Kipróbáltuk: Nikon D3000 teszt

0

Képminőség II

Általános képminőség

A D3000 megújult feldolgozórendszere JPG-ben is nagyon szép képminőséggel ajándékozza meg használóját. A színtelítettség jól láthatóan túlzó, alap beállítások esetén is, de ebben a kategóriában talán kellemesebb lesz a kevésbé gyakorlott szemnek a képeslap színkavalkád, mint a kimért realizmus. Aki mégis az utóbbira vágyik a képfeldolgozási beállítások között találja a megoldást.

A JPEG képek Nikonosan lágyak, de kellő részletet tartalmaznak, akár a jól sikerült 18-55mm-es stabilizátoros kitobjektívet használva is. Ha valamivel több részletre, gazdagabb színárnyalatokra, jobban szabályozható kontrasztra vágyunk a RAW formátum nyújt vigaszt.

JPEG (100%)

RAW (100%)

A RAW-ban rejlő minden lehetőséget a ViewNX-el nem tudjuk kiaknázni. Beállításai egyszerűbbek, mint az átlag RAW szerkesztőké, de első körben megfelelő lehet. A nagyon finom részletek előcsalogatása sem volt olyan egyértelmű vele, hiszen alap beállításokban a gép JPEG képéhez hasonló eredményt kaptunk, alig érezhetően több kontraszttal, és még 0 értéken is valamivel erősebb élesítéssel.

Miniature effektus (Off)

Miniature effektus (On)

Skylight effektus (Off)

Skylight effektus (On)

Soft effektus (Off)

Soft effektus (On)

Color Outline effektus (Off)

Color Outline effektus (On)

Cross filter (Off)

Cross filter (On)

Sajnos a nálunk járt modellel grátiszként egy hibás pixelt (stuck pixel) is sikerült kifognunk, amely szinte minden tesztképünkön észrevehető. Ez a hotpixelekkel ellentétben nem csak a hosszabb expozícióknál látható, hanem a téma jellegétől függően minden képen. Természetesen ez a hiba így, csak ennél a példánynál jelentkezik, nem típushibája a D3000-nek.

Képfeldolgozás

A fényképezőgép elődjénél több feldolgozási fokozatot tartalmaz és ugyanúgy megtalálhatók itt a különféle képstílusok is, melyeknél csak egy-két kattintás és máris a helyzetnek megfelelő feldolgozási értékek állítódnak be. Ezek a Shooting menü Picture Control pontja alatt találhatók: Standard, Neutral (élethű), Vivid (élénk színek), Monochrome (egyszín-árnyalatok), Portrait (portré), Landscape (tájkép). A beállítások csak kreatív (P, S, A, M) üzemmódokban elérhetők.

Bármely fenti képstíluson belül egyedi feldolgozási beállítások is választhatók, melyek több lépcsőben befolyásolják az elkészült JPG felvételek minőségét. Itt ízlésünknek megfelelően állítható az élesség (0-9 lépésben), kontraszt (+/-3 lépésben), színtelítettség (+/-3 lépés), és a színezet (+/-3 lépés). Bármely beállításhoz egy-egy automata érték is tartozik, illetve az összes érték +/-2 fokozatban egyszerre módosítható a Quick Adjust lehetőséggel.

Színtelítettség

A Monokróm mód némileg kilóg a többi közül, hiszen itt csak az élesség és kontraszt módosítható a fentiek szerint. Ezen kívül négyféle színszűrő effektet kapunk, amelyek a fekete-fehér képeken bizonyos színtartományokat emelnek i vagy nyomnak el. Az utolsó pontban kilenc monokróm színtónus vihető az egyszínű képekre, melyek telítettsége 7 lépcsőben szabályozható.

A Nikon D3000 számos utólagos képfeldolgozási beállítást is kínál a Retouch menüben. Az alapvetőnek vörösszem eltávolítás, vágás, monokróm effektek mellett a színegyensúly (Color Balance) is részletesen beállítható egy 11×11 mezős színskála segítségével. Ezen kívül választhatunk gyors retus (Quick retouch) opciót is, de RAW fájljaink is szerkeszthetők és JPG-vé konvertálhatók a gépen belül. A D5000-ben is megtalálható Color Outline (vonalrajz) effekt mellett egy újat is kapunk, amely itt jelenik meg először. Ez a Miniature, amely a perspektíva korrekciós objektívek döntött fókuszsíkkal elért különleges képhatását igyekszik utánozni. Egyszerűbben arról a hatásról van szó, amikor a magasról és messziről fényképezett fotón látványosan kicsi a mélységélesség és emiatt makettszerű a látvány. A szűk mélységélességi tartományt helyét utólagosan megszabhatjuk a képen, a többi részt pedig elmossa a szoftver.

Rajtuk kívül a Filter effects pont tartogat több érdekes effektet, melyek közül talán a lágyító (Soft), és a csillagszűrő hatást emuláló (Cross filter) emelhető ki.

Aktív D-Lighting

A Nikon gépekből – legyen az kompakt vagy DSLR – elmaradhatatlan a D-Lighting szolgáltatás, amely a digitális fényképezőgépek egyik gyengéjét a viszonylag kis kontrasztátfogást igyekszik kiküszöbölni. Ez a beállítás a D3000-ben is megtalálható, ahol a kész képen három fokozatban állathatjuk be az árnyékos területek világosságát, anélkül, hogy a világos részeket is megváltoztatná a feldolgozó rendszer. Ennek a szolgáltatásnak a fejlettebb verziója az Aktív D-Lighting, melynél nem utólag, hanem előre állítható be ugyanez a képfeldolgozási mozzanat. A D3000-nél ehhez nem kapunk fokozatokat, csak ki- és bekapcsolt állás választható.

Aktív D-lighting