Kipróbáltuk: Nikon D3200 teszt

0

Kezelőszervek

A komolyabb DSLR-ekben általában több tárcsát használnak az értékbeállításhoz, a D3200-hoz hasonló olcsóbb modelleken azonban meg kell elégednünk eggyel. Ez még nem tenné olyan körülményessé a kezelést ha akad a vázon elég funkciógomb a fontosabb beállítások számára, a kis méret azonban behatárolja ezek számát. Nincs külön WB, ISO, vagy BKT gomb mint a drágább Nikonokban – utóbbi már csak azért sem, mert az automata expo sorozat is kimaradt a gépből. Ezeket vagy az aktív státuszképernyőn, vagy az egy szem Fn gombhoz rendelve állíthatjuk. Egy kompaktnál azért kényelmesebb, de a nagytestvérekhez képest határozottan bonyolultabb a kezelés.

Fent

(1) Főkapcsoló gyűrű: a készülék ki- és bekapcsolására szolgál.
(2) Exponáló gomb, mely csak állóképek készítéséhez használható. Félig lenyomva aktiválható a fénymérés, és/vagy az autofókusz (utóbbi letiltható)
(3) Video gomb: élőkép módba kapcsolva ezzel indíthatjuk, vagy állíthatjuk meg a mozgókép felvételt
(4) INFO gomb: bármikor bekapcsolható vele a hátsó LCD információs (státusz)kijelzése.
(5) Expozíció-kompenzáció/rekeszérték gomb: nyomva tartva, majd a hátsó vezérlőtárcsát elfordítva az expozíció-kompenzációt állíthatjuk (±5 Fé), manuális üzemmódban ugyanez a művelet a rekeszértéket befolyásolja.
(6) Üzemmód választó tárcsa:
– Auto: automatikus fényképezési üzemmód, amelynél csak a képméret és minőség, az érzékenység, a kioldás módja (sorozat vagy önkioldó), a fókuszmód (AF-A, MF) , a fókuszterület, valamint az aktív D-lighting állítható. A vakumódok közül csak az automatikus, a vörösszemhatás csökkentő automatikus és a vakutiltás áll rendelkezésre.
– GUIDE: témakörökre bontott szöveges beállítási segítséget kapunk ebben az üzemmódban, illetve eljuthatunk egy kiválasztott fotóshelyzet javasolt beállításaiig is. Némely opció közvetlenül is elérhető ebből a módból.
– P mód (programautomatika): kívül minden paraméter állítható manuálisan, kivéve a rekeszértéket és záridőt. Lehetőség van programeltolásra is, vagyis szűk tartományban felülbírálhatjuk a gép által mért expozíciós értékeket.
– S mód (záridő-előválasztás): A fotós szabadon megválaszthatja a kívánt záridőt, melyhez a gép választ egy rekeszértéket. Az alábbi záridő értékek közül választhatunk: 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000 mp.
– A mód (rekesz-előválasztás): a hátsó vezérlőtárcsa segítségével rekeszértéket választhatunk, melyhez a gép rendel egy megfelelő záridőt. A beállítható rekesz a csatlakoztatott objektívtől függ.
– M mód (kézi mód): a záridő és a rekeszérték is szabadon választható. A vezérlőtárcsa a záridőt, az expozíció kompenzáció + a vezérlőtárcsa közös használata pedig a rekeszértéket befolyásolja. A záridő tartomány a Bulb móddal bővül, melynél a kioldó gomb folyamatos nyomva tartásáig tart az expozíció. A expozíció kompenzáció ebben a módban nem használható.
– Éjszakai portré mód: kisimított bőrtónusok hosszú szinkronidejű vakumóddal.
– Közelkép mód: főtémára koncentráló fénymérés, vörös és zöld szín kiemeléssel (a leképezési arány és munkatávolság a vázhoz csatlakoztatott objektívtől függ).
– Sport mód: a gép minél rövidebb záridőre törekszik.
– Gyermek mód: erőteljes élénk színek, lágyabb, visszafogottabb bőrtónusokkal.
– Tájkép mód: a gép szűkebb rekesz beállítást használ élénkebb zöld és kék színekkel.
– Portré mód: a készülék (lehetőségei szerint) tágabb rekeszt választ, visszafogottabb bőrtónusokkal.
– Vakutiltás mód: bizonyos helyzetekben (pl. múzeumban) tilos a villanófény használata. Ezen üzemmód segítségével egy mozdulattal letiltható a beépített vaku.

Hátul

(1) Lejátszás gomb: lenyomásával visszanézhetők a memóriakártyán tárolt fotók és mozgóképek. A felvételi üzemmódba ismételt megnyomásával vagy az expo gombot félig lenyomva juthatunk vissza.
(2) Menü gomb: megjeleníti a fényképezőgép aktuális menüjét (Guide módban például a csak a Guide menüt).
(3)Nagyítás gomb: lejátszáskor 10 lépésben nagyíthatók vele a kijelzőn megjelenített fotók.
(4) Kicsinyítés/Súgó gomb: az előző gomb ellentettje, azaz a több nézőképes oldalak megjelenítésére szolgál. 4,9 és 72 képes nézőkép oldalak, valamint naptár szerinti képcsoportosítás jeleníthető meg a gomb többszöri lenyomásával.
Fényképezéskor az egyes beállításokról vagy menüpontokról kérhetünk vele szöveges magyarázatot.
(5)„Info” gomb: felvétel módban a státusz képernyő, illetve a beállítható opciókat megjelenítő aktív státuszképernyő közti váltásra szolgál.
(6) Optikai kereső dioptria korrekciós tárcsája, melyet -1,7 – +0,5 dioptria tartományban állíthatunk.
(7) AE-L; AF-L: expozíció (fénymérés) állását rögzítő gomb – a mért értékek így a következő képre is érvényesek lesznek. A mért expozíciós értékek és/vagy autofókusz állás a gomb lenyomásával vagy nyomva tartásával rögzíthetők. Funkciója a menüben állítható. Ezen felül az automata élességállás aktiválására is használható.
(8) Vezérlőtárcsa: jórészt más gombokkal együtt használható, értékbeállító tárcsa. Fényképezésnél vagy videó felvételkor például a rekesz és/vagy záridő szabályozása a feladata.
Lejátszás módban a fotók és videók lapozására szolgál, illetve a kinagyított képek között válthatunk úgy, hogy a nagyítás nem változik (ideális a képek élességének összehasonlítására).
(9)LiveView gomb: az élőképes megjelenítés be-, és kikapcsoló gombja. Csak ezt aktiválva készíthetünk videofelvételt.

(10) Navigációs iránygomb: E nagy, gyűrű alakú gombbal lépkedhetünk a különböző beállítások között akár menüben, akár valamely funkciót aktiválva.
Felvételi üzemmódban a fókuszkeret pozíciója léptethető vele.
Lejátszásnál a fel-la irány segítségével lapozhatók a képhez tartozó adatok és hisztogramok. A jobb-bal iránnyal pedig a képeket és videókat lapozhatjuk.

A nézet nagyításakor mind a négy irány a kinagyított részlet keretének léptetésére szolgál.
(11) OK gomb: a menüben vagy egy opció beállításakor a kiválasztott érték elfogadására használhatjuk.
(12) Kioldási mód gomb: segítségével választható ki az egyképes, sorozat, önkioldó, távkioldó, és csendes expozíciós mód.
(13) Törlés gomb: lejátszáskor az éppen megjelenített kép vagy videó törlésére használható. Az összes kép egyidejű törlését, vagy a kártya formázását a Setup menüben találjuk.

Oldalt

(1)Vaku gomb: a beépített vaku elektronikus kioldású nyitógombja. Bizonyos automata üzemmódokban a vaku magától nyílik. A gomb folyamatos nyomásával és a hátsó vezérlőtárcsa elfordításával változtathatjuk a vakumódokat. Ha az expo kompenzáció gombot is használjuk a vakuteljesítményt szabályozhatjuk -3,0 – +1,0 Fé között.

(2)Fn (funkció) gomb: egyedi funkció gomb, melyhez négy beállítás egyike rendelhető: képminőség/méret, ISO érzékenység, fehéregyensúly, Aktív D-Lighting.

(3) Objektív bajonettzár kioldó: a gombot nyomva tartva, majd az objektívet az óramutató járásával ellentétes irányban elfordítva leoldhatjuk azt a gépről. Az optika csatlakoztatásánál nincs szükség a gombra.