiterjesztéssel. Csak egyféle minőségi beállítást kapunk, mely kb. 30-32 Mb/mp-et jelent. A képfrissítés sebessége viszont elég szabadon megválasztható. Beállíthatjuk például, hogy 30-as, vagy 25-ös kockasebesség legyen az alap, majd ennek megfelelően választhatunk 25/50 fps, vagy 30/60 fps között az egyes felbontásokban. Full HD-nél is elérhető a 60 kocka/mp-es sebesség, ami némi lassításra is lehetőséget ad, bár ez csak utólag, videoszerkesztőben érhető el.

1920 x 1080 pixel, 60 kép/mp, MOV, 34 mp, 122MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1920 x 1080 pixel, 60 kép/mp, MOV, 27 mp, 58MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A gép mindettől függetlenül kínál néhány extra sebességi beállítást is. HD felbontás mellett például 2x-es lassítást, ami VGA felbontásban 4x-re növelhető. Full HD képméretben 15 fps sebesség is rendelkezésre áll, ami dupla sebességű (30 fps) gyorsított felvételt jelent.

1280 x 720 pixel, 60 kép/mp>30 fps, 2x, MOV, 39 mp, 52MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

640 x 480 pixel, 120 kép/mp>30fps 4x, MOV, 53 mp, 23MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1920 x 1080 pixel, 15 kép/mp>30fps dupla sebesség, MOV, 17 mp, 29MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A felvétel indítása a hátlapon lévő külön videó gombbal történhet bármely üzemmódban. Videózás közben igénybe vehető az Effects üzemmód nyolcféle szűrőhatása, így lágy, nosztalgikus szépia, kontrasztos monokróm, fényes, sötét, egy választott színt mutató, szemcsés monokróm és keresztbehívott effektet is a mozgóképre varázsolhatunk.

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MOV, 33 mp, 76MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MOV, 38 mp, 81MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MOV, 34 mp, 71MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Az autofókusz mód külön kapcsolható egyszeri, vagy állandó működésűre, az optikai stabilizátort elektronikus rezgéscsökkentő funkció egészítheti ki, ha engedélyezzük a menüben.

A hangot sztereóban rögzíti a gép, a beépített mikrofonpárnak köszönhetően. Külső mikrofon nem csatlakoztatható, de iránymikrofon módot bekapcsolhatunk. Mindezen felül automatikus szélzaj csökkentés is aktiválható a videó menüben.

1280 x 720 pixel, 60 kép/mp, MOV, 33 mp, 44MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Lejátszáskor bármikor megállítható a videó, majd képkockánként mindkét irányba léptethető. Az aktuális képkockát állóképként külön a memóriakártyára menthetjük.