Kipróbáltuk: Nikon D3000 teszt

0

Mért értékek

Egy abszolút belépő szintű DSLR-nél talán nem annyira életbevágóan fontos a sebesség, de ezen a téren a tükörreflexesek mindig kimagaslóak voltak kompakt társaikhoz viszonyítva és a D3000 sem adja alább elődeinél. Legalábbis az esetek többségében.

A bekapcsolás után 0,6 mp alatt jelenik meg az infó kijelzés az LCD-n, ami nem mondható villámgyorsnak mai szemmel, de elfogadható. Ha viszont előzőleg aktiváltuk a bekapcsoláskori automata szenzortisztítást, akkor plusz 2 másodpercet adhatunk ehhez a várakozási időhöz. Attól függetlenül, hogy a bekapcsolást követően mennyi idő múlva látunk élőképet, az első kép elkészítése ennél valamivel gyorsabb lehet. Minden a bekapcsoló gyűrű elfordításától és reakcióidőnktől függ. Nálunk 0,5 mp kellett az első kép elkészültéig, ha előre beállított fókusszal dolgoztunk. Ugyanígy kézi fókusszal, két kép expozíciója között 0,35 mp-nek kell eltelnie. A zárkésleltetési idő nagyon alacsony. Ha elvégeztük az élesítést kb. 0,04 mp telik csak el a kioldó gomb teljes lenyomása és a tényleges expozíció kezdete között. Ez profi géphez méltó eredmény.

Ha lejátszás módba kapcsolunk szinte semmit sem kell várnunk az első kép megjelenésére, hiszen 0,1 mp alatt látható a képernyőn. Úgyszintén gyors a fotók közti lapozás, ami nem tart tovább 0,2 mp-nél, bármilyen formátumot is nézegetünk. Persze ennek előfeltétele egy gyorsabb memóriakártya.

Ami viszont egy kissé frusztráló volt, az a képmentési sebesség. Nem mintha a max 6,5-6,8 MB/mp-es idő olyan rossz lenne, mert tisztes átlagnak elmegy, de az elődnél bőven 10 MB/mp fölötti időket mért a kolléga, amit ezúttal meg sem sikerült közelíteni. Hiába a gyors kártyák, melyek közé a Panasonic idei Class10 kategóriás büszkeségét is bevetettük, a képmentési idők végig hasonló értékeket mutattak.

Mért értékek
Bekapcsolástól az LCD kép (infó) megjelenéséig szükséges
idő
~0,6 mp
Bekapcsolástól az LCD kép (infó) megjelenéséig szükséges
idő (szenzortisztítással)
2,6 mp
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges
idő (MF)
~0,5 mp
Lejátszás módba lépés és a kép megjelenéséig szükséges
idő
0,1 mp
Lapozás a képek között (RAW) 0,2 mp
Két felvétel közötti minimális idő (MF) 0,35 mp
Zárkésleltetési idõ (shutter
lag)
0,04 mp
Panasonic Pro High Speed SD Sandisk Ultra II SD Panasonic Class10 SDHC
Kártyára mentés sebessége
(6 RAW alapján)
6 700 KByte/s 6 800 KByte/s 6 400 Kbyte/s
Kártyára mentés sebessége
(10 JPEG alapján)
3 900 KByte/s 4 100 KByte/s 3 900 Kbyte/s
Keresőben látható kép mérete 50,7% egy filmes, 1x nagyítású 100% lefedettségű keresővel
ellátott géphez képest (17″-os monitor 98 cm-rõl)
Optikai kereső lefedettsége 95%
Keresõ nagyítása 0,8x
Fine Normal   Basic
JPEG kép minősége 99% 96%   82%
Akkumulátor teljes feltöltésének ideje ~ 1,5óra
Akkumulátor kapacitása (egy feltöltéssel) kb. 550 kép (CIPA)