Kipróbáltuk: Samsung GX-1S teszt

0

Felépítés II.

Ergonómia

A Samsung GX-1S felépítése szinte teljes egészében megegyezik a Pentax *ist DS modellével. A GX-1S markolata kis mérete ellenére kényelmes, ujjunk is bőven elfér a markolat és az objektív között. A markolat borítása műbőr hatású kemény gumi, amely kevésbé válik csúszóssá és így biztos fogást tesz lehetővé.

Az exponáló gomb félig és teljesen lenyomott állapota között viszonylag nagy erőkülönbséget tapasztalunk, amely a többi D-SLR-hez képest azt jelenti, hogy e gomb keményebb. Ez a használat során nem okoz problémát, de a többi géphez képest feltűnő a különbség.

Kereső és LCD

A kereső képének mérete átlagon felüli, itt 23,5 fok szög alatt látszó képet kapunk. Ez megfelel egy 55 cm-es tévé képernyőjének 103 cm-ről adódó látványának. A belépőszintű modell alacsony ára ellenére világos, pentaprizmás keresőt kapott (az eddigi belépőszintű gépek legtöbbje a kevésbé világos és olcsóbb pentatükrös megoldást alkalmazta). A szemüveggel rendelkezők számára jó hír, hogy dioptria-korrekciós lehetőséggel is ellátták a GX-1S-t, -2,5..+1,5 dioptria között. Ennek beállítása a kereső fölötti csúszkával lehetséges, amely sajnos túl keskeny és túl mélyen van ahhoz, hogy kényelmesen és könnyen használható legyen. Szerencsére azonban ezt ritkán kell módosítanunk, elegendő egyszer beállítani. A lefedettség 95 %-os, parallaxis hibával természetesen a tükörreflexes kialakítás miatt nem kell számolnunk. A keresőben a következő információk olvashatók le: kiválasztott témamód, a vaku használata (vagy szükségessége), az aktuális fókuszpont, a fókuszhelyesség visszajelző ikon, a zársebesség, a rekeszérték, a P, Tv, Av, M és B módok (ezek csak a zársebesség ill. blendeméret jelzésének aláhúzásával jelöltek), a fénymérés rögzítése (* jellel), a hátralévő képek száma. A számok ill. szimbólumok színe zöld, fényereje a környezeti megvilágítástól függően lehet világosabb vagy sötétebb.

A hátlapon lévő LCD 2,5″ képátlójú (62 mm hasznos képátló), felbontása 210.000 pixel. A háttérvilágítás fényereje 15 lépésben állítható a Set-Up menüben. Az LCD előtt tükröződésmentesítő bevonat található, így napsütésben is jól látható képet kapunk.

A fényképezőgép tetején státusz LCD található, amely azonban nem rendelkezik háttérvilágítással. Ez problémássá teszi használatát gyenge fényviszonyok között, bár ez nem számítana luxusnak, erről a gépről mégis lemaradt. Öröm az ürömben, hogy a státusz LCD-n szereplő információk egy része a hátsó, színes LCD-n is megjeleníthető, az INFO gomb megnyomására, sőt sok esetben többet tudunk meg innen, mint a státusz LCD-ről. A felső, státusz LCD-n a következő információk olvashatók le: zársebesség, rekeszérték, vakumód, fénymérés módja, sorozat, automatikus expozícó sorozat, önkioldó, fókusz mód (középpontos vagy választható), egyénileg beállított fehéregyensúly esetén WB felirat (a kiválasztott fehéregyensúly nem látszik a kijelzőn), hátralévő képek száma, akku állapota.

Élességállítás, fénymérés

Kereső tartalma és fókuszpontok

Fénymérő mezők

Az élességállítás 11 pont valamelyikén történhet, melyek közül a fotós is kiválaszthatja a használni kívántat, de megadható, hogy a gép csak a középső fókuszpontot használja, avagy automatikusan válasszon a 11 fókuszpont közül. A fénymérés háromféle módon történhet: 16 szegmenses mátrix, középre-súlyozott átlag, valamint szpot módon. Sajnos a fénymérések közötti váltást csak a menüben tehetjük meg, ehhez nincs külön kezelőszerv.

Vaku

A vaku felnyitása gombbal történik, a felnyitott villanó az optikai tengelyhez képest 7,5 cm-rel kerül feljebb. A teljesítménye ISO 200-nál 15,6 kulcsszámú, vagyis ISO400 esetén, F4-es rekesznél 5,5 méter hatótávolságú. A szinkronidő maximuma 1/180-ad mp, amely közepes értéknek tekinthető. A vaku teljesítménye -2..+1 Fé tartományban kompenzálható, a kiszámolt értékhez képest. A lépésköz 1/3-ad Fé. Ha a vaku felnyitott állapotú és a fókuszáláshoz nincs elegendő fény, a vaku többszöri gyors felvillanásával segíti az AF rendszert. A beépített vaku üzemmódjai között a következőket találjuk: automatikus, derítés, automatikus vörösszem-hatás csökkentéssel, derítés vörösszem-hatás csökkentéssel. Második redőnyre való szinkronizálás a beépített vakunál nem lehetséges. A fényképezőgépre természetesen vakupapucsot is helyeztek, amely a Samsung rendszervakuit, ill. más gyártók középpontos érintkezőjű vakuit fogadja.

Memóriakártya, akku, csatlakozók

A memóriakártya foglalata a markolat jobb szélén, egy műanyag rugós ajtó mögött található, amelyet nem láttak el fém merevítéssel. Az ajtó mögött lévő memóriakártya kivételéhez a memóriakártyát meg kell nyomnunk. A kártyafoglalatba SecureDigital kártyát helyezhetünk, a használati útmutató szerint a gép MultiMedia kártyával nem használható.

Az akkumulátorokat a markolatba kell helyeznünk, az elemtartót rugós retesszel védik a véletlen kinyílás ellen. Az elemtartóba 4 db AA méretű akkumulátort vagy alkáli elemet, 2 db, egyszer használatos CR-V3 lítium elemet, vagy 2 db újratölthető RCR-V3 Li-ion akkumulátort helyezhetünk. Gyárilag alkáli elemet kapunk a géphez. A GX-1S a dátum és a beállítások tárolásához nem használ külön gombelemet.

Az állványmenet természetesen pontosan az optikai tengely alatt található, fémből készült. A gépet állványra helyezve mind a kártya, mind az akkumulátorok cserélhetők maradnak anélkül, hogy a gépet le kellene szerelnünk az állványról.

A csatlakozókat a fényképezőgép bal oldalára helyezték, egy műanyag ajtó mögé. Itt található a DC bemenet, az USB- és videokimenet kombinált csatlakozója, valamint a vezetékes távkioldó 2,5″-os stereo jack csatlakozója. Az USB- és videokimenet aljzata megegyezik a korábbi Pentax gépek csatlakozójával, így akár egy kompakt géphez adott videokábelt is használhatunk. Vakuszinkron kimenetet a GX-1S-re nem helyeztek, belépő szintű modellről lévén szó.