Kipróbáltuk: Nikon D3000 teszt

0

Felépítés II.

LCD és kereső

A D3000 egyik előrelépése a nagyobb méretű LCD kijelző. A TFT kijelző ezúttal átlósan 3”, vagyis 7,62 cm méretű. Látható képmérete a méréseink szerint valóban ennyi, felbontása pedig 230 000 képpont, ami a kategóriájában átlagosnak mondható. Képminősége megfelelően részletes, színei és kontrasztja jó. Lefedettsége 100% a visszajátszott képek tekintetében. Láthatósága laposabb szögből is nagyon jó, de például erős napsütésben már nehezen látható. Világossága a menüben +/- 3 fokozatban állatható, és elérhető az Auto Dim lehetőség is, amely egyfajta kímélő üzemmód. Aktiválva az Info adatok teljes fényerőn jelennek meg, majd fokozatosan halványodnak, világosságuk csökken, ha nincs aktivitás a képernyőn.

A kijelzőn nem kapunk élőképet, csak az említett információs adatok, a menük, illetve az elkészült képek jeleníthetők meg. Felvétel módban sima információs és aktív képernyő között válthatunk a kijelző bal oldalán lévő legalsó gombbal. Utóbbinál a képernyő jobb oldalán és alján megjelenő adatok értékeit meg is változtathatjuk, ha kiválasztjuk a megfelelőt a navigációs gombbal, majd az OK gombbal belépünk az adott beállítás menüjébe. Ez a szolgáltatás kényelmes gyorsmenüként működik, és nem kell minden esetben a bonyolultabb és lassabb menüben kotorásznunk. Az aktív infó képernyő gyorsmenüjében a következő beállítások érhetők el: képminőség és méret, fehéregyensúly, érzékenység, kioldási mód (egyképes, sorozat, önkioldó), fókuszmód, fókuszterület mód, fénymérési mód, Aktív D-Lighting, vaku teljesítmény kompenzáció, expozíció kompenzáció, vakumód. Az info képernyő megjelenítési módjai is beállíthatók a menüben, így választhatunk klasszikus (státuszkijelző-szerű), vagy grafikus (szellősebb információk, mozgó ikonokkal) kijelzést, illetve három színvariáció is rendelkezésre áll. A képernyő az exponáló gomb mögötti INFO gombbal kapcsolható be és ki.

Az elkészült fotók lejátszását a kijelző melletti bal oldali gombsor első gombjával aktiválhatjuk. A lejátszás adatait a képeken kívül az fel-le iránygombokkal választhatjuk ki. Alapból csak egy nagyobb nézőképes, néhány felvételi adatot tartalmazó, és egy világossági hisztogramot is megjelenítő, részletes adatkijelzésű képernyő között váltogathatunk. A Playback menüben azonban meghatározható, hogy a beégett képterületeket, külön adat képernyőket, illetve színcsatornánkénti hisztogramot is megjelenítsen a gép.

A fotók között a jobb és bal iránygombokkal lapozhatunk, folyamatosan nyomva tartva akár gyorslapozás módban. Ugyanígy lapozásra szolgál a hátsó vezérlőtárcsa is. A képek részleteinek kinagyításához a kijelző melletti két utolsó gomb használható. A felső a kicsinyítést illetve a 4, 9 és 72 nézőképes, vagy naptár szerinti kijelzést, az alsó a nagyítást végzi. A kiválasztott képbe 8 lépésben nagyíthatunk. A nagyított terület a navigációs gombbal görgethető, illetve mindeközben a hátsó vezérlőtárcsával válthatunk a következő képere. Ennek köszönhetően gyorsan összevethető a képek kinagyított részlete, például ha az élességet szeretnénk ellenőrizni egy sorozatban.

A D3000 pontosan ugyanazt a pentatükrös keresőt kapta, mint elődje a D60. A kereső élessége -1,7 – +0,5 dioptria között szabályozható a jobb oldalán lévő tológombbal. Lefedettsége ugyanúgy 95%-os, nagyítása pedig 0,8x-os, ami a D5000 0,78x értékéhez képest 1,3%-kal nagyobb keresőképet jelent. Egy képzeletbeli 100%-os, 1x-es nagyítású kisfilmes géphez mérten, ez keresőképe területének csupán 50,7%-át jelentené. A Nikon D90-nél ez 60%. Más megközelítésben akkora képet látunk, mintha egy 17”-os monitort 98 cm-ről néznénk.

Kereső információi

Keresőkép mérete

A kereső mattüvege a Nikon újabb gépeihez hasonlóan elektronikus kijelzést kapott, így néhány ikon (pl. akkuállapot, hiányzó memóriakártya) mellett a megfelelő fókuszmező kerete, valamint harmadoló segédrács is megjelenhet rajta, mely kikapcsolható a menüben. A kereső státuszsorának adatai lényegében megegyeznek a D5000-ével, olyannyira, hogy halványan még azok az ikonok is látszanak, amelyeket csak a nagyobb modell használ, mivel a D3000-ben nincs meg ugyanaz a funkció. A státuszsoron a következőkről kapunk információkat: fókusz visszajelző lámpa, expozíció-rögzítés, P*-program eltolás, záridő, rekeszérték, expozíciós skála és elektronikus távmérő visszajelző skálája, akkuállapot ikon, vakukompenzáció kijelzés, expozíció kompenzáció kijelzés, Auto érzékenység ikon, érzékenység, hátralévő képek száma, fehéregyensúly mód, vaku készenlét ikon, működési hibára figyelmeztető ikon.

Élességállítás, fénymérés

A Nikon D3000 legjelentősebb újítása az autófókusz rendszert érinti. A D90-ból és D5000-ből átmentett, fázis eltolás elvén működő, Multi-CAM 1000 rendszer 11 fókusz-mezőt használ, melyek közül a középső keresztszenzoros. A 11 mezőt fektetett rombusz (vagy gyémánt) alakban helyezték el a képmezőben. Kiválasztásukhoz a navigációs gomb használható. Az éppen aktív mező kerete a keresőképen vörösen villan fel, de az info képernyő jobb alsó sarkában is ellenőrizhető melyik van kiválasztva.

Az autofókusz rendszer -1 – +19 Fé között működik megbízhatóan (ISO100 érzékenység és szobahőmérséklet mellett). A 11 fókuszmező ugyanazokat a módokat kínálja, mint a nagyobb D90 modell:

 • Egypontos AF: a fotós a navigációs gombbal kiválaszthatja a neki tetsző AF-mezőt, a gép pedig az erre eső területre állít élességet. A középső mező érzékenyebb, pontosabb a többinél.
 • Dinamikus mező AF: a felhasználó ezúttal is egy pontot választ, de a gép a téma elmozdulása esetén a környezetében lévő mezők közül is bármelyiket aktiválhatja. Statikus fotótéma esetén az AF-pont a fotós által kiválasztott marad.
 • Auto AF: a gép fókuszrendszere önállóan dönti el, hogy mely mezőkön állít élességet. Ez egyszerre akár több is lehet.
 • 3D-követő AF: új funkció az elődhöz képest, amelynél bármelyik fókuszmezőre állíthatunk élességet, majd a gép az itt lévő téma szín és világossági értékeit elraktározva „rátapad” a témára és elmozdulása esetén végigköveti a 11 pont bármelyikén. A követés az oldalirányú, és a közeledő-távolodó elmozdulást is érinti.

A fókuszrendszer alapállapotban az exponáló gomb félig lenyomásával aktiválható, de a hátlapon kapunk egy AE-L/AF-L gombot is. A gomb programozható, így megszabhatjuk, hogy a beállított fókusztávolságot (és expozíciós adatokat) zárolja, vagy esetleg az AF-rendszert indítsa.

Ha az automata élességállítás kevés fénynél nem működik, akkor engedélyezhetjük az AF-segédfény használatát is. Ez a markolat és az objektív között lévő, fehér fényű lámpa, mely rövid felvillanással segíti az AF-rendszer munkáját. Kb. 0,5 és 3 méter közötti tartományban hatásos.

A rendszer működési módja szerint háromféle lehet: • AF-S: egyszeri automata
  élességállítás, mely az exponáló gomb félig lenyomásával vagy az AF-L gombbal aktiválható és a beállított távolságon marad.
 • AF-C: folyamatos automata
  élességállítás, amely a gomb nyomva tartásának idején a kép átkomponálásával folyamatosan változik.
 • AF-A: a fényképezőgép a helyzetnek megfelelően dönt a fenti két mód használata között.

A fókuszrendszer működési üzemmódjai a Shooting menüben, vagy az info képernyő gyorsmenüjében választhatók ki. A három beállítás mellett negyedikként az MF opció is elérhető, mely a kézi élességállítást jelöli. A/M kapcsolós objektíveknél nincs különösebb jelentősége, hiszen itt az objektív kapcsolójának állása dönti el, hogy kézi, vagy automata élességállítást használunk-e. Manuális beállításnál az élesség az objektív fókuszgyűrűjével állítható.

A fénymérés működéséért az előző generációból megörökölt, 420 pixeles RGB szenzor felel. Elődjéhez hasonlóan három mérési metódus közül választhatunk: • 3D színes mátrix II: a teljes képmezőt figyelembe veszi a rendszer a fénymérés során. G és D típusú objektívekkel kompatibilis, Egyéb automata objektívnél Színes mátrix II rendszert használ a gép. Minden átlagos helyzetben ajánlott beállítás.
 • Középre-súlyozott: szintén a teljes képmezőt veszi figyelembe a rendszer különös tekintettel a képmezőt. A középső 8 mm-es terület 75%-os elsőbbséget élvez. Főleg portrézásnál használatos.
 • Szpot: a képmező 2,5%-os közepét (3,5mm-es területet) veszi alapul. Kisebb tárgyak fényképezésénél, illetve makrózásnál ajánlott, ha a téma és a háttér világossága nagyon eltér.

Ha 3D mátrix, vagy középre-súlyozott üzemmódot választunk 0-20 fényérték között használható a fénymérés, míg szpot beállításnál 2-20 Fé tartományban működőképes. A beállított expozíciós értékek az expozíció korrekció segítségével +/-5 Fé tartományon belül (1/3, vagy 1/2 lépésekben) felülbírálhatók. Belépő szintű fényképezőgépeknél ez a tartomány nem mindennapi.

Vaku

A fényképezőgépen – ahogy hasonló kategóriájú társain – felnyíló beépített vakut helyeztek el, amely meglehetősen magasra, az optika középtengelyéhez képest kb. 8,5 cm-re nyílik. Nyitásához a bal oldalon lévő vaku gombot használhatjuk, ez egyben aktiválja is a villanót. Auto, portré, gyermek, közelkép, illetve éjszakai portré módokban a vaku önműködően nyílik. Lezárnunk kézzel kell.

A vaku kulcsszáma méterben kifejezve 12-es, manuális mód esetén 13. Ez ISO100 érzékenységnél, és a kitobjektív maximális fényerejénél kb. 3,7 méterig biztosít elegendő megvilágítást, ami egyátlagos lakásban elég lehet egy helyiség bevilágításához. A vaku a Nikonnál használt i-TTL (automata) valamint manuális módban is használható. Utóbbinál nekünk kell megadnunk a villanási teljesítményt, ami teljes villanás, vagy 1/2-1/32 közötti érték lehet. Automata módban az aktív info képernyő alsó sorában található a vaku teljesítményének korrekciója, mely -3 és +1 Fé között állítható 1/3 lépésközökkel. A teljesítmény automatikus meghatározásához a fénymérésért is felelős, 420 pixeles RGB szenzort használja a gép. A beépített vaku újratöltési ideje nagyon gyors. Próbáink során átlagosan 1,3 mp-enként készülhetett egy-egy vakus kép. Természetesen ez az érték nagyban függ a legutolsó villanás teljesítményétől is. A legnagyobb teljesítmény esetén sem vészes a várakozási idő, mely nálunk 3,7 mp volt.


Szintén az aktív info képernyőn választható ki a kívánt vakumód, amely az alábbi lehet: automatikus, auto+vörösszem eltávolítás, derítő (mindig villan), lassú szinkron, lassú szinkron + vörösszem eltávolítás, és hátsó redőnyre szinkronizált + lassú szinkron. A vörösszem csökkentés a szokásos expozíció előtti vaku elővillantásokat jelenti, de a Retus menüben szoftveres vörösszem eltávolítás is választható.

A fényképezőgépen nincs vakuszinkron csatlakozó, így külső vakut, közvetlenül a tetején lévő ISO 518 szabványú vakupapucsra csatlakoztathatunk. Ez lényegében a Nikon bármely i-TTL rendszerű külső vakuja lehet, mint például az SB-400, SB-600, SB-800, vagy az újabb SB-900.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

Csatlakozók terén nincs túlságosan eleresztve a D3000. A bal oldalon egy félrehajtható gumilap mögött két aljzat található. A felső egy min-jack aljzatos video kimenet, melynek segítségével hagyományos TV készülékekhez csatlakozhatunk. Érdekes módon az ehhez szükséges kábelt (EG-D100) nem mellékelik a géphez, pedig általában alaptartozék. Az alul lévő csatlakozó egy mini-B típusú USB (High-speed) aljzat, melyhez kábelt is kapunk. Ennek segítségével számítógépekhez köthetjük a fényképezőgépet.

A két bal oldali csatlakozóhelyen kívül a jobb oldalon, a markolat alján található egy gumifedél, amely az opcionális hálózati tápegység (Ep-5) vezetékének kivezetését takarja, mely ál-akkumulátorként, az akku foglalatába illeszthető. A Nikon D3000-hez nem készült gyári portrémarkolat.

A készülékhez egy EN-EL9a típusú lítium-ion akkumulátor jár, amely hasonló az elődben használthoz, de ezúttal 1000 helyett 1080 mAh kapacitású. A gyárilag mért teljesítmény adatok szerint ez kb. 8-10%-kal több képet jelent egy feltöltéssel. A D3000 esetében ez a szám kb. 550 felvétel (CIPA szabvány szerinti mérés), ami egy jó közepes teljesítményt jelent. Az akku töltöttsége az info képernyőn illetve a keresőben ellenőrizhető egy négyállapotú ikonon.

Az akkumulátor foglalatáról már volt szó, a markolatban találjuk az alján nyíló, fémzsanéros ajtót felhajtva. Az akku egyszerűen becsúsztatható a foglalatba és véletlen kiesésétől sem kell tartanunk ha lefelé tartva nyitjuk ki az ajtót, hiszen egy belső rugós rögzítő csak kismértékben engedi ki a foglalatból. Pont annyira, hogy kisebb ráhatással kényelmesen kihúzható legyen.

Ahogy a D60, és a nagyobb testvérek, a D3000 is az SD (SecureDigital), valamint a nagyobb kapacitású SDHC kártyákat támogatja. A kártyafoglalat a markolat jobb oldali részén egy hátrahúzható, és rugós mechanizmusa révén magától kinyíló kis műanyagajtó mögött található.