Kipróbáltuk: Nikon D700 teszt

0

Kezelőszervek

Kezelőszerveiben erősen a D300-ra ütött az új modell, bár a felső szegmensben nincs nagy különbség etéren. A D3-tól jóformán csak a nagyobb keresővel kapcsolatos funkciókat örökölte a gép, a lezárható betekintő nyílást és a dioptria korrekciós kereket. Egyéb gombjai elrendezésében inkább a D300 rémlett fel előttünk.

Fent

(1) Egyképes/sorozat és kioldási mód tárcsa. A tárcsa mögött, a gép elején lévő gombot lenyomva oldható ki és fordítható el a következő állásokba:

 • S (egyképes üzemmód): az exponáló gomb lenyomásakor egy felvételt készít a gép.
 • CL (lassú sorozat): az exponáló gomb nyomvatartásakor folyamatos (sorozat) felvételt készít a készülék, a menüben előzetesen beállított sebességgel (1-5 kép/mp; portrémarkolattal 1-7 kép/mp).
 • CH (gyors sorozat): gyors sorozat, maximális sebességgel (markolat nélkül 5 kép/mp, portrémarkolattal 8 kép/mp).Előzetesen nem beállítható.
 • Lv: LiveView, élőkép üzemmód. Az exponáló gombot lenyomásával az LCD-n élőképet láthatunk, melynek segítségével a kompakt gépekhez hasonlóan beállítható a képkivágás.
 • Önkioldó: a menüben előzőleg 2, 5, 10 és 20 mp-re állíthatjuk be a késleltetési időt, melynek leteltével exponál a készülék. Megadható az is, hogy az időzítés lejárta után a tükör előzetesen felcsapásra kerüljön, majd 1 mp-cel később megtörténjen az expozíció.
 • M-up (tükörfelcsapás): az exponáló gomb első lenyomására aktiválódik, a következő nyomásra exponál a gép. Ha nincs ismételt gombnyomás a gép 30 mp múlva automatikusan exponál. A csökkenti a tükör mozgása miatt a vázban keletkező rezgéseket, azok lecsillapodásának kivárásával. Így nagyobb gyújtótávolságú/nagyítású objektívvel élesebb fotó készíthető.

(2) WB: A gombot lenyomva, és a hátsó tárcsát elfordítva különböző fehéregyensúly módok közül választhatunk (automata, izzólámpa, fénycső, napfény, vaku, felhős ég, árnyék, Kelvinfokban megadott színhőmérséklet, mentett beállítás). Ugyanakkor az elülső vezérlótárcsa elfordításával a választott fehéregyensúlyt mód finomhangolása végezhető (+/- 6 lépcsőben), K módban pedig a színhőmérséklet állítható 2500-10000 Kelvin fok között. Manuális módban az 5 mentett beállítás egyikét hívhatjuk elő segítségével.
(3) QUAL: Képméret és minőség beállítása. Nyomva tartva, majd a hátsó tárcsát elfordítva a képminőséget befolyásolhatjuk, míg az első tárcsával a képméret állítható.
(4) ISO: Az érzékenység beállítására szolgáló gomb. Nyomvatartása mellett csak a hátsó tárcsa használható, mely az ISO érték, 1/3 lépésközönkénti emelésére vagy csökkentésére szolgál. A lépésköz 1/2, vagy 1 Fé értékben is meghatározható.
(5) Bekapcsoló gomb: OFF/ON állása a készülék ki- és bekapcsolására szolgál. A harmadik állás a felső státusz LCD háttérvilágítását aktiválja, illetve külön menübeállítás esetén az információs kijelzést is ezzel kapcsolhatjuk be.
(6) Exponáló gomb.
(7) MODE: az alap felvételi üzemmód választható ki a gombot nyomva tartva, majd a hátsó tárcsát elfordítva. Ezek a következők:

  – P: program automatika mód. Az expozíciós beállításokat (rekeszérték, záridő) a gép végzi. A fotós csak az expozíció korrekció (8. gomb), vagy a hátsó tárcsával elérhető program eltolás segítségével befolyásolhatja az értékeket. A program eltolást a P betű mellett „*” jelzi és minkét alapértékre hatással van.
  – A: rekesz előválasztás mód. A fotós állíthatja be a tetszőleges a rekeszértéket (az első tárcsával), míg a záridőt ehhez mérten szabja hozzá a fényképezőgép. A beállítható rekeszérték tartományt a csatlakoztatott objektív határozza meg. Elméletben F1,0-F99. Használhatjuk az expozíció kompenzációt is +/-5 Fé értékek között.
  Régi, manuális rekeszgyűrűs objektíveknél ez a funkció nem használható. Itt a menüben 9 db objektív adatait adhatjuk meg, beleértve legnagyobb rekesznyílásukat is. A csatlakoztatott objektív ezután a bajonett körül elforduló gyűrűn keresztül adja át a rekeszinformációt a gépnek.
  – S: záridő előválasztás mód. Hasonló az előző módhoz, de ebben az esetben a záridőt határozhatjuk meg (a hátsó tárcsával), és a gép ehhez mérten állítja be a rekeszértéket. A használható záridők: x320/x250” (automatikus vakuszinkron limit); 30”; 25”; 20”; 15”; 13”; 10”; 8”; 6”; 5”; 4”; 3,2”; 2,5”; 2”; 1,6”; 1,3”; 1”; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000; 1/5000; 1/6400; 1/8000 mp. Ebben a módban is használható az expozíció kompenzáció.
  -M: teljes manuális mód. A rekeszt és a záridőt is a fotós állítja az elülső (rekeszérték) és hátsó (záridő) vezérlőtárcsákkal. A záridők közül elérhető a Bulb mód is, amely az exponáló gomb nyomva tartásának idejéig tart.
  Ha a gép hátulján található Törlés gombbal együtt nyomjuk le a MODE-ot, 2 mp várakozás után a „For”, vagyis kártyaformázás üzenet jelenik meg a képernyőn. A két gombot ismételten lenyomva az összes tárolt adat törölhető a memóriakártyáról.

(8) Expozíció kompenzáció. Lenyomva a hátsó vezérlőtárcsát elfordítva +/- 5 Fé értékek között szabályozható az exp. kompenzáció. A lépésközöket előzőleg állíthatjuk be a menüben 1/3, 1/2 vagy 1,0 értékekre. A menüben beállítható, hogy rekesz-előválasztáskor vagy program automatika módban a hátsó tárcsával közvetlenül állíthassuk az expo kompenzációt.

Hátul

(1) Lejátszás gomb. A memóriában tárolt felvételek megtekintéséhez használható. A menü Playback szekciója, csak ebben a módban aktív. Ismételten lenyomva visszajutunk felvételi üzemmódba, de bármely fontosabb funkciógomb (pl exponáló) lenyomásával visszakerülhetünk.
(2) Törlés gomb. Lejátszás módban az aktuálisan megjelenített fotó törlésére szolgál, ha ismételten lenyomjuk. A MODE gombbal együtt 2 másodpercig nyomvatartva formázható a memóriakártya.
(3) MENU: A menü jeleníthető meg, illetve kapcsolható ki a segítségével. A menü az exponáló gomb félig lenyomott állapotában is kikapcsol.
(4) Az aktuálisan megjelenített fotóhoz törlésvédelmet rendelhetünk ezzel a gombbal. Bármely menüpontnál használva az LCD-n szöveges információt is kérhetünk vele az adott opcióról.
(5) Nézőkép/kicsinyítés: Lejátszás módban 9 és 4 fotót megjelenítő nézőkép módba kapcsolhatunk e gombbal, valamint a nagyított kép nézetét kicsinyíthetjük.
Élőkép módban is a nagyítás csökkentésére használható.
(6) Nagyítás gomb: Lejátszás módban az aktuális kép részleteit nagyíthatjuk ki a segítségével.
Élőképnél szintén a részletek nagyítására szolgál, 6 lépésben.
(7) Ok: Bármely beállított opció, vagy menübeállítás véglegesítésére szolgál.
(8) Szemkagyló retesz: A kis kart elfordítva, hosszú expozícióknál lezárható a kereső betekintő nyílása.
(9) Dioptria-korrekciós tárcsa, amellyel -3 – +1 dioptria között állítható a kereső élessége.
(10) AE/AF zár és fénymérési módválasztó: A középső AE-L/AF-L gombot lenyomva rögzíthetők az aktuális expozíciós értékek és az automata élességállítás. A Custom Settings menüben tucatnyi egyedi funkciót rendelhetünk ehhez a gombhoz. Ennek részleteiről a következő oldalon lesz szó. A gomb körül elhelyezett gyűrűvel a három fénymérési mód közül választhatunk: 3D színes mátrix II, középre-súlyozott átlag, szpot.
(11) AF-ON: A gomb lenyomásával aktiválható az automata élességállítás. Normál üzemmódban ugyanúgy működik, mintha az exponáló gombot nyomnánk le félig, állvány (Live View) módban viszont csak ezzel indítható az élességállítás.
Az előbbi gombhoz hasonlóan különféle egyedi funkciók is rendelhetők hozzá, melyeket a következő oldalon részletezünk.
(12) Hátsó vezérlőtárcsa. Felvétel módban alapból a záridő beállítására használható, illetve bármely funkciógombot lenyomva az adott funkció értékeinek beállítására szolgál.
Lejátszás módban a belenagyított képek között lépkedhetünk vele, anélkül, hogy a nagyítási arány változna.

(13) Nyolcirányú navigálógomb. Alapvetően a menüben való navigálásra szolgál, de felvételi módban az exponáló gomb lenyomása után ezzel választhatjuk ki az 51 (vagy 11) fókuszmező bármelyikét. Ha a körülötte lévő gyűrűt L-állásba kapcsoljuk az AF-mező kiválasztó funkció nem működik, így véletlenül nem kapcsolhatunk át másik AF pontra.
A képek lejátszásakor a köztük való lapozásra (jobb-bal irány), az képadatok közötti váltásra (fel-le irány) használható. Nagyított képnél a megjelenített képkivágás görgethető bármely irányba.
(14) AF mező módválasztó kapcsoló, mellyel három mód közül válthatunk: automatikus AF mező, dinamikus AF mező (manuális csoport), egymezős (manuális).
(15) INFO: A gomb lenyomásával a fontosabb felvételi információk jeleníthetők meg az LCD-n. Ismételten lenyomva az alul megjelenő 10 funkciók között lapozhatunk (nyolcirányú navigálógomb) és beállításaikat is használhatjuk, ha a navigáló kerék közepén lévő gombot benyomjuk.
(16) CF: memóriakártya műveletet visszajelző lámpa.

Elöl

(1) Elülső vezérlőtárcsa: Felvétel módban alapból a rekeszérték beállítására használható. Ez a gomb szolgál az úgynevezett program eltolásra is, ami a gép által beállított expozíciós értékek bármely irányban való eltolását, egyben felülbírálását jelenti.
(2)Önkioldó (távvezérlő) működésjelző lámpája és AF segédfény.
(3) Preview gomb: lenyomásával az előzőleg beállított rekeszértéknek megfelelően szűkíthető a blende, így a keresőben visszaellenőrizhető a mélységélesség. A Custom menüben egyedi funkciót is rendelhetünk hozzá, csakúgy, mint a fentebb említett AE-L/AF-L és AF-ON gombokhoz.
(4)Fn gomb: egyedi funkció gomb. Eredetileg ez a gomb szolgál az általunk kiválasztott tetszőleges funkció bekapcsolására, de a menüben még 3 gombot (AE-L/AF-L, AF-ON és Preview gombok) használhatunk ugyanerre a feladatra. A Custom menü Controls részében 16 egyedi beállítás rendelhető a gombhoz, mint például az expozíció rögzítés, a vakutiltás, bármely fénymérési mód kiválasztása, az élőkép bekapcsolása, vagy a RAW formátum aktiválása.

(5) Vakunyitó kapcsoló, mely egyben a beépített vaku bekapcsolására is szolgál.
(6) Vakumód választó gomb: nyomva tartva a hátsó vezérlőtárcsával állítható be a vakumód (derítő, vörösszem csökkentő, v.csökkentő + lassú szinkron, lassú szinkron, szinkronizálás hátsó redőnyre). Az első vezérlőtárcsát elfordítva -3 -+1 Fé között szabályozható a vaku teljesítménye.
(7)Objektív kioldó gomb. Lenyomva, majd az objektívet balra elfordítva, leoldhatjuk azt a vázról.
(8)Fókuszmód választó kapcsoló: a háromállású kapcsolóval válthatunk a folyamatos (C), egyszeri (S) és kézi (M) élességállítás között.