Kipróbáltuk: Nikon D3200 teszt

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A jelszó most is Multi-CAM 1000, vagyis ugyanazt az autofókusz rendszert kapjuk mint az elődben. A fáziskülönbség elvén alapuló rendszer legfeljebb 11 fókuszpontot használ, gyémánt alakban elrendezve a képmező középső részén. A középső pont keresztszenzoros. Az AF -1 – +19 fényérték tartományban működőképes.

A fáziskülönbséggel dolgozó AF csak optikai kereső használatakor aktív. Ilyen esetben Automatikus, Egypontos, Dinamikus (kiválasztott pont és környezete), illetve mind a 11 pontot használó 3D követő fókuszmódot választhatunk. A kívánt AF mező a navigációs gombbal választható ki. A közepén lévő OK gombot használva azonnal a középső pont lesz aktív. Működés szempontjából AF-S (egyszeri), AF-C (folyamatos) és AF-A (automatikus) mód választható ki az aktív státuszképernyőn.

Új funkcióként az exponáló gomb AE-L (azaz expozíció rögzítés) szolgáltatása letiltható, így félig nyomva kizárólag az autofókuszt aktiválja és rögzíti. Mindehhez adott viszont egy külön gomb is, az AE-L/AF-L, mely rögzítheti külön és együtt is a mért expozíciós értékeket és fókuszt, illetve használhatjuk a fókusz indítására is.

Gyengébb fényviszonyok között segítségül hívható a gép beépített AF-segédfénye is, mely kb. 3 méterig nyújt hatásos megvilágítást.

Az objektív résznél már említettem, de nem árt hangsúlyozni, hogy elődeihez hasonlóan ebben a gépben sincs saját AF-meghajtás, így csak olyan objektívvel lesz automata élességállításunk mely AF motort is tartalmaz. Ilyen az összes Nikkor AF-S optika, melyekből elég széles a választék ahhoz, hogy ne lássuk hiányát a külön meghajtásnak.

Kézi élességállításhoz az objektíven lévő kapcsolót kell M állásba kattintanunk, majd a fókuszgyűrűjét használnunk. A Nikon elektronikus kapcsolattal ellátott optikáit használva minden esetben kapunk fókusz visszajelzést a keresőben. Az alsó státuszsor bal szélén lévő zöld pötty felvillan ha sikerült élesre állítanunk a témát.

F5,6, vagy jobb fényerejű objektíveknél a menüben bekapcsolható az elektronikus távmérő funkció is. Ez hasonló módon jelzi ki a kézi élességállítás pontosságát, de az expozíciós skála fokbeosztása azt is megmutatja, hogy milyen irányban és mennyire tértünk el az ideális élességtől.

A fénymérést a D3100-ban is alkalmazott 420 pixeles RGB szenzor végzi, üzemmódjaink pedig a régiek: 3D színes mátrix II (nem G és D-jelű objektívekkel: színes mátrix II), Középre-súlyozott (8 mm-es terület), és Szpot (3,5mm-es terület). Az első két beállításnál 0-20 Fé, a szpot mérésnél viszont 2-20 Fé között működőképes a rendszer. A fénymérés eredményeit +/-5 Fé tartományon belül, 1/3 lépésközönként felülbírálhatjuk.

LiveView

Az új LV gombon kívül nem sok változás történt a D3100 óta. Élőkép módban más autofókusz módok választhatók (Arc-prioritás, Széles mezős AF, Normál mezős AF, Témakövető), melyek viszont ugyanazok, mint az elődben elérhetők. Természetesen ez nem a fent említett Multi-CAM 1000 AF rendszer, hanem egy kontraszt alapú, mely lassabb viszont több fókuszponton állítható. Normál mezős módban a navigációs gombot használva a teljes képmező 181 x 111 pontját kijelölhetjük.

Kézi fókuszt használva egy plusz segítségünk lesz, a +-gombbal 5 lépésben előhívható képnagyítás, mely a kijelölt fókuszpontot teljes képernyő méretre növeli. Az így kivágott képdarab ezután a navigációs gombbal léptethető bármely irányba. Többnyire tárgyfotózásnál, makrózásnál hasznos funkció.

Élőkép módban a gép tetején lévő Info gombbal válthatunk a képernyő információk között. Ezek lehetnek csak az alsó részen megjelenő felvételi adatok, vagy részletes információk is. A képen megjeleníthető a videó felvételi képhatára, a hangfelvétel jelszint kijelzése, és harmadoló segédrács is.

Az „I” gombbal egyetlen mozdulattal aktív státuszképernyőre válthatunk anélkül, hogy kilépnénk Live-view módból, vagyis alapállásba kattintanánk a tükröt. Ugyanígy, kilépés nélkül, válthatunk bármelyik menüre, lejátszás módba, vagy használhatjuk a funkciógombokat.

A korábban említett Automatikus témamód választás kizárólag élőkép módban, autofókuszt használva működik.

Sorozat fényképezés

A képfeldolgozásért és persze a gép gyors működéséért most az új generációs Expeed 3 processzor felel. Ennek köszönhetően a nagyobb felbontás ellenére is sikerült egy kicsit javítani a sorozat sebességen, a korábbi 3 kép/mp helyett, most 4 kép/mp-cel dolgozhatunk.

A jelentős felbontástöbblet ellenére a sorozatban készíthető képek számával sincs probléma, ami arra utal, hogy a pufferméret is hasonló mértékben növekedett. Az előző modell RAW-ban 13 képet bírt, RAW+JPEG-ben pedig 9-et, míg az összes JPEG felbontásban és tömörítésben 100 képig nyomhattuk a gombot. Legalábbis a gyártó mérései szerint. Ezek az értékek a D3200-nál a következőképpen alakulnak (a méréshez egy frissen formázott SanDisk Extreme 32 GB-os SDHC kártyát használtunk):

Fájl/képformátum

gyári értékek
általunk mért képszám (eredeti
sebességgel)

RAW+JPEG Fine

10

9

RAW

18

12

JPEG Fine L

80

29

JPEG Normal L

100

82

JPEG Basic L

100

100

Sajnos, ahogy a korábbi belépő kategóriás Nikon DSLR-ekben, úgy ebben a gépben sincs expozíció sorozat lehetőség, sőt semmilyen automatikus sorozat. Pedig nem lenne rossz, tekintve, hogy ilyesmit általában az olcsóbb kompaktokban is kapunk.

Érdekes változás, hogy a D3200-ba visszakerült az az önkioldó beállítás, melyet kivettek a korábbi modellből. Két modellváltozattal ezelőtt még 2, 5, 10 és 20 mp-et állíthattunk, ami aztán 2 és 10 mp-re redukálódott, hogy most mint fejlesztés visszatérjen. Azért akad itt előrelépés is, mivel 1-9 képes önkioldó sorozatot is beállíthatunk. Ez nem volt egyik elődben sem. Ha pedig távvezérlőt használunk, beállíthatjuk, hogy mennyi ideig legyen aktív a távkioldó érzékelése.

Videofelvétel

A mozgókép mód sok téren mutat fejlődést. Na nem a Full HD felbontás terén, hiszen az nem új, hanem például a videók minőségét tekintve. Kétféle tömörítési/minőségi beállítást kapunk, melyet azelőtt hanyagoltak, és sokkal részletesebben állítható a képfrissítési sebesség is. A Full HD (1920 x 1080 pixel) felbontást választva például 24 és 25 képkocka/mp-et is beállíthatunk, 720 soros felvételnél pedig a korábbi 30 kocka/mp-es maximum helyett 50-nel dolgozhatunk. Harmadik felbontásként maradt a 640 x 424/25 fps. A videók most is MOV formátumban, H.264/MPEG-4 tömörítéssel készülnek.

A D3100 még 10 percben maximálta a videósnittek hosszát, mely ezúttal 20 percre nőtt. Jelentős előrelépés a Kézi beállítások használata is, melynek segítségével nem csak a Felvétel előtt, de akár közben is állítható a rekeszérték vagy a záridő, de akár az expozíció korrekció, illetve az érzékenység is. Az ISO érték ISO200-12800 tartományban mozoghat.

A videózás kényelmesebbé vált a gép tetejére került videó gombnak köszönhetően, így az exponáló gombot is használó mutatóujjunkkal egy pillanat alatt átválthatunk mozgókép felvételre. A videó módhoz természetesen nincs szükség külön üzemmód beállításra, de az élőképet aktiválnunk kell előtte. Az exponáló gombot, vagy (ha előtte engedélyeztük) az AE/AF-L gombot félig lenyomva aktiválható az automatikus élességállítás, a kioldó gomb teljes lenyomásával viszont megszakítható a felvétel.

A kész videók utólag a gépen belül is szerkeszthetők, kijelölve egy snitten belüli kezdő-, és végpontot, vagy egy kimásolandó állókép kockát. Videózás közben nem készíthetünk állóképet. A vágásra akár lejátszás során is lehetőségünk lesz, hiszen a videó kockánként vagy 10 másodpercenként is léptethető, a kívánt képkocka kiválasztása után pedig az AE/AF-L gombbal jelölhető ki a kezdő és végpont.

Végül, de nem utolsó sorban, komolyabb változáson esett át a hang kezelése is. Ugyan a felvétel ezúttal is mono lineáris PCM, de az egyszerű ki- és bekapcsoláson kívül automata jelerősség szabályozást, vagy 20 lépéses kézi bemeneti szint beállítást is választhatunk. Aki jobb minőségre vágyik külső sztereó mikrofont is csatlakoztathat a készülék oldalsó bemenetére. A gyártó a felső vakupapucsba illeszthető Nikon ME-1 mikrofont ajánlja a géphez, melynek jelszintje ugyanúgy kézzel szabályozható mint a beépítetté, és automatikusan csökkenti az objektívek autofókusz meghajtása által keltett zajokat.