Kipróbáltuk: Nikon D200 teszt

0

Kezelőszervek

Igen sok hasonlóságot mutat elődje kezelőszerveinek elrendezésében a D200. Aki megszokta a D100 gombkiosztását, az sok párhuzamot fedezhet fel a két gép között. Az első pillanatban szembetűnő különbség a hátlap AF-ON gombja, fókuszmódok kapcsolója, a váz bal fölső gombcsoportja és a memóriafoglalat ajtaján nyitó gomb.

Fent (jobbra)

(1) Exponáló gomb, körülötte a gép be és kikapcsolására szolgáló gyűrűvel. A gyűrű harmadik állása a felső, státusz LCD háttérvilágítását aktiválja.

(2) Módválasztó gomb. Nyomvatartása közben a markolaton lévő hátsó vezérlőtárcsával állíthatjuk az expozíciós módokat.

  • P- programautomatika: expozíciós beállítások (záridő, rekesz) kivételével minden szabályozható.
  • S – záridő előválasztás: magunk állíthatjuk a záridőt (a hátsó tárcsával), melyhez a gép választ megfelelő rekeszt. A záridő 30-1/8000 mp között állítható, de választható Bulb (végtelen) beállítás is, amely a gomb nyomvatartásának idejéig folytatja az expozíciót. A lépsköz 1/3, 1/2 vagy 1,0 Fé lehet.
  • A- rekesz előválasztás: a rekeszérték választható ki ( a hátsó tárcsával), a gép pedig ehhez állítja a záridőt. A kérhető rekesz az objektívtől függ.
  • M- teljes manuális mód. A rekesz és a záridő is szabadon állítható. A hátsó tárcsa a záridő, az első a rekeszérték szabályozására szolgál.

(3) Expozíció kompenzáció. Nyomvatartva és a hátsó vezérlőtárcsát elfordítva +/- 5 Fé értékek között állítható a exp. kompenzáció. A lépésközök a menüben előzőleg állíthatók be.

Fent (balra)

(1) Fényképező üzemmód választó kerék és kioldógomb. Az elülső kioldógombot lenyomva elfordítható az alsó kerék a következő állásokba:

  • S (egyképes mód): az exponáló gomb lenyomására egy kép készül.
  • CL (lassú sorozat): az exponáló gomb nyomvatartásával a gép folyamatosan készít képeket a menüben beállított sebességgel (1-4 kép/mp).
  • CH (gyors sorozat): hasonló az előzőhöz, de ez esetben maximális sebességgel készülnek a fotók, ami 5 kép/mp.
  • Önkioldó: késleltetett expozíció. 2, 5, 10 és 20 mp állítható be előzetesen.
  • M-up (tükörfelcsapás): az exponáló gomb egyszeri megnyomásával felcsapódik a tükör, a gombot újra lenyomva kinyílik a zár és megkezdődik az expozíció. A tükör által a vázban keltett rezgések csillapodásával élesebb fotó készíthető. Kombinálható az önkioldóval is. Ilyenkor az expozíció a beállított önkioldási idő után veszi kezdetét.

(2) A képminőség beállítására szolgáló gomb. Nyomvatartva, a hátsó tárcsa elfordításával a képformátum és méret állítható, az elülső tárcsával pedig tömörítés mértéke.

(3) A gombot lenyomva, majd a hátsó tárcsát elfordítva a fehéregyensúly módok választhatók (automata, izzólámpa, fénycső, napfény, vaku, felhős ég, árnyék, Kelvinfokban megadott színhőmérséklet, mentett beállítás). Az első tárcsával a beállított WB mód finomhangolható +/- 3 értékek között, valamint itt állítható a színhőmérséklet 2500-10000 Kelvin fok között, és választható az előre mentett fehéregyensúly beállítás (0-4 bank)

(4) Az érzékenység adható meg segítségével, ha a lenyomott gomb mellett elfordítjuk a hátsó vezérlőtárcsát. Az érzékenység a menüben beállított lépésközökkel változik. Értékeit cikkünk korábbi részében soroltuk fel.

Elöl (jobbra)

(1) Elülső vezérlőtárcsa. Többségében valamely funkciógomb lenyomásával együtt van hatása. Az adott funkció értékének megváltoztatására szolgál.

(2) AF segédfény, önkioldó visszaszámláló fénye és vörösszem csökkentő lámpa.

(3)Mélységélesség ellenőrzés gomb. Lenyomva az objektív rekeszlamellái beugranak és a keresőben ellenőrizhető a mélységélesség.

(4) Funkciógomb. A felhasználói menüben többféle funkció társítható a gombhoz. Ezek a következők: vaku zár, vaku zár/objektív adat, 1 Fé lépéses záridő és rekeszállítás, AE/AF zár, vaku kikapcsolás, sorozat funkció, mátrix, középre-súlyozott és szpot fénymérés, 11/7 fókuszmező közötti váltás.

Elöl (balra)

(1) A beépített vaku felnyitására és aktiválására szolgáló gomb.

(2) Vaku kompenzáció. Lenyomott állapotában a hátsó vezérlőtárcsát tekerve -3 -+1 Fé értékek között állítható a vaku fényereje. A lépésközök a menüben adhatók meg 1/3, 1/2 és 1 Fé között.

(3) Az üzemmód választó kerék kioldására használható gomb.

(4) Vakuszinkron csatlakozó aljzat.

(5) Távkioldó csatlakozó aljzat .

(6) Objektív kioldó gomb.

(7) Fókuszmód választó kapcsoló

Hátul

(1) Expozíció-, és fehéregyensúly sorozat. A gombot nyomvatartva a hátsó kerékkel állítható be az expozíciós vagy WB sorozat lépésköze, az elülső kerékkel pedig a készítendő képek száma.

(2) Visszajátszás módban az LCD-n megjelenő kép törlésére szolgál. A MODE gombbal együtt 2 másodpercig nyomvatartva formázható a memóriakártya.

(3) A visszajátszás mód bekapcsolására szolgáló gomb.

(4) A menü jeleníthető meg segítségével az LCD-n.

(5) Visszajátszás módban a nézőképek megjelenítésére szolgáló nyomógomb.

(6) Az LCD-n látható kép törlésvédelme, illetve a menüsegítség kapcsolható be.

kép információk

(7) A menüben kiválasztott beállítás és a képnagyítás aktiválása. A nagyítókeret, azaz a nagyítás mérete a hátsó vezérlőtárcsával módosítható. A keret a négyirányú gombbal pozicionálható. A nagyíthatóság mértéke a beállított képmérettől függ. Legjobb felbontásban kb. 25x-ös, közepesben 19x-es, míg kis képméretnél 13x-os nagyítást kapunk.

(8) AE/AF zár gomb. Az expozíciós értékek vagy az automata élességállítás zárolására használható. A gomb körüli gyűrűvel a fénymérési módok választhatók: 3D színes mátrix II, középre-súlyozott átlag, szpot.

(9) Az automata élességállítás aktiválására való gomb. Hatása ugyanaz, mint az enyhén lenyomott exponálógombbé. A gép megkezdi az élességállítást.

fotó nagyítása

(10) Hátsó vezérlőtárcsa. A D200 fő kezelőszerve. Többségében valamely funkciógomb lenyomásával együtt van hatása. Az adott funkció értékének megváltoztatására szolgál.

(11) Négyirányú választógomb. A képek visszajátszásakor a köztük való lapozásra (jobb-bal irány), a menü aktiválása után pedig az ebben való navigációra alkalmas.

(12) Memóriakártya aktivitás lámpa.

(13) AF mező módválasztó kapcsoló. A cikk korábbi részében részleteztük funkcióit.

(14) A memóriafoglalat ajtajának kioldója.