Kipróbáltuk: Samsung GX-1S teszt

0

Kezelőszervek

A GX-1S kezelőszerveinek elhelyezése jó, igaz, azt a néhány gombot és tárcsát könnyű volt elhelyezni. Emiatt több funkciót csak a menüből érhetünk el.

Fent

felső kezelőszervek

A fényképezőgép tetején nincs túl sok kezelőszerv, a gép felső részének bal oldalán lévő üzemmód tárcsát a bal oldali kezelőszerveknél ismertetjük. A felső rész jobb oldalán a következők kaptak helyet:
(1) A markolat elején, a váz felső részén található a fényképezőgép bekapcsolására használható tárcsa, amely egyben a rekeszt beugrasztó funkciót is ellátja.

(2) Ennek a tárcsának a közepén van az exponáló gomb.
(3)A státusz LCD elé egyetlen gombot helyeztek el, az expozíció-kompenzációt, ill. ez szolgál kézi üzemmódban a rekeszérték kiválasztására is.

Fent és oldalt

üzemmódválasztó tárcsa

AF/MF kapcsoló

(1) Fent (a gép tetején) található az üzemmód választó tárcsa, amelynek összesen 13 állása van. A Set-Upban beállítható, hogy minden módváltás alkalmával a gép az LCD-n is megjelenítse a kiválasztott üzemmódot. A megoldás jó ötlet, hiszen sötétben problémás lehet az üzemmód tárcsa használata, mivel nem látjuk, hogy éppen melyik állásban vagyunk. Nézzük a tárcsa egyes állásait, kezdjük a témamódokkal:
Vakutiltás: ebben a módban a gép nem nyitja ki automatikusan a vakut, ezért jól használható pl. múzeumban való fotózáskor. A többi beállítás megegyezik a normál módnál leírtakkal.

felvételi módok

Éjszakai portré: vakuzáskor hosszú záridőt engedélyez, így a háttér is jól kivehető lesz.
Sport mód: nagy zársebességeket használ a gép.
Makró mód: közeli felvételek készítéséhez ajánlott.
Tájkép mód: nagy mélységélesség elérése szűk rekesz használatával, valamint nagyobb élesítés és erősebb színtelítettség, ill. a vaku tiltása jellemzik ezt a módot.
Portré mód: a lehetőségekhez képest nagy rekesz használatával kis mélységélességet érhetünk el.
Normál üzemmód: a legegyszerűbb felvétel készítési mód. A fehéregyensúlyt itt nem tudjuk kiválasztani, mindig automatikusan fogja meghatározni a helyes értéket (a *ist DS-nél még kiválasztható volt, de ott is mindig automatikusan állította be a gép a fehéregyensúlyt). Ezt tehát finomították a DS-hez képest. További változás, hogy míg a * istDS-nél a vaku szükség esetén automatikusan felnyílt, a GX-1S-nél ezt minden esetben, így itt is kézzel kell megtennünk.
Automatikus témamód: a fényképezőgép automatikusan választja ki a sport, makró, tájkép, portré és normál módok valamelyikét („orosz rulett”-mód?), sem a kezelési útmutatóból, sem a próbáink alatt szerzett tapasztalatokból nem derült ki ennek az üzemmódnak a lényege, ugyanis a témamódokon, a zársebesség és rekeszértéken kívül itt is minden állítható, még a használni kívánt fókuszpont is. A gép a témamódot a fénymennyiség, a gyújtótávolság és a tárgytávolság függvényében választja ki.
P: programautomatika mód: a rekesz- és zársebesség értékén kívül mindent megadhatunk. A fénymérő által kiválasztott rekesz és zársebesség párost nem tolhatjuk el azonos expozíciót eredményező más értékek felé, ahogy arra más gépeknél lehetőségünk van (expozíció eltolás: pl. F6,3 és 1/100-ad mp helyett választhatnánk F9 1/50-ed mp-et, vagy F4,5 1/200-ad mp-et).
Tv: zársebesség előválasztás. Ez esetben 30 mp és 1/4000-ed mp közötti záridőket állíthatunk be, 1/3-ad Fé-enként.
Av jelzi a rekesz-előválasztás módot.
M módban alapesetben a vezérlőtárcsával a zársebesség értéke választható ki, a rekesz értékét a gép felső részén elhelyezett expozíció-kompenzáció gomb nyomva tartásával és a tárcsa elforgatásával állíthatjuk be.
B állásban használhatjuk csak a B záridőt, ennek előnye, hogy nem kell a záridő előválasztásban sok értéket léptetni, a vezérlőtárcsa átforgatásával közvetlenül B módba juthatunk.

Mivel a CCD-k hajlamosak a hotpixelekre, ezért hosszú idejű felvétel esetén érdemes a menüben bekapcsolni a zajszűrést, vagy több felvétel esetén készítsük el magunk a darkframe képet, melynek segítségével utólag kiszűrhetjük a hibás pixeleket. Bekapcsolt zajszűrést használva gondoljunk arra, hogy egy kép teljes elkészüléséhez szükséges idő a záridő duplája lesz, hiszen a darkframe elkészítése ugyanannyi időt vesz igénybe, mint a hasznos expozíció (csak JPEG esetén).
(2) Automatikus vagy kézi élességállítás kapcsolója.

Hátul

hátsó kezelőszervek

Mint minden fényképezőgépnél, a GX-1S-nél is a hátlapra került a nyomógombok túlnyomó többsége:
(1) Vaku felpattintó gomb: megnyomására a vaku felpattan (a vakutiltás témamódban a gomb megnyomására sem nyílik fel a villanó). Természetesen ha a fényképezőgépre külső vakut helyeztünk, a beépített vaku nem fog felpattanni.
(2) Vezérlőtárcsa: felvétel módban elsősorban a rekesz vagy a zársebesség értékének megadására szolgál, lejátszáskor indexképes megjelenítést vagy képbe történő belenagyítást kérhetünk. Ez utóbbi 1,2-12x-es mértékű lehet, az

indexképes megjelenítés és belenagyítás

egyéni funkciók (custom functions) menüben megadható, hogy az első nagyítás során milyen értéket használjon a gép (1,2xes, 2x-es, 4x-es, 8x-os vagy 12x-es).
(3) Felvétel módban a gomb megnyomására a fénymérő által kiszámolt értékek rögzülnek, ismételt megnyomásával a rögzített módból kiléphetünk. Lejátszáskor az aktuális kép törlés elleni védelmét állíthatjuk be a segítségével.
(4) Menü: mind felvétel, mind lejátszás módban a menü megjelenítésére szolgál, a felvétel, lejátszás, Set-Up, egyéni funkciókhoz tartozó menük között a vezérlőnyilakkal válthatunk, a menükről a következő oldalon írunk részletesen.
(5) Törlés gomb: lejátszás módban az aktuális kép vagy az összes nem védett kép törlésére használható.

(6) Info gomb: lejátszás módban az LCD-n megjelenő információk mennyiségét változtathatjuk vele, alap esetben a fájl formátuma, a fájl neve látható, de kérhetünk hisztogram megjelenítést ill. részletes képkészítési adatokat is. A hisztogram villogtatja a kiégett részeket is. Olyan megjelenítést nem használhatunk, amikor csak a kép látható. Ez elsősorban a képek tévékészüléken való bemutatásánál okozhat problémát. A képkészítési adatok között a következő információkat találjuk: fájlnév, törlés elleni védelem, fókusz mód (AF vagy MF), használt fókuszpont, zársebesség, rekeszérték, expozíció-kompenzáció, színtelítettség, élesítés, kontraszt, témamód, fénymérés, vakumód, sorozat mód, érzékenység, képfeldolgozás, képminőség, felbontás, színtér (sRGB, Adobe RGB), fizikai fókusztávolság, fehéregyensúly, dátum. Felvétel módban szintén hasonló információkat láthatunk az LCD-n, valamint az adott üzemmódhoz tartozóan rövid leírást olvashatunk ha az info gomb után a vezérlőnyilak közül a jobb gombot megnyomjuk.
(7) A lejátszás üzemmód eléréséhez ezt a gombot kell megnyomnunk.
(8) Négyirányú vezérlő nyilak: elsősorban a menürendszerben való navigálásra használhatjuk, de a fókuszpont kiválasztását is ezekkel a gombokkal végezhetjük el. Felvétel módban különböző funkciók beállítására is szolgál, ld. 10-es gomb. Lejátszáskor a képek között lapozhatunk, ill. a lefelé gombbal a képet a megjelenítés időtartamára elforgathatjuk 90 fokonként.
(9) OK gomb: a kiválasztott értékek elfogadására szolgáló billentyű.

Fn gomb menüje

(10) Fn gomb: felvétel módban 4 paramétert változtathatunk meg a vezérlőnyilak segítségével: fel : sorozat és önkioldó módok (2 mp-es önkioldás esetén a tükör az exponálás előtt felcsapódik: MLU – Mirror Lock Up); le: vakumódok; bal: fehéregyensúly; jobb: érzékenység. Az érzékenységnél a *ist DS-sel szemben AUTO mód is választható. Lejátszáskor szintén néhány funkció érhető el: fel: DPOF nyomtatásra kijelölés; bal: digitális szűrő (fekete-fehér, szépia, lágy, nyújtás/karcsúsítás).
(11) Kártyafoglalat ajtónyitó kapcsolója.

Az objektív cseréjéhez a kioldót a markolat mellett, az objektívfoglalaton találjuk.

A menüt a MENU gomb megnyomásával jeleníthetjük meg mind felvétel, mind lejátszás módban.

Felvétel menü

A felvétel menüben a következőket találjuk:

 • felvétel menü

  Színárnyalat (világos, természetes)

 • felbontás (6; 4; 1,5Mpixel)
 • minőség (RAW, Best, Better, Good)
 • színtelítettség
 • képkeménység
 • kontraszt
 • azonnali visszajátszás (1/3/5 mp, ki)
 • automatikus exp. sorozat beállítása (+-0,3..2Fé, sorrend)
 • fénymérés (többszegmensű, középre-súlyozott, szpot)
 • fókuszpont (auto, 11 pont, középső)
 • AF üzemmód (egyszeri vagy folyamatos)
 • vaku telj. kompenzáció (-2..+1Fé)

A Samsung GX-1S-ben a Pentax *ist DS-hez képest az AF üzemmód egyszeri vagy folyamatos értékűre válaszhatósága az egyik újdonság.

Lejátszás menüje

A menü második oldala a lejátszás menü, amely lejátszás módból a MENU gomb megnyomására közvetlenül megjelenik. Ez viszonylag karcsú, mindössze 4 beállítási lehetőséget találunk:

 • lejátszás menü

  Információk lejátszás módba kapcsoláskor (csak kép, kép + hisztogram, kép + részletes adatok, utolsó beállított)

 • túlexponált rész villogtatása (ki, csak azonnali megjelenítésnél, azonnal + lejátszáskor)
 • digitális szűrő (fekete-fehér, szépia, lágy, karcsúsítás/összenyomás)
 • diavetítés (3/5/10/30 mp).

A digitális szűrők között a fekete-fehér és a szépia már megszokottnak számíthat, a lágyítás nem túl elterjedt, de kellemes hatású képek készítését teszi lehetővé PhotoShop tudás nélkül is. A karcsúsítás és összenyomás valós értékére nem sikerült rájönnünk.

SetUp menü

A Set-Up menü a harmadik lapon található. Itt az általános beállítások találhatók:

 • Set-Up menü

  Kártya formázása, hangjelzés (be/ki)

 • dátum beállítása (idő és formátum)
 • világidő (helyi és célidő)
 • nyelv (angol, francia, német, spanyol, olasz, svéd, holland, orosz, kóreai, hagyományos kínai, egyszerűsített kínai, portugál)
 • üzemmódválasztás kijelzése (ki/be)
 • LCD fényereje (15 lépésben)
 • video-szabvány (PAL/NTSC)
 • USB mód (PC/PictBridge/PC-F)
 • automatikus kikapcsolás (1-30perc/inaktív)
 • fájl sorszámozás (folyamatos, nullázás)
 • tükör felcsapása CCD tisztításhoz
 • gyári értékek visszaállítása

A Pentax *ist DS-hez képest itt három új nyelvet találunk: svéd, holland és portugál. A japán nyelv kikerült a választhatóak közül.

Egyedi beállítások menüje

Az utolsó lapon találjuk az egyedi (Custom Functions) beállításokat. Itt igen részletesen személyre szabhatjuk a gép működését:

 • egyedi funkciók menü

  Egyedi funkciók engedélyezése

 • zajszűrés (darkframe zajszűrés ki/be)
 • exp. lépték (1/2 vagy 1/3 Fé)
 • érzékenység korrekció (ISO200-800, ISO200-400, ISO200-1600, ISO200-3200)
 • ISO figyelmeztetés kijelzése keresőben (ki, ISO400/800/1600/3200-tól)
 • fénymérés rögzítése AF ponthoz (igen/nem)
 • fénymérés max. ideje (3/10/30 mp)
 • fókuszrögzítés és fénymérés rögzítés (külön/együtt)
 • keresőben képek száma (összes készíthető kép vagy sorozatban készíthető kép)
 • OK gomb funkciója (semmi, középső AF pont beállítása, AF engedélyezése, AF tiltása)
 • AE-L gomb hatása M módban (P fénymérés, zár beállítása fényméréssel, rekesz beállítása fényméréssel)
 • AF pont világítása (ki/be)
 • AF használata távvezérléskor (ki/be)
 • fókusz megjelenítés csavarmenetes objektívnél is (nem használható/használható)
 • objektív rekeszgyűrűjének használata (tiltott/engedélyezett)
 • vaku töltéskor exponálás (nem, csak feltöltve/igen)
 • azonnali visszajátszás módja (csak kép, kép+hisztogram)
 • belenagyítás kezdeti értéke (1,2x, 2x, 4x, 8x, 12x)
 • kézi fehér-egyensúly beállítás (teljes kép/szpot fénymérés helyén)
 • színtér (sRGB/AdobeRGB)
 • egyéni funkciók alaphelyzetbe állítása

Az automatikus érzékenység növelés hasznos, ha nincs elegendő fény a bemozdulás nélküli fotók elkészítésekor, ilyen esetben a gép automatikusan megnöveli az érzékenységet a szükséges értékig. Természetesen állvány használatakor ezt az opciót ki kell kapcsolni. Ha engedélyezzük a vaku töltéskor az exponálást, úgy akkor is készíthetünk felvételt, ha a vaku még nincs feltöltve. Természetesen ilyenkor a vaku nem villan. Új lehetőség a GX-1S-ben az AE-L gomb funkciója M módban, ekkor a fénymérőt hívhatjuk segítségül az értékek beállítására.