Kipróbáltuk: Samsung GX-1S teszt

0

Optika II.

Geometriai torzítás

Az optika torzítása a kitobjektívek között teljesen átlagos, nagylátószögnél 0,8%-os, tele állásban 0,3%-os. Érdekességképpen megjegyezzük, hogy a Nikon D70s kit 18-70mm-es DX optikája pont ilyen torzításértékekkel rendelkezik.

Torzítások a gyújtótávolság függvényében

nagylátószögnél (f=18 mm)
hordótorzítás: ~0,8%

tele állásban (f=55 mm)
párnatorzítás: ~0,3%

Közelfényképezés, makró

f=55 mm
legkisebb szélesség: 67 mm
párnatorzítás: ~0,3%

Az optika közelpontja gyári adatok szerint 25 cm, amely számítások szerint 0,28x-es nagyítást tesz lehetővé. Ez a 1,5x-es képkivágás faktorral együtt 67 mm-es széles terület befogását teszi lehetővé (36×0,28/1,5), amelyet tesztképünk be is bizonyított. Ez esetben a torzítás 0,3%-os.

Vignettálás

Az objektív peremsötétedése inkább csak nagylátószögnél vehető észre, ekkor átlagosan 30%-kal sötétebbek a sarkok, mint a kép középpontja (teljesen nyitott blendénél). Tele állásban a 20% alatti érték már kevésbé vehető észre. Mind nagylátószögnél, mind tele állásban a vignettálás is csökken a rekesz szűkítésével.

Peremsötétedés

nagylátószögnél (f=18 mm)
sarkok fényerőcsökkenése: ~30%

tele állásban (f=55 mm)
sarkok fényerőcsökkenése: ~17%

Becsillanás, kontrasztvesztés

Ismert tény, hogy az objektívek ellenfényben csökkent kontrasztúak esetleg a lencséken megcsillanó fény is látható a képen. A kitobjektív képét nagylátószögnél elsősorban a becsillanás és beszóródás, míg tele állásban inkább a teljes képen érezhető kontrasztvesztés jellemzi, ha a nap besüt az optikába. A lenti képek a legrosszabb eseteket mutatják, amikor a nap a kép valamely sarkához igen közel van, így könnyen bevilágíthat az objektívbe. Hangsúlyozzuk: normál esetben ennyire nem lesz nagy probléma a becsillanás, ezek a legrosszabb esetet mutatják.
Mivel az objektívhez gyárilag mellékelik a napellenzőt, így javasolt azt ellenfényben alkalmazni is (vagy ha mást nem, kezünket használjuk a fény eltakarására).

Kontrasztcsökkenés és becsillanás

18 mm; F11 1/60 mp;
közvetlen napfényben

18 mm; F11 1/60 mp;
árnyékban

55 mm; F11 1/100 mp;
közvetlen nepfényben

55 mm; F11 1/100 mp;
árnyékban