Kipróbáltuk: Nikon D3200 teszt

0

Különlegességek

D-Lighting

A Nikon digitális fényképezőgépeiben – legyen az kompakt vagy tükörreflexes – már régóta alap funkciónak számít a D-Lighting és Aktív D-Lighting szolgáltatás. Segítségükkel világosíthatunk egy kép árnyékos, nagyon sötét területein, így nyerve több részletet ezeken a területeken.

A D3200-ban csak ki-, és bekapcsolható Aktív D-Lightingot kapunk, mely a képkészítés pillanatában lép működésbe. Ezzel szemben a sima D-Lighting beállítás az elkészült, mentett képre alkalmazható, utólagos világosítás. Az új modellben már RAW konverziónál is bekapcsolhatjuk, ugyanúgy 3 fokozatban mint JPEG esetén.

Aktív D-lighting (ADL) + D-Lighting (DL)

Színes vázlat effektus

A készülék retus menüje szinte egy egyszerűbb képszerkesztő szoftver képességeit hozza. Számos effektust kínált már a korábbi modell is, most viszont újabbakkal bővült a sor. Itt van például a Színes vázlat hatás, mely az előző típusban is meglévő Vonalrajz effektus testvére. Ott a szoftver egyszerűen kihúzta az éleket egy vastagabb körvonallal, rajzszerű hatást kölcsönözve a képnek. Itt visszahozhatjuk a színeket is, melyek erőssége három lépésben állítható. Szintén három fokozatban szabályozható a kiemelt élek vastagsága.

Kiválasztott szín

Úgyszintén különleges képi hatást érhetünk el a Kiválasztott szín módban, melynél tetszés szerint 3 szín jelölhető ki a képen. Ezeket megtartja a szoftver, a kép többi részét pedig monokrómmá konvertálja. A színeket a navi gombbal léptethető kurzorral választhatjuk ki a képen, majd mindegyik mellé 1-7 erősségi fokozatot választhatunk. Ezzel szabható meg hogy az adott árnyalat környezetéből mennyi hasonló szín legyen jelen a képen.

Az alábbi példában két színt választottunk (kék, és narancsvörös), melyekhez 4 és 3-as erősséget állítottunk.

kikapcsolva

bekapcsolva (2 választott színnel)