Kipróbáltuk: Samsung GX-1S teszt

0

Felépítés I.

A Samsungnak még nincs tapasztalata tükörreflexes gép építésében, ezért logikus lépésnek tűnik, ha összefog valamely nevesebb gyártóval. Ez így is történt: a Pentax és a Samsung kölcsönös megállapodásának eredményeként a jövőben együtt fogják fejleszteni az új, digitális tükörreflexes gépeiket. Ezen együttműködésnek még nincs közös gyermeke, de a Samsung a Pentax korábbi, belépőszintű D-SLR fényképezőgépeit már kiadta saját név alatt: GX-1S (megegyezik a Pentax *ist DS-sel) és GX1L (megegyezik a Pentax *ist DL modelljével). Az azonosság szinte mindenre kiterjed, ugyanaz a CCD, ugyanaz az elektronika, ugyanaz a váz, sőt még a kit objektív is ugyanaz, jóllehet, a felirat más rajta, az LCD-nek napjaink trendjének megfelelően nagyobb méretűnek kell lennie, így erre a modellre 2″ helyett 2,5″-os változat került. Ezek ismeretében vajon hogyan lehet egy ilyen géppel bejutni a piacra? A válasz: megfelelő árképzéssel.

Mivel a Samsung GX-1S szinte alig tér el a Pentax *ist DS-étől, cikkünk is sok elemet felhasznál majd a DS-t bemutató írásból.

Képérzékelő

A fényképezőgépben a Sony APS-C méretű, 6 Mpixeles CCD-je dolgozik, annak minden előnyével és hátrányával együtt: alacsony költségek, viszonylag kicsi, 1,5x-ös képkivágás faktor, ISO200-3200 érzékenység, hosszú záridőnél problémás sötét zaj.

tükör

CCD

A specifikációkban a Samsung szinte egy az egyben átvette a Pentax leírását, így a RAW formátum felbontását is 3008×2008 pixelben adták meg. A géphez mellékelt szoftver segítségével ezeket JPEG-gé konvertálva azonban 3040×2024 pixeles képeket kapunk.

Optika

A gépvázra a Pentax KA, KAF, KAF2 és Schneider D-XENON objektívek illeszthetők. A gyári kit változatban Schneider-Kreuznach D-Xenon 18-55 mm/F3,5-5,6 AL optikát mellékelnek, amely igazából megegyezik a Pentax DA 18-55 mm-es objektívjével, kivéve az objektív hátsó részén végigfutó csíkot, mely zöld helyett kék színű.

Sorozat fényképezés

Az adatlap szerint sorozat-felvételkor 2,8 kép/mp sebességgel készíthetünk felvételeket, méréseink szerint ez 2,7 kép/mp-nek adódott (hangfelvétel meghallgatható ide kattintva). Ezt a sorozat sebességet RAW formátumban 5 képig, JPEG Best minőségben 8 képig képes tartani, majd ezt követően a képek kártyára írásának sebességével folytatódik a sorozat készítése (ez már természetesen memóriakártya függő).
Használhatunk automatikus expozíció-sorozatot 3 kép hosszban, 1/3-tól 2 Fé fényerőkülönbséggel (1/3-ad Fé lépésekben állítható). Sajnos ha a gépet kikapcsoljuk, újból ki kell választanunk ezt a módot, mert visszavált egyképes módba. Expozíció-sorozat esetén is használható az expozíció-kompenzáció.